Grilla hamburgare över eld (amatörfråga...)

Hej!
Jag vet att ni har långt högre nivå på era diskussioner här, =) men jag hoppas någon kan hjälpa mig ändå.
Vi var ute på sjön och såg några som grillade hamburgare i ett dubbelt järn (av gjutjärn) med långt handtag och som var räfflat inuti. Dumma som vi var frågade vi inte var de fått tag på det.
Vet någon här var man kan få tag på ett sånt? Som ett alternativ till engångsgrill som jag inte är så pigg på att köpa.
 
Våffeljärn?

Låter ju som ett gammalt våffel- eller rånjärn. Hittas nog lättast på någon auktion.

Annars är det väll enklare att grilla hamburgarna på en grillpinne från skogen? Funkar i alla fall med köpta, hårda hamburgare. Verkar jobbigt att släpa på gjutjärnsklumpen? Borde dessutom bli mer stekt än grillat järnet.

Eller kanske ta ett halster för fisk och förlänga handtaget om man nu vill ha platta sidan ner på hamburgaren, eller om den har svårt att hänga ihop.
 

avslutad210712

Gäst
Testa med ett (fisk)halster. Om jag gör mina egna burgare så brukar jag stopa dem i al-folie så de håller i hop bättre och sen bränns de inte fast i halstret.
 
Mackjärn

Det finns också "mackjärn" i gjutjärn, konstruerade för att göra dubbla varma mackor över öppen eld. Kanske var det ett sådant du såg. Gjutjärnskonstruktionen gör dock att det inte är något man bär med sig några längre sträckor, men kanske om du är ute nära bilen, eller på skotertur.
 
En picknickmurrikka är lysande att steka hamburgare på, dock är den ej räfflad. Moskoselskåtan säljer dom. Kanske inget att bära med sig på vandring, men på fisketurer hänger den alltid med!

/D
 
Gjutjärn?

Det brukar finnas allehanda konstruktioner i de flesta affärer som säljer grillprylar. Jag har en variant som jag köpt på Duka i vanligt hederligt stål med trähandtag.
 

Aktuellt

Vinn Haglöfs Breeze Mimic Hood!

Nu har du chansen att vinna vinterns nya favoritjacka från Haglöfs. Vi tävlar ut en vardera av dam- och herrmodellen i valfri färg och storlek!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Mackjärn brukar väl finnas i välsorterade friluftsbutiker? Kollade på getout.se men de hade inga, däremot halster, stekpannor och lite olika muurikka-varianter.

Själv har jag varit med om att vi stekte hamburgare på en aluminiumspade över öppen eld. Det funkade mycket bra, men dagen efter fick vi veta att det var spaden de använde till att städa hundgårdarna med...så kolla upp dina spadar bättre och använd inte de nyast fjällspaden i kompositmaterial :). Jag tror dock att en muurikka är svårslagen om man bara ska ut och njuta i naturen men ett mackjärn är nog inte heller så dumt.

/Andreas
 
Klykpinne och ståltråd

Om man vill vara lite polyvalens-UL-McGyver kan man tälja en grillpinne som har en klyka i spetsen och sedan linda ståltråd så att man får ett galler i klykan.
Ståltråd har man ju alltid med sig :)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips