Friluftskartan= otroligt dyrt.

Re: Lantmäteriet suger

gpsking (Mikael Niczko) skrev:
Det finns ingenting som kan motivera ett mångdubbelt högre pris för en elektronisk karta än motsvarande papperskopia

Mångdubbelt? Är det verkligen sann matematik?

Dessutom är det PINSAMT att svenska folket inte kan erbjudas en gratis elektronisk översikts karta för sverige för fri använding när lantmäteriet har finnanserats med skattepengar och sverige har världens högsta dator-penetration.

http://www2.lantmateriet.se/ksos/index.html

1650kr är OCKERPRIS!!! Det är OLAGLIGT med ockerpriser i Sverige!

Att Garmin säljer mjukvara för nån tusenlapp kan knappast betraktas som ocker. Vi konsumeter står inte i nåt underläge, och kan enkelt låta bli att köpa om vi anser att priset är oskäligt. Vi är ju knappast tvingade att köpa digitala kartor till flashiga navigeringsjälpmedel, eller?

Jag tycker också att det verkar ganska dyrt med kartor till GPS:er. Så jag väntar några år tills kartorna och apparaterna blir bättre och billigare. Första generationerna av ny teknik har ju aldrig varit billig, så det bästa man kan göra är att låta lättlurade prylbögar ta smällen*

Sen vidhåller jag att de flesta tyvärr är okunniga om vad det är de betalar för när det rör mer komplicerade saker än mjölkpaket och Dressman-kalsonger.

*Jag brukar själv vara den lättlurade prylbögen i många fall :)
 
Prisexempel elektronisk karta: Jag köpte ett utsnitt av fastighetskartan idag. 4128 meter på bredden och 4192 meter på höjden. Priset 937 kronor motsv 54 kr per kvadratkilometer fastighetskarta. Dyrt som terrängkarta men inte så farligt som fastighetskarta.
Det är en fördel att man kan bestämma utsnittets bas och sida själv.

En terängkarta 1/50 000 om 12.5x12.5 km skulle kosta 185 kronor ink. Det var billigare , ca 1,20 kr per kvadratkilometer.Ska man gå en led får man väl köpa ett antal småsnuttar och lägga ihop med Fugawi.

Tar man bara stigen +/- 100 meter så blir det billigt men väldigt tidsödande att göra kartan.... För översikten får man väl klara sig med pappersblad. Med GPSens hjälp vet man var man är på den smala leden..

Lite mer experiment. Ett område som täcker Öland - om bara Öland vore orienterat bättre nord-sydligt, skulle kosta 2684 kronor. Det är rätt saftigt för en ordinär terrängkarta. Max filstorlek för internetnedladdning är 15 MB motsvarande ett pris på 200 kr per MB

Slutsats: Fastighetskartan finner jag rimlig, terrängkartan svindyr, såvida man inte bara har ett enda kantarellställe att orientera till. Friluftslivet får inte vara för rörligt för då blir det dyrt.
Gröna kartan på CD är dyr - men det här är ju enormt mkt dyrare.
[Ändrat av jonasolof 2004-02-16 kl 21:01]
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Och Gröna Kartan kostar <100:- per ark i pappersversionen.
Att skanna och kalibrera i Ozi eller Fugawi är ett trivsamt vinterpyssel.

som kuriosa kan jag berätta att vi lämnade en karta för scanning hos Arkitektkopia (tror jag det var), arket var ca 1X2 meter, kostnad <2000:- + moms.
 
gundj; sa:
som kuriosa kan jag berätta att vi lämnade en karta för scanning hos Arkitektkopia (tror jag det var), arket var ca 1X2 meter, kostnad <2000:- + moms.

Var det en karta med utgången upphovsrätt då? Annars brukar det vara svårt att få företag att göra kopior på såna grejer. Jag vet att de flesta fotoaffärer vägrar t.ex. att göra kopior på gamla skolfoton eftersom det är nån annan som har upphovsrätten. Man får vackert kontakta den fotograf som tog bilderna om man vill ha nya kopior.
 
Just i detta fallet så var det en specialkarta, men om jag inte är helt fel underrättad så får man scanna sin gröna karta t ex för eget bruk.
Exemplet med den stora kartan var mest för att visa på prisbilden, scannat mot LM´s CD.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips