Även skomakarna i uk verkar gilla den lösningsmedelsluktande geggan. För lite avverkning för en rejäl slipning, men sen blir det ju aldrig riktiga jack o stök i en yrkesverksam persons verktyg som bryner o striglar flera gånger om dagen.ventilslippasta på en brädstump...det var något nytt i alla fall för mig?....måste prova någon gång.
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Hittat gamla knivar
- Trådstartare Bullle
- Start datum
Har du händer av stål eller? Det är ju helt omöjligt att med händer av kött och ben hålla ett knivblad så man inte förändrar vinkeln alls.Nej. Det är inte "svårt". Däremot kräver det övning. En egg som handslipas blir inte "alltid" lite konkav. Dumheter.
Aktuellt
ANNONS
Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro
Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...
Jag hade också svårt att skilja på konkav och konvex i mitt inlägg tidigare.
Jag tror dock att de flesta förstod. På en plan slipsten blir eggen konvex vid handslipning. T.ex. Fällkniven levererar sina knivar slipade så.
Konkav egg får du vid slipning på en rund slipsten, t.ex. Tormek. Dock är eggen så lite konkav att det praktiskt kan ignoreras.
Jag tror dock att de flesta förstod. På en plan slipsten blir eggen konvex vid handslipning. T.ex. Fällkniven levererar sina knivar slipade så.
Konkav egg får du vid slipning på en rund slipsten, t.ex. Tormek. Dock är eggen så lite konkav att det praktiskt kan ignoreras.
Jag har slipat en del knivar med skandi egg. Har nästan bara knivar med skandi.
Jag upplever inte att jag får konkav slipning.
Trycker på skandi delen av kniven med fingrarna med på hela skandi eggen med lite extra tryck på eggsidan.
Däremot så blir eggvinkeln lite brantare med tiden. Så lite att jag hittills inte brytt mej.
Jag ser ju hur brynet tar på hela skandi eggen.
Jag använder diamant bryne.
Man måste använda hela brynet, använder man bara mitt delen av brynet så blir det en fördjupning som gör kniven konkav.
Jag upplever inte att jag får konkav slipning.
Trycker på skandi delen av kniven med fingrarna med på hela skandi eggen med lite extra tryck på eggsidan.
Däremot så blir eggvinkeln lite brantare med tiden. Så lite att jag hittills inte brytt mej.
Jag ser ju hur brynet tar på hela skandi eggen.
Jag använder diamant bryne.
Man måste använda hela brynet, använder man bara mitt delen av brynet så blir det en fördjupning som gör kniven konkav.
Senast ändrad:
Eggen blir lite brantare men inte så mycket att jag bryr mej.Har du händer av stål eller? Det är ju helt omöjligt att med händer av kött och ben hålla ett knivblad så man inte förändrar vinkeln alls.
Men konkav nej det blir den inte på ett plant bryne.
Har du händer av stål eller? Det är ju helt omöjligt att med händer av kött och ben hålla ett knivblad så man inte förändrar vinkeln alls.
Förändringen är försumbar.
Klart man vobblar någon grad men det har ingen större betydelse. Om man har svårt att hitta vinkeln kan man ha en kloss i korrekt vinkel liggandes mot sten/papper, exempelvis 20-25grader. Efter några drag vilar man kniven mot klossen för att "ställa in händerna" och sen tillbaka mot sten/papper igen. Då hjälper man muskelminnet och får också lite självförtroende för att man gör rätt så att man verkligen vågar slipa kniven och inte bara duttar lite.Har du händer av stål eller? Det är ju helt omöjligt att med händer av kött och ben hålla ett knivblad så man inte förändrar vinkeln alls.
Trycker på skandi delen av kniven med fingrarna med på hela skandi eggen med lite extra tryck på eggsidan.
Men då har du ju bladet som stöd, d.v.s. knivbladet fungerar som slipfixtur.
Ja.Men då har du ju bladet som stöd, d.v.s. knivbladet fungerar som slipfixtur.
Men då har du ju bladet som stöd, d.v.s. knivbladet fungerar som slipfixtur.
Härligt med semantik. Så om man slipar utan extern slipfixtur men använder bladet som vinkelguide, då slipar man alltså enligt dig inte på frihand?
Liknande trådar
Dela:
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg