Frystorkat på termosvatten??

Aktuellt

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!
jepp, funkar med alla reals rätter i alla fall. det tar bara längre tid med avtagande temperatur. Deras frukost-blandningar funkar på iskallt vatten... men det gör ju kallvispad nyponsoppa och musli också.
 
Japp, körför tillfället med Varma koppen o Couscous

Då finns det ingen anledning att byta. Empiriska tester på flertal expeditioner har visat att couscous och varma koppen vinner över frystorkat varje gång. Starkaste minnet är på Mont Blanc när killen som testar min påse och får reda på priset utbrister "Va, och den där svindyra real är ju inte ens godare, man känner sig lurad".

Frystorkat tar ju som bekant även ofantligt mycket mer volym (6 couscous/varmakoppen-påsar motsvarar ungefär 2 realpåsar i volym vid samma kcal-mängd). Argumentet att inte diska vägs snabbt upp av att man skall förvara de kladdiga påsarna någonstans i ryggsäcken och på en tur på fjället blir det lätt många påsar som man behöver ta med sig. Att jämföra med en torr 1-liters fryspåse som dessutom kan användas till lite allt möjligt från förvaring av blöta sockar till att plocka hjortron eller svamp i.
 
Har men tröttnat på den något begränsade smalen av couscous och varma koppen, kan men alltid laga couscous på mer traditionellt vis, dvs med buljong, lite mandel,russin,torkad mynta och andra roliga kryddor.
 
1,6 dl couscous + 1½ påse varma koppen motsvarar en REAL-påse. I en Primus Lunch Jug på 0,5 innebär det att det får plats ungefär 3 dl vatten på detta och är ett väl beprövat recept.

Värt att nämna dock är att en typisk REAL innehåller 40% fett i sitt energiinnehåll. Ovanstående couscous-måltid innehåller 10% fett. Nu finns det massa atkins-snubbar därute som lärt sin kropp att leva på fett men för 99% av befolkningen så är det kolhydrater som går åt när man anstränger sig fysiskt. Dessutom brukar typiska mellanmål innehålla betydligt mer fett.

Det finns så många aspekter i varför REAL förlorar kampen mot vanlig mat, men ändå är det så att jag har 1 frystorkat i ryggsäcken på mina expeditioner. Förpackningen tål otroligt mycket stryk och det skulle mycket till om den skulle gå sönder när jag tumblar nerför berget. Sedan så äter man direkt ut förpackningen och det enda som behöver tas med är en termos med varmt vatten, vilket kan ha sina fördelar ibland när man kör mot toppen och inte ens tar med köket. I förläggning med kök tillgängligt skulle det dock aldrig falla mig in.

Lite bulkigare (men inte mycket) och skönt när man behöver få i sig mycket vatten är nudlar som också får hänga med varje gång. För att nu nämna lite variation till couscous.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips