Hela Kungsleden 44 mil i ett svep - med pemmikan som mat

Jag har i min hemsida/blogg: Svante-Sundelin.blogspot.com
lagt in en hel del bra-att-ha information som kan hjälpa dig
som planerar inför att vandra hela Kungsleden.
Bloggen skildrar också vandringen dag för dag, med många bilder.

Tack vare pemmikan ( eng. pemmican ) så halverades vikten för mat.

Det här är en underbar fjällvandring som jag varmt rekommenderar.
Kungsleden är ju enastående. Inte ett enda ställe finns som kräver vad.
Riktigt bra led överallt. Naturen är storslagen, även i de södra delarna.

Jag och min hund valde att starta i Abisko.
Efter 25 dagar var vi framme i Hemavan.
 
25 dagar med Pemmican

Ja det måste jag kalla hardcore, jag har kört det en helg och det tyckte jag räckte, och då hade vi i torkade blåbär och annat i Pemmikanen men det verkar ju inte riktigt vara renlärigt....

Du pratar om två olika typer av pemmikan den hårda och den mjuka, vad var skillnaden?
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Ja det måste jag kalla hardcore, jag har kört det en helg och det tyckte jag räckte, och då hade vi i torkade blåbär och annat i Pemmikanen men det verkar ju inte riktigt vara renlärigt....

Du pratar om två olika typer av pemmikan den hårda och den mjuka, vad var skillnaden?

Du kanske skulle provat att kompletterat det med ett par matskedar potatismjöl som TS ovan, då hade det säkert blivit mycket mera aptitligt!
 
Svar till fafner:
Du undrar om skillnaden mellan hård och mjuk pemmikan.

Ett kort svar är att det är fett-råvaran som avgör hur hård pemmikanen blir.
Jag åt hård pemmikan tillverkad av njurtalg fram till Saltoluokta där min depå fanns.
Sedan efter Saltoluokta ner mot Hemavan åt jag enbart mjuk pemmikan.
Smaken är som baken, men jag anser att den mjuka pemmikanen är mycket godare.
Den hårda var också så stenhård att det krävdes stor kraft för att få sig en bit.

Här kommer det långa svaret:
Fett från just nötdjur kallas ju för talg.
Det är talg som man smälter för att få fettet till tillverkning av pemmikan.
Fettet blandas med torkat kött som malts till ett köttpulver.

Ju mera mättat fett, desto hårdare/stabilare är det vid rumstemperatur.
Fettet från ryggen av ett nötdjur är minst mättat.
Njurtalg, som omger njurarna, ger det mest mättade fettet
och talgen runt musklerna är där emellan.
Vilket som helst av dessa fetter duger bra till tillverkning av pemmikan.
Man kan också blanda dessa olika fetter utan problem.

Ju hårdare pemmikan, desto längre tid kan den lagras i rumstemperatur utan att härskna.
Allt från några månader eller mera ända upp till 10 år.
 
Svar till Gunnar81:

Kungsleden söder om Kvikkjokk är väldigt annorlunda jämfört med den norra delen.
Efter en motorbåtstur med en trevlig guide, börjar vandringen i vacker granskog.
Det är inte många som vandrar här och stigen är helt oförstörd.
Tält är ett måste för det finns några långa etapper som saknar fjällstuga.
Jag valde att hoppa över Rävfallet, just innan Ammarnäs, men om du kan offra 14 km extra och om du innan har skaffat nyckel, då är Rävfallet en trevlig obemannad fjällstuga med bland annat vedbastu.
Lycka till!
 
Mycket imponerande.

Men blir man inte konstig i kroppen?

"Hela Kungsleden 44 mil i ett svep - med rapsolja och vitamin+mineralpiller"?
Är inte det analogt egentligen?
 
Roald Amundsen med kamrater var ute i 99 dagar och färdades 344 mil levandes på pemmikan, kex och choklad under Sydpolsfärden 1911-12. Uppiffat med en och annan hundbiff då och då. Jag har inte läst att de blev konstiga i magen.
 
Svar till tobiasdr:

Du undrar om inte man blir konstig i kroppen av pemmikan.

Svaret är faktiskt tvärtemot vad man tror:
Jag mådde jättebra och hade aldrig några problem med magen och jag var sällan hungrig.
Det kunde det gå två-tre dagar innan jag behövde bajsa (och det var ju praktiskt, hi).
Det var som om kroppen hade fått någon extra energi. Trots att jag ofta åt mindre än jag borde, så hade jag en himla ork mest hela tiden. Eftersom pemmikan innehåller noll kolhydrater, så var både jag och hunden fettdrivna.
Jag åt också lite sötmandel varje dag som för övrigt har samma höga energivärde som pemmikan: drygt 600 kcal/100 g. Hade också med mig potatismjöl och det blev ett par matskedar ibland. Potatismjöl är speciella kolhydrater som inte blir till socker. Kallas resistent stärkelse, RS.


Sedan frågar Du om pemmikan kan liknas vid "rapsolja och vitamin+mineralpiller".

Bra tänkt och nära, men svaret är nej.
Man kan faktiskt, utan att få näringsbrister, leva år ut och år in med enbart pemmikan.
Men det kan man nog inte med "rapsolja och vitamin+mineralpiller". En komplett näringsriktig föda innehåller så mycket mera än bara olja och vitaminer + mineraler.
Pemmikan innehåller allt en människa behöver inklusive till exempel nödvändiga C-vitaminer.
I USA finns en familj som bara äter pemmikan, därför att frun i huset kan bara äta sådan mat.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips