Hållbarhet på kebabkött

Jag hjälpte en bekant som håller på att flytta. I huset ligger en pizzeria, som har en skylt om extrapris på kebab "någonting".

Och då började jag fundera på:
Hur kan kebabkött hålla sig färskt i rumstemperatur i en vecka eller hur lång tid det nu tar innan hela kebabstycket som sitter i kebabgrillen (eller vad nu apparaten heter) är uppätet?

Så tanken är, om nu kebabkött håller sig en vecka i rumstemperatur i pizzerian, så borde kebabkött hålla sig en vecka i kajaken.
Något tankefel? Även om jag nog inte vill se en kebab mer om jag ätit det varje dag i en vecka.

Per Brune
 
Det finns lite olika synsätt, men enligt livsmedelslagstifningen får ingen människa utsättas för fara genom hälsomässiga risker. Att förvara kött i en för hög temperatur är en sådan.

1. Jag har tyvärr ingen koll på kebabkött, men jag tror aldrig att de lämnar den kvar, den förvaras i kyl efter dagen. Det är lätt att ta bort själva köttbiten samt metallbiten som går igenom.

2. Köttet värms upp hela tiden, även om det inte handlar om i närheten av 100 grader, så är det bakteriedödande.

3. Jag skulle inte rekommendera dig att ta med kött som ligger i en kajak om det inte är max 6-8 grader, vilket det tyvärr inte är ofta. Torkat kebabkött kanske kan vara något?

// Jocke, som tyvärr inte gjort ngn tillsyn på kebabställe än :)
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Bacon, som ju är både saltat och rökt och dessutom lufttätt förpackat, håller i ett par månader i kylen.
Så om det är ett alternativ till kebabkött så håller det nog en vecka i kajaken.
 
Avskuret kebabkött är ur livsmedelssynpunkt ungefär som köttfärs. Rå dylik utan kyl, håller i timmar. Tillagar du den till köttbullar eller pannabiff håller dessa i dagar utan kylskåp. Tilllagar du köttfärsen och torkar den håller den i veckor. Kebabkött i kanoten låter som en bakteriodling....
 
Riktig kebab ska väl göras av fårkött, men oftast i Sverige görs den av nåt annat kött. Troligen görs den av nåt billigt kött med hög fetthalt, då är det inte så bra att torka, i alla fall inte om det ska förvaras länge.

Jag skulle tillaga köttet, frysa det i en klump (i plastpåse) och linda in i t.ex tidningspapper då jag packar det. Det borde hålla några dagar om det inte är alltför hett.

Men persoligen skulle jag hellre göra en kebab på renskav, svamp, lök och cremefr.

/Ulf
 
Brune; sa:
Och då började jag fundera på:
Hur kan kebabkött hålla sig färskt i rumstemperatur i en vecka eller hur lång tid det nu tar innan hela kebabstycket som sitter i kebabgrillen (eller vad nu apparaten heter) är uppätet?

De håller sig inte färsk utan åker in och ut ur frysen på mindre välbesökta hak.

Kebab är välkännt för att vara just bakteriebomber av nämda orsak. Rent renlighetsmässigt sä är det riktigt äckligt. Men gott är det.

google is your friend

http://www.konsumentverket.se/mallar/sv/pressmeddelande.asp?lngArticleId=490&lngCategoryId=509
[Ändrat av Snubben 2007-05-05 kl 15:44]
 
Att mala kött och blanda i kryddor är väl ungefär det sämsta man kan göra med kött, med avseende på hållbarheten. Skall man förbättra hållbarheten så skall man sänka avttenaktivteten. D v s torka, salta, sockra eller på något annat sätt sänka vattenaktiviteten.
 
Tack för alla svaren.

Jag är redan sedan barnsben upplärd med ”in med maten i kylen ungar” och det är därför jag undrade om det är något speciellt med just kebab, för på alla ställen jag sett som säljer kebab så sitter köttstycket uppe i maskinen hela dagen. Ibland så har dom värme på värmetrådarna, men oftast hå sitter bara köttstycket där i rumstemperatur dag ut och dag in.

Jag känner nog ingen som blivit akut sjuk av kebab. Jag tycker det är nu det efter svaren är ännu skummare detta med hållbarheten hos kebab. Har jag ätit min sista kebab?

Per Brune
 
För oss som inte har den Mellanöstnerska bakterifloran kan nog både kebab och gatumat från de regionerna vara snabbt påtvingande...
När jag gjorde min Cyperntid hade vi en kille som skulle ställa om magen till lokala förhållanden, därnere mådde han som en prins men när han väl kom hem dog plötsligt hans vid det laget välutvecklade tarmflora och han höll på att torka ut... så som vanligt är lagom bäst och det där gamla kylskåpstipset håller ännu. Per du vet väl att det finns portabla fotogendrivna kylskåp....

go tur
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips