Ger sotet sämre värme?

Jag undrar om någon vet om sotet som blir med spritkök, om det gör att uppvärmningen av kokkärlet blir sämre för varje gång man eldar med köket utan att man tar bort sotet mellan gångerna?
 
Kanske inte vad du vill men....

Sotet tyder på en sämre verkningsgrad när du eldar med köket. Mindre sot bättre förbränning.

Om det är så att sotet minskar effekten på köke så är det nog knappt märkbart¨.

/Björn
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Tävling: Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.
Jo, det gör det faktiskt

Jo, sotet ger sämre värmetransport från den omgivande luften, flamman, ditt kokkärl och vattnet däri. Sot som lite förenklat är konglomererade kolpartiklar isolerar ditt kärl när det blivit stor mängd. Därmot tror jag, utan att ha vetenskapliga beivs därför, att den mängd sot du har från ett spritkök är i princip helt marginellt i sammanhanget. Det behövs relativt tjocka lager av sot för att isoleringseffekten skall inträda. En annan aspekt på det hela skulle kunna vara att ju svartare ditt kärl är desto mindre strålningsenergi reflekteras från pannan och därmed ökar uppvärmningen. Men förmodligen är även denna effekt också ganska liten.

Hoppas det gav något/
Micke
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips