Hamn vid vaxholm

Jag brukar ligga vid två

Den närmsta ligger till babord när man seglar in i det södra inloppet till Vaxholm. Man kan ligga bakom ett högt berg mittemot ett varv för bilfärgor. Solsidan tror jag att berget heter. Mycket nära vaxhom! Det finns dock en nackdel, man behöver vara bergsget för att bestiga det BRANTA berget, men det finns träd och stenar att förtöja båten till i skrevorna.

Alt 2 är utanför stegesund bland öarna i saxarfjärden (ex kalvholmen). Men det kanske inte räknas som nära Vaxholm.

Lycka till!
 
Jo det var precis runt tex kalvholmen Grinda och Vårholma jag menade.Borde varit lite mer precissis när jag frågade. Är det bara gästhamn som gäller på Grinda?
 
Gör även...

ett besök på VSS:s klubbholme Ekholmen, mitt ute i Saxarfjärden.

Dusch, bastu och en klubbveranda på bergtopp, med vidunderlig utsikt över hela Saxarfjärden.

Ingen direkt naturhamn, men mycket vacker natur och väl skyddad brygga.

SSB:s klubbholme Getfoten på andra sidan (insidan) Waxholm, är också ett perfekt ställe att lägga till.

Vill man känna enslighet, får man vackert bege sig längre ut i skärgården.:)

/Björn
 
Vad jag vet _får_ man i alla fall förtöja var som helst på Grinda (utom där det är tomter eller privata bryggor såklart), vi låg i Kristi himmelfärdshelgen på västra sidan med våra scouter. Vi insåg dock att vi inte riktigt ränkt rätt. Vi var nämligen så många i båtarna (20 pers på 2 Seacat, en J17 och 2 tvåkronor) att vi sov i militärtält, och det var ju ingen höjdare att släpa det till tältplatsen (som ligger en bra bit bort). Vi fick dock tillstånd att (först på prov) slå upp tältet på en gräsplätt vid stranden där (det området såg finare ut när vi åkte än när vi kom, vi plockade ihop 5 kassar med skräp efter andra innan vi åkte).

Åter till ämnet, den viken där har en väldigt fin stenstrand och dessutom en liten remsa sandstrand. Är dock vara vettigt om det blåser från syd till sydost, vi hade ostlig vind och fick lägga ankarna ganska långt in.

Solbacka heter väl det stället vid södra inloppet som nån annan nämnde (vi hade det som reservalternativ på hemvägen, men vi hann till badet strax före Bosön).

Etappen före hade vi som sagt var Kalvholmen som nattplats:) Det är lite snålt med bra platser i de där krokarna, och eftersom kåren har båtarna i Edsviken så har vi inte så mycket att välja på på väg ut och hem.

[Ändrat av nermander 2002-05-18 kl 19:34]
 

Guest

Gäst
Naturhamnar vid Vaxholm

Den bästa natthamnen med lä, som är ganska opopulär är Storön, prcis norr om Lindalssundest västra mynning. Den NV viken är mera skyddad än vad det ser ut på sjökortet. Söder om Stora Skratten finns det djupa klippor på Storön. Även nv och södra kalvholmen har bra förtöjningsklippor.

Daghamnar
På Vaxholm kan man förtöja nordväst om den gula tegelskolan, Norrbergsskolan. öster om pontonbryggorna ligger det en liten brygga, bredvid den kan man förtöja mot klipporna.

Ekholmen
Norr om Stegesund, har en fin sandstrand. Längst norr ut på stranden kan man tom komma in med kölbåt. stranden sluttar brant. Söder ut är det kanonfin strand. mkt populär som dagstursbadmål. Lämna dockj ej båten, antigen måste den dras upp långt eller förtöjas några meter ut i vattnent, blir annars spännande när passagerarbåtarna passerar med sina svall.

Trälhavsgrunden.
Dagturshamn, hade en lite brygga för några år sedan men var ett tag invaderad av Canadagäss.
På denna ö kan man ligga på natten i lugn o ro för sval om vädret är det rätta.
 
Vad man inte får glömma...

om man väljer tillfälligt nattkvarter, på småöarna alldeles intill Vaxholm, är att det där går två stora farleder för den allra tyngsta (våggörande) trafiken.

Seglar ni jolle/kanot, lyft upp dessa ordentligt på stranden och lägg fast med tamp.

Seglar ni kölbåt, kolla att ni har minst en meter fritt mellan köl till botten.

Har själv övernattat på många av dessa småöar, med dråpliga konsekvenser, tidigare i mitt seglarliv.

Att lägga till tillfälligt för att laga käk, är dock ok.

/Björn
 
Velamsund

Litet söder om Vaxholm på Värmdölandet finns Velamsund söder om Tegelholmen där det finns goda möjligheter att hitta natthamn i vind och sjölä. Kanske är det första bra möjligheten om man kommer sent en kväll inifrån Stockholm.

Thure
 
Naturhamn i närheten av vaxholm vete tusingen. Ju närmre vaxholm desto oroligare sömn. Jag brukar bege mig mot örsö fjärd efter lunch i vaxholm. Med snittfart på fem knop tar det ca 2 timmar att ta sig dit. Efter inpassage i ett smalt sund styr du kosan mot örsö sjömack. På styrbordsidan kommer då två perfekta vikar att uppenbara sig där man kan ligga då det blåser från ost söder och väst. Ett säkert kort eftersom det finns mycket plats och mack om det skulle behövas något. Vill du gärna ligga nära vaxholm kan jag endast rekomendera gästhamnen om du vill ligga säkert.

MVH/samme
 

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.