Förvara gasbehållare i lägenhetshus?

Hej!
Funderar på hur man gör med gasbehållare som inte används upp under samma säsong, utan blir stående under året. Känns inte så säkert att förvara inomhus (enligt vad jag förstår av MSBs regler får man förvara engångsbehållare i sin bostad, men helst på balkongen). Finns det inte risk för att utsättas för solljus?

Hur gör ni?

En bonusfråga, finns det möjlighet att lämna in gasolbehållare som inte är tomma någonstans?
 
Senast ändrad:
Solljus som sådant är inte skadligt för en gastub men har du en inglasad balkong kan temepraturen bli hög och det står väl på flaskorna att de inte ska förvaras varmare än +50 grader. Se tråden här på utsidan om att förvara gas i bilen. I flerfamiljshus blir ju allt lite mer komplext. Fråga din lokala räddningstjänst om vad de tycker är bästa förvaring.

Hur du ska göra för att avyttra tomma eller halvtomma tuber bör du fråga din kommun/renhållningsbolag om. Ingen kompis i närheten som vill köra slut på dem åt dig?

Jag förvarar mina i förrådet i villaträdgården, kör slut på dem på tur och lämnar dem sedan tomma på särskild plats (avdelningen tryckkärl) på kommunens stora återvinningsstation (det som för kallades för soptippen).

/Patrik
 
En bonusfråga, finns det möjlighet att lämna in gasolbehållare som inte är tomma någonstans?

Att punktera den så den blir tom är väl bästa lösningen. Men det är ju en lite riskabel manöver. Men man borde väl kunna göra det under vatten (i en vattenhink) på en väl ventilerad plats utomhus.

Jag brukar köra slut på halvtomma flaskor förr eller senare.
 
Jag har mina i ett förråd i källaren och har alltid haft det, en säkerhet att ha en gasollampa och gasolkök ifall det blir elavbrott. Slänger inte halvtomma gasbehållare använder upp gasen.
 
Jag har mina i ett förråd i källaren och har alltid haft det, en säkerhet att ha en gasollampa och
gasolkök ifall det blir elavbrott. Slänger inte halvtomma gasbehållare använder upp gasen.
Du anger inte hur du bor så vi får hoppas du bor i en friliggande enfamiljsbostad - annars så bryter du
säkerligen mot någon lokal brandskyddsstadga. I flerbostadshus får inte gasol förvaras i källar- och/eller
vindsförråd i de flesta, om inte alla, av landets kommuner...

Att punktera den så den blir tom är väl bästa lösningen.
Men det är ju en lite riskabel manöver. Men man borde väl kunna göra det under vatten (i en vatten-
hink) på en väl ventilerad plats utomhus. Jag brukar köra slut på halvtomma flaskor förr eller senare.
Med en Jetboil CrunchIt är både tömning och hålslagning av Lindalgängade gasolbehållare en lätt sak.
Bara att gå ut på gräsmattan, skruva fast manicken på behållaren (den töms automatiskt på eventuell
kvarvarande gasol) och sedan när det slutat pysa är det bara att klappa till manicken med handen på
tre-fyra ställen cirkeln runt. Klart! Skruva av manicken från behållaren. Låt den stå ute några timmar
så försvinner doften av etylmerkaptan, sedan är det bara att lämna den till kommunens återvinnings-
central. Olika kommuncentraler hanterar punkterade (camping)gasolbehållare på olika sätt, här i Öst-
hammar hamnar de i metallcontainern när man stampat dem platta förutom punktering och tömning...

Med rätt kunskaper och en lämplig adapter kan man sammanföra slattarna till en behållare - som är
betydligt enklare att både använda och förvara...
/Odd
 
Oro och okunskap är oftast parhästar. Varje kommun har sina regler för vad, var och i vilken kvantitet eldfarliga saker får förvaras. Informationen skall finnas på biblioteket samt på kommunkontoret.
Den värsta förvaringen jag hört talas om var efter en storbrand i ett boningshus direkt efter bensinransoneringen -73. När räddningskåren skulle släcka en brand i däck på vinden, förgasades 350 liter bensin som förvarades i ett inplastat badkar på vinden, när gasen nådde däcksbranden small det, branddörrar med kramar förvandlades till flygande skrot och hela vinden övertändes. Märkligt nog strök ingen av räddningsmännen med. Änglavakt?
 
Information från MSB om förvaring av gasolflaskor i hemmet och förrådsutrymmen.
/LasseÅ

Du han för och så här står det.

Förvaring i bostad I en bostad får endast gasol för det egna behovet förvaras. Det normala behovet i ett hushåll anses vara en gasolbehållare för förbrukning och en i reserv. Utöver detta får annan brandfarlig gas (t ex acetylen) förvaras i ett utrymme som är brandtekniskt avskilt från bostaden. Är behovet större än 60 liter gasol eller 5 liter annan brandfarlig gas måste tillstånd sökas hos kommunen.
Förvaring i flerbostadshus I flerbostadshus får gasolbehållare med volym på vardera mindre än 5 liter (blå campingbehållare) förvaras. Behovet av gasol avgör antal behållare. Det normala behovet i ett hushåll anses vara en behållare för drift och en i reserv. I normalfallet blir detta två behållare med mindre än 5 liter vardera.
 
Senast ändrad:
Det står också tydligt att:
Förvaringsutrymmet får inte ligga i källarplan eller på vinden.
vilket gäller för såväl enfamiljs- som flerfamiljsbostäder. Så, i bostaden är OK (för mindre mängder
i max två behållare) men inte på några andra ställen i huset. I fristående förråd / garage är lite större
behållare tillåtna... Så din kommentar
Jag har mina i ett förråd i källaren och har alltid haft det, ...
faller direkt under förbjuden hantering.
/Odd
 
Och att notera - det skall förvaras där du bor _i_ lägenheten och inte på någon vind, garage, eller förråd när det gäller flerfamiljshus - det av den enkla anledningen att du skall ha koll på det och märka om det börja läcka (doften av gas eller bensin) samt bostad har mycket högre krav på ventilationer än tex. källare, garage och förråd och därmed späds läckande gasen ut mycket snabbare till ofarlig nivå och brännbara blandningen i luft hålls till mycket liten volym, medans läcka i förråd kan hela rumsvolymen delta i explosionen om en gasflaska får för sig att läcka och tömmas (gäller också flytbränse som hepta/akylatbensin där en flaska välts och det börja rinna ut) då omsättningen av luft är nära noll där.

De regler som skrivs av MSB för flerfamiljshus gäller flaskor med innervolym över 1 liter som just propanflaskor av typ P2012 storlek och större. P2012 (2 st) får förvaras inommhus medan 5-kilos flaska och större måste förvaras på ej inglasad balkong/uteplats och av orsaken att de kan släppa ut stor mängd gas på en gång och därmed fylla en lägenhet med väldigt stor explosiv gasblandning på kort tid - eller kväva på samma sätt som många husvagnsolyckor med gasol. .

När det gäller småflaskor på 1 liter och mindre (en 450 grams flaska har innervolym av 1 liter) så blir det inte så mycket utsläpp när var och en går sönder en i taget (man räknar aldrig med att fler går sönder samtidigt) och anses bli så snabbt utblandat till ofarlig nivå med den ventilation och luftutbyte som lägenhet skall ha, att det inte anses som en specifik risk som behöver regleras, men det finns en generell regel att man inte bör ha mer än 10 liter brännbar vätska totalt i en lägenhet - och dit räknas även volymerna myggspray, hårspray, lampolja på flaska etc.

2 st 2012 blå propanflaskor ger tillsammans 10 liter behållarvolym och därav att det anses OK med 2 sådana flaskor i en lägenhet - dvs. rensa fruns/sambons sminkförråd av onödiga sprejflaskor och dito mancave på olika lösningsmedel i form av isopropanol, aceton och inte minst heptan/akylatbensin, sprayfärger och olika lampoljor, så att allt tillsammas helst inte överstiger mycket över 10 liter brännbar vätska.

Med andra ord sunt förnuft och inte vara horder och bunkra upp med flaskor för motsvarande hundratals liter i bränslevolymer i en lägenhet.

Det ironiska är att detta går lite i krock med den allt ökande önska från MSB/Räddningsverket att vi i krissituation/oväder också skall klara oss utan hjälp i allt längre tider med att bunkra hållbar mat men också kräver mer bränsle för att tillaga mat och hålla viss värme - vilket i förlängningen innebär att man måste tillåtas lagra mer bränsle/gasol då just värme även med godkända fotogenkaminer/gasolkaminer drar mycket bränsle och 10 liter/10 kg räcker inte lång om det är under flera dagar - och i det läget kan man inte åka till macken eller Biltema att handla på sig och också bli snabbt tomt i hyllorna om det ändå gick...
 
Senast ändrad:
Gammal tråd men har precis köpt ett litet gaskök för första gången och hoppas på några svar:

1. Innebär nedan (blåmarkerad text i citatet) att man får förvara en 240g gasbehållare i ex.ett städskåp i en lägenhet i ett flerfamiljshus?

2. Hur förvarar ni som bor i lägenhet era små gasbehållare för stormkök?

3. Kan man använda ett "Primus express stove" till en 240g gasbehållare från MSR, eller måste producenten av själva gasmunstycket vara densamma som gasen? Naturkompaniet där jag köpte grejerna sa att man kan blanda, men på gasen står det att inget annat än MSRs egna grejer får användas.

Stort tack!

Och att notera - det skall förvaras där du bor _i_ lägenheten och inte på någon vind, garage, eller förråd när det gäller flerfamiljshus - det av den enkla anledningen att du skall ha koll på det och märka om det börja läcka (doften av gas eller bensin) samt bostad har mycket högre krav på ventilationer än tex. källare, garage och förråd och därmed späds läckande gasen ut mycket snabbare till ofarlig nivå och brännbara blandningen i luft hålls till mycket liten volym, medans läcka i förråd kan hela rumsvolymen delta i explosionen om en gasflaska får för sig att läcka och tömmas (gäller också flytbränse som hepta/akylatbensin där en flaska välts och det börja rinna ut) då omsättningen av luft är nära noll där.

De regler som skrivs av MSB för flerfamiljshus gäller flaskor med innervolym över 1 liter som just propanflaskor av typ P2012 storlek och större. P2012 (2 st) får förvaras inommhus medan 5-kilos flaska och större måste förvaras på ej inglasad balkong/uteplats och av orsaken att de kan släppa ut stor mängd gas på en gång och därmed fylla en lägenhet med väldigt stor explosiv gasblandning på kort tid - eller kväva på samma sätt som många husvagnsolyckor med gasol. .

När det gäller småflaskor på 1 liter och mindre (en 450 grams flaska har innervolym av 1 liter) så blir det inte så mycket utsläpp när var och en går sönder en i taget (man räknar aldrig med att fler går sönder samtidigt) och anses bli så snabbt utblandat till ofarlig nivå med den ventilation och luftutbyte som lägenhet skall ha, att det inte anses som en specifik risk som behöver regleras, men det finns en generell regel att man inte bör ha mer än 10 liter brännbar vätska totalt i en lägenhet - och dit räknas även volymerna myggspray, hårspray, lampolja på flaska etc.

2 st 2012 blå propanflaskor ger tillsammans 10 liter behållarvolym och därav att det anses OK med 2 sådana flaskor i en lägenhet - dvs. rensa fruns/sambons sminkförråd av onödiga sprejflaskor och dito mancave på olika lösningsmedel i form av isopropanol, aceton och inte minst heptan/akylatbensin, sprayfärger och olika lampoljor, så att allt tillsammas helst inte överstiger mycket över 10 liter brännbar vätska.

Med andra ord sunt förnuft och inte vara horder och bunkra upp med flaskor för motsvarande hundratals liter i bränslevolymer i en lägenhet.

Det ironiska är att detta går lite i krock med den allt ökande önska från MSB/Räddningsverket att vi i krissituation/oväder också skall klara oss utan hjälp i allt längre tider med att bunkra hållbar mat men också kräver mer bränsle för att tillaga mat och hålla viss värme - vilket i förlängningen innebär att man måste tillåtas lagra mer bränsle/gasol då just värme även med godkända fotogenkaminer/gasolkaminer drar mycket bränsle och 10 liter/10 kg räcker inte lång om det är under flera dagar - och i det läget kan man inte åka till macken eller Biltema att handla på sig och också bli snabbt tomt i hyllorna om det ändå gick...
 
Sök på Arboga gasol olycka msb så hittar ni en liten spännande olycka med gasol i källare.

Lite mer gasol än en liten friluftstub som inte gick så bra när det förvarades i källare. Bryta mot lagen är en grej nästa är problem med försäkringsbolag. Så ingen gas i större mängder i källaren.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Smogz Förvara gas i bil på sommaren? Kök och brännare 24
EinZwei Förvara MF-brännare Kök och brännare 8
srpp Förvara metanol till spritbrännare. PET-flaska? Kök och brännare 35
PaulieWalnuts Gasbehållare - nybörjarfråga Kök och brännare 16
Martes Primus nya gasbehållare - finns trefot som passar? Kök och brännare 18
Pannkakan16 Kan Optimus gasbehållare användas till Trangias gasbrännare? Kök och brännare 2
Linneaa Ansluta stor gasbehållare till kök med Lindalanslutning Kök och brännare 4
FalconBayerskt Soto Windmaster och 230g gasbehållare Kök och brännare 33
sachsaren Gaskök, vindskydd och överhettning av gasbehållare. Kök och brännare 9
jjonas Hjälp att hitta gasbehållare till gasolbrännare Kök och brännare 14
totte Finns/behövs skydd till gasbehållare? Kök och brännare 18
Dr Who MSR Stowaway 1.1L, 230g gasbehållare? Kök och brännare 3
C_Johansson Vad gör ni av era gamla gasbehållare? Kök och brännare 4
traser Läckande gasbehållare? Kök och brännare 4
reidal slang mellan gasbrännare och gasbehållare Kök och brännare 2
ljaw Primus benstöd till gasbehållare. Kök och brännare 4
BrittMarie Stor eller liten gasbehållare? Kök och brännare 39
soderkisen Fråga angående gasbehållare! Kök och brännare 6
PaulPersson Var köper man gasbehållare Kök och brännare 13
1145 Påfyllningsbara gasbehållare - finns domo? Kök och brännare 12
hfm76 Gasbehållare på flyg Kök och brännare 50
rolekl Går Colemans kök på Primus/MSR/Markill gasbehållare?!? Kök och brännare 21
tango var göra av tom engångs-gasbehållare? Kök och brännare 24
Sjöberg Slänga/Återvinna/Punktera gasbehållare Kök och brännare 7
pher_ Gasbehållare? Kök och brännare 0

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.