• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Fråga ang. Garmin gps

Hej! Har funderat på ett köpa en Garmin GPS (Etrex-serien), främst för fjällvandringsändamål.

Är det nödvändigt att köpa till en extern karta (Garmin Topo ingår) - över svenska fjällvärlden? Är det Friluftskartan man då ska använda? Eller finns det gratis kartor man kan ladda ner till sin Garmin som är mer än tillräckliga?

Tacksam för svar

/Christoffer
 
Inget är nödvändigt avseende GPS du klarar dig med tryckt karta kompass och gärna en höjdmätare för fjällnavigering.

Jag skulle om jag var intresserad av att använda en Garmin Etrex köpa till Friluftskartan över hela Sverige. Den har gått ned i pris och där finns höjdkurvor leder fjällstugor etc vilket underlättar navigeringen.

Det finns fria OSM-kartor som alternativ men jag föredrar personligen Friluftskartan.

Jag har haft flera Etrexmodeller och har numera Oregon med Friluftskartan. Etrex är en bra modell att börja med bl a lång batteritid men vid flitigt användande brukar de ge upp efter några år enligt min erfarenhet.

Observera att touchmodeller drar mera ström.

Thure
 
Tack för svar!

Stämmer som du säger att man klarar sig utan eftersom man hittills i åratal klarat sig just utan! Samtidigt ser jag fördelar i att kunna logga mina resor (hittills burit med mig en löparklocka för detta ändamål), kunna avläsa höjden samt allmän navigation med samma
Instrument.

Har riktat in mig på garmin extrex 30x. Såg det kommit en nyare variant (32x) men antar man klarar sig tillräckligt bra med 30x som man också verkar kunna få tag i till reducerat pris nu. Blir inte en touchscreen, tack för kommentar.

Ska ta mig en titt på friluftskartan. Om men beställer en sådan - är det bäst att beställa den på ett simkort eller som variant att ladda ner?

Trevlig midsommar

/Christoffer
 
Garmins regler för kartor är rätt trista. Jag tror inte det är nån fördel med att köpa kartan på minneskort men kanske finns nån som har köpt karta nyligen som kan ge mera info.

Thure
 
Personligen så skulle jag aldrig gå utan en papperskarta, det kostar inte mycket och täcker in stora områden som kan hålla dig sysselsatt i ett helt liv om du vill återvända.
 
Har själv bl.a. en 30x och den är nog det lättaste man kan ha med sig på fjälltur och har en lång drifttid. Jag brukar kosta på mig lithiumbatterier a 20 kr/st vid fjällvandring för lååång drifttid och låg vikt. Annars kör jag med uppladdningsbara NiMh och full belysning på skärmen vid cykling och vandring på hemmaplan.

FriPro på kort har ju den fördelen att du kan flytta kortet till en annan gps om du skulle ha flera, vill du titta på kartan i datorn kan du göra det med gps:en ansluten. Sen går allt att lösa men då är vi inne på hacking...

Örnsätrarns kartor funkar också i 30x om än lite sega i uppdateringen på skärmen.