Gore-Tex vs andra material?

Hej
Jag undrar hur det ligger till med de olika andningsmembranen i kläder.

Gore-Tex som jag förstår det är ett membran som ligger på insidan av tyget i plagget (oftast)
det slits inte utan funkar lika bra alltid.
bara det yttersta tygt man behandlar för att det ska stöta ifrån sig väta

Har hört att många andra liknande material inte har något membran utan är något som är "penslat" på utsidan av plagget men som sakta och säkert försämras..
vilka material har egentligen ett membran??
jag kollade t ex "Gore-Tex Paclite"
kan det vara så att dettta inte är ett membran??
självklart är de andra Gore-Tex materialen, 1,2,3-lagers riktigbt bra men undrar om det finns någon bra konkurrent och om pacliteversionen av GT inte är riktig GT..

någon som är mer insatt i detta får gärna fylla i

Johan
 
GoreTex Paclite består även det av ett membran, som är laminerat mot ett klart tunnare tyg än de "vanliga" GT membranen är. Om membranet i sig är förändrat gentemot t.ex. XCR vet jag inte.

Det andra du pratar om är en tunn beläggning av PU (PolyUrethane) som gör att tyget blir vattentätt. Detta är en enklare form än att använda sig av membran, även billigare, men det håller oftatst inte lika länge.
Vad jag har förstått så lägger man oftast PU beläggningen på insidan för att skydda den från just slitage, men jag kasnek har fel?

Hoppas det hjälper något

/Martin
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Det finns som sagt var två varianter, vilka material som är vilket vet jag inte mer än att GoreTex är ett membran. Det är alltså en tunn plastfilm (PTFE, alltså det som i dagligt tal kallas teflon) som är sträckt så det har blivit små små hål i den (som släpper igenom luft och vattenånga men inte vattendroppar). Den lamineras sen till insidan av tyget. För 3-lagers så laminerar man ytterligare ett tyg på insidan av membranet.

Att det inte slits är nog inte helt riktigt, alla som har gamla GT-plagg vet att det inte tål hur mycket som helst. Där tyget böjs och skrynklas mycket går det till slut sönder. Däremot kan det nog i många fall vara hållbarare än andra tillverkares membran.

Hur de material som "penslas" på insidan fungerar vet jag inte riktigt (tänkte alltså på hur själva porerna uppstår) men det är antagligen nåt fiffigt i materialets strukturformel som gör att det blir lagom stora hål.

Skillnaden mellan de som penslas på och membran är väl att membranet sitter ihop bättre (även om det lossnar från tyget lite grann så sitter det ihop) medans det som penslas på kan falla loss i bitar (som färg som flagnar).
 
Finns flera olika

Det finns nästan lika många olika membran på marknaden som det finns tillverkare. Marmot har membrain, TNF HyVent HellyHansen HellyTech osv. Vissa kör med coating, dvs PU belaggda vävar (porerna i dess kommer från att coatingen inte täpper till de porer som finns i väven sedan tidigare, egentligen bara en sorts impregnering).
Kolla lite i tråden http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=24276 och läs rapporten som finns en bit ner på första sidan (http://medlem.spray.se/halloafrica/breathability.pdf) så får du veta lite om marknaden och hur dåligt Gore's material andas i förhållande till alternativen.
Gore var först men de är sannerligen inte bäst längre.

Det finns även fler trådar om Event med intressant läsning.

/Björn
 
Det finns tvà väldigt viktiga aspekter vad gáller dessa typer av tekniska material:

1: Hur bra fungerar membranet i sig.

2: Hur bra fungerear membranet i det tillverkade plagget, dvs hur väl har fabrikanten av exempelvis jackan lyckats designa densamma samt lyckats kombinera material och tillverkningsmetoder för att resultatet ska bli optimalt.

Ett membran kan vara hur bra som helst, men tillsammans med olámpliga inner- eller yttermaterial kan det helt tappa sin funktion.

Personligen har jag exempelvis sett membrankängor (vattentátt och "andande"), vilka haft som förstärkningsmaterial under ládret ett rent plastmaterial som dessutom limmats dit med lim över hela ytan. I detta fall kan alltsà membranet i sig vara helt fantastsikt pâ att "andas", men tillverkaren av skon har sabbat hela idén fór att sánka kostnaden nàgra kronor (billigare förstärkningsmaterial, billigare sátt att aplicera detsamma), eller kanske fór att pà andningens beskostand göra kángan extra stadig. vem vet. hur som helst, kángan andande inte ens med respirator, och det hade inget med membranet att göra.

Fràgan ár alltsà mer komplex och svàrbesvarad án att bara jámföra olika membran. Mer ráttvist vore att jámföra tillverkare fór tillverkare och produkt fór produkt.

Vad gáller de olika tillverkarna av membran etc. finns det som bekannt de som bara sáljer sina meter membran och sedan inte lágger sig i resten, medan andra är mer strikta och sátter minimikrav pà tillverkarna vad gáller de slutliga produkternas prestanda.

Mvh / Mats
 
Re: Finns flera olika

bjornw; sa:
så får du veta lite om marknaden och hur dåligt Gore's material andas i förhållande till alternativen.
Gore var först men de är sannerligen inte bäst längre.

Man kan ju inte bara titta på hur bra det andas, man måste ju titta på vattentätheten också (det är ju kombinationen vattentätt och andas som är det intressanta, vill jag ha nåt som bara andas bra väljer jag såklart ett plagg utan nåt membran).
 
Självklart är det så, men jag förutsatte att vi snackade om membran som åtminstånde påstod sig vara vattentäta. Som Malindo påpekade är det fler saker än membranet som avgör hur bra plagget fungerar. Vad det gäller just vattentätheten är det sällan själva membranet som läcker utan oftast sömmar, delamineringar och liknande. Om ett membran har 20 eller 40m vattenpelare är ganska ointressant, det kommer inte släppa igenom vatten om du inte tänkt dyka med det.

Det är bara att inse att utvecklingen går framåt ryckvis och just nu är XCR inte det membran som är mest optimalt i förhållandet täthet och andningsförmåga. Gore kommer säkert med något som är minst lika bra som Event mfl inom inte allt för lång framtid.

Förutsättningarna att göra ett bra skalplagg är idag större med Event än med XCR men inget av membranen garanterar att plagget är bra. Plagget kan vara gjort i galon och ändå släppa in vatten. Man får helt enkelt ta med sig det ut och testa alternativt läsa om andras erfarenheter.

/B
 
bjornw; sa:
Självklart är det så, men jag förutsatte att vi snackade om membran som åtminstånde påstod sig vara vattentäta.

Jo, men även två "vattentäta" material kan vara olika mycket täta. Är det 2000 mm VP eller är det 500 mm VP? Vid hårt regn och eventuellt blås spelar det en avgörande roll. En regndroppe i full fart kan slå igenom att tyg som man kan använda till vattensäck.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips