Gotland?

Det blir eventuellt en resa till Gotland i sommar, men jag har ingen aning om vad man kan hitta på där... Några tips för två frilufsiga typer? Cykling, paddling, vandring, nåt helt annat, ingen skillnad. Många bra tips bara!

/Malin
 
Massor att göra på kalkstenshawaii !

Hej!
Jag har nyss flyttat upp från Gotland efter att ha bott där i tre år. Det finns massor av skoj att göra men jag lessnade pga de taskiga vintrarna (de kan ta grabben från Gällivare men inte Gällivare från grabben..)
Nåväl, det jag rekommenderar är:
Det enklaste är vandring längs den vackra kusten, starta norr om Visby och sen har du spännande hiking längs stigar och stränder i ca. 6 mil.Bäst är Snäck badplats till Ihreviken (3 mil).Grymt bra MTB-åkning dessutom. Buss tillbaka.
Bra vandring finns över hela Gotland egentligen, men mina favoriter är förutom ovanstående;
Närsholmen på sydöstra Gotland
Stenkusten på nordvästra sidan
Enholmen på Fårö
Norsta Aura på Fårö

Spännande utflykt är att ta båten ut till någon av Karlsöarna, går attåka över dagen om man vill. Vacker natur (som överallt på ön).
Kajak finns att hyra på flera ställen, tex. norr om Slite på nordöstra sidan. Friluftsfrämjandet på ön vet mer om sådant.
Cykla på Gotland är en klassiker och håller man sig just norr och söder om visby finns det kanonfina stigar och kuperad terräng för mtb. Tofta skjutfält söder om Visby har öns mest tekniska terräng. Sen är det en njutning att "bara" följa Gotlandsleden på stora o små vägar runt ön.
Det finns en klätterklubb tror jag , och en hel del klätterklippor runt om, speciellt nere på sydöstra runt Östergarn. Men jag har inte provat nåt sånt så jag vet ej så mycket.
Gillar du att orientera? Det brukar gå flera O-tävlingar på sommaren. Köp en trimkarta på apoteket och upptäck ön i egen takt.
Tja, det är lite av det jag roade mig med när jag bodde på ön. Kort sagt så tycker jag att hela Fårö och västra kustremsan från Visby och norrut bjuder på den bästa terrängen. Turistbyråerna har kartor och mer tips. Funderar du på nåt mer i detalj så hör av dig igen.
Vi kanske syns på ön i sommar!
 
Gotland

Jag kan bara hålla med Jonas!

Det mesta med ön är spännande och vackert.
Tidigare på denna sida har jag nämnt att jag och min sambo paddlade kajak runt ön sommaren 2000. Vi försökte igen i somras med fick bryta då det blåste för mycket.
MTB längs kusten, underbart. Att vandra likaså.

Gotskasandön är väldigt speciell.

Jag har alltid gillat stenbrott, stora som små, nerlagda som aktiva. Man kan hitta underbara gamla kalkstensbrott som det går utmärkt att bada, dyka i.
I och med kalkhalten växer det sällan något i dem, så vattnet är ofta klart - sikten bra!

Efter jul hoppas jag ha gjort färdig en videosnutt till utsidan.tv där dessa skaer jag tagit upp kan ses med rörliga bilder!
 
landvägen

tjena!
Att cykla landvägen runt ön blir ca 6 mil, men då följer man inte kusten vid ett par tillfällen. Det är en kanontur med mtb som innehåller all sorts terräng (knagglig stig till asfalt). Man cyklar riktigt nära vattnet bitvis, men mest ca 50 m. från stranden.

Så det kan mycket väl bli 8 mil längs stränderna.
 
8 mil låter som en utmärkt vandringstur på 2-3 dagar, sedan kan jag väl hålla med om att det säkert bli mera variation att vandra längs själva Gotlands stränder. Men just att vandra längs stränder är ju annars mycket trevligt och det är inte alltid så lätt att göra det i Sverige. De skånska stränderna är ett undantag, de är också mycket lättillgängliga.
 
Klättring på ön?

Vilka möjligheter finns det till klättring på Gotland? Även intresserad av bouldering. Finns det någon bra förare?
 
Blir ju ressugen...

Tack! Va många bra tips som kom, inspirerande! Planerna är fortfarande väldigt diffusa, men jag hoppas det blir av. Ska hålla ett öga på diskussionen i fortsättningen om den hålls igång. Annars blir det väl nya frågor senare om resan blir av.

/Malin
 
Angående Klättring

Jag klättrade lite på Gotland förra sommaren, det finns en juste klippa som är bultad, Galgberget. Förare kan du antagligen få tag på genom klätterklubben på ön. Boulderingen upplevde inte jag så bra som den skulle kunna vara. Många av raukarna är ju turistmål så det är svårt att få vara i fred. Kommer man väl ut till några områden som är lite off är det ofta bara 1 av 5 raukar som är klätterbara iaf.
Har man otur så går de dessutom sönder vilket är väldigt dåligt!
Nej, är man ute efter klättring så är det galgberget som gäller. tror även man kan toppa några fina turer på torsburgen men där är det mkt turister och jag har ärligt talat inte provat själv, bara rekat lite...
 
Vandring på Gotland

Om man vill vandra på Gotland rekommenderar jag varmt västra kusten, norr om Visby. Från Lumelunda Bruk till Hallshuk (ca 4 mil) är kusten mycket vacker, men ganska svårtillgänglig. Det är relativt ont om turister där, även mitt i sommaren. Klipporna är bitvis mycket imponerande. Jag fattar inte varför så få vandrar där, sist jag gick hela sträckan mötte jag högst 10 personer på 4 mil (en söndag i augusti).
 

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.