Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Gammal Realturmat?
- Trådstartare anje
- Start datum
Aktuellt
ANNONS
Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro
Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...
bäst före versus obrukbar efter
Jag hade litat på minna sinnen (luktar eller smakar det härsket?) men inte chansat med gammal mat där ev matbrist eller magsjukdom kan bli livshotnade, t ex på kalla vinterfjället långt från fjällstationer.
Vill du varar riktigt säker så testa någon hemma och hoppas att likadan mat äldrats lika. Hål i vakumet kan påskynda "bäst före" radikalt men kom också ihåg skillanden på "bäst före" och "obrukbar efter" (sistnämda skrivs ju inte ut från fabrik utan uppstår som resultat av kemi).
/Patrik, ganska liberal med bäst före
Jag hade litat på minna sinnen (luktar eller smakar det härsket?) men inte chansat med gammal mat där ev matbrist eller magsjukdom kan bli livshotnade, t ex på kalla vinterfjället långt från fjällstationer.
Vill du varar riktigt säker så testa någon hemma och hoppas att likadan mat äldrats lika. Hål i vakumet kan påskynda "bäst före" radikalt men kom också ihåg skillanden på "bäst före" och "obrukbar efter" (sistnämda skrivs ju inte ut från fabrik utan uppstår som resultat av kemi).
/Patrik, ganska liberal med bäst före
Jag har inte testat någon Real som gått ut men däremot har jag haft några gamla Blå Band som varit med ett antal gånger och år på tur utan att bli uppätna och som med råge passerat bäst före.
Eftersom det tar emot att slänga så åkte de med även när bäst före passerats med fyra år. Nu eller aldrig skulle de ätas. I slutet av den turen, då den riktiga maten började minska, bestämde jag mig för att testa. Tog emot lite ska erkännas men smaken var som vanligt (ingen höjdare) och inga oönskade bieffekter visade sig.
Så jag tycker, precis som tidigare föreslagits, att du kan testa att laga till den och sedan låta lukt och smak avgöra om den är ätbar eller ej. Men nog föredrar man fräschare mat
//Daniel
Flugfiske, Fjäll & Foto
Eftersom det tar emot att slänga så åkte de med även när bäst före passerats med fyra år. Nu eller aldrig skulle de ätas. I slutet av den turen, då den riktiga maten började minska, bestämde jag mig för att testa. Tog emot lite ska erkännas men smaken var som vanligt (ingen höjdare) och inga oönskade bieffekter visade sig.
Så jag tycker, precis som tidigare föreslagits, att du kan testa att laga till den och sedan låta lukt och smak avgöra om den är ätbar eller ej. Men nog föredrar man fräschare mat
//Daniel
Flugfiske, Fjäll & Foto
Visst kan du chansa, men gör det då klokt, vid veckoändsturer hemmom. Tråkigt att ligga platt ute i obygden för att inte säga obra.
go tur
go tur
Åratals...
Min personliga erfarenhet är att de håller många år efteråt (förutsatt att förpackningen är hel!).
Första gången jag smakade realmat var när en kompis gav bort en hög med ransoner ifrån norska armén.
Samtliga påsar hade bäst-före-datum mellan 2003 och 2005, vi var ute på tur senhösten 2010... märkte inte några som helst problem, varken smaks- eller magemässigt.
Ett så kallat anekdotiskt bevis, så lite försiktig bör man väl vara (som alltid). Jag har blivit matförgiftad en enda gång i mitt liv (statoilkorv, någonstans i värmlandsskogarna), och Herre JÖSSES så sjuk jag var! 3 dygn(!) bara försvann tillsammans med allt av ork, vätskebalans och några kilo...törs påstå att om jag varit långt undan civilisationen så hade det varit ganska kritiskt.
God - och frisk - tur!
/F.
(",)
Min personliga erfarenhet är att de håller många år efteråt (förutsatt att förpackningen är hel!).
Första gången jag smakade realmat var när en kompis gav bort en hög med ransoner ifrån norska armén.
Samtliga påsar hade bäst-före-datum mellan 2003 och 2005, vi var ute på tur senhösten 2010... märkte inte några som helst problem, varken smaks- eller magemässigt.
Ett så kallat anekdotiskt bevis, så lite försiktig bör man väl vara (som alltid). Jag har blivit matförgiftad en enda gång i mitt liv (statoilkorv, någonstans i värmlandsskogarna), och Herre JÖSSES så sjuk jag var! 3 dygn(!) bara försvann tillsammans med allt av ork, vätskebalans och några kilo...törs påstå att om jag varit långt undan civilisationen så hade det varit ganska kritiskt.
God - och frisk - tur!
/F.
(",)
Liknande trådar
Dela:
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg