Fjällvandrare utan kunskap

Ungefär samma antal fjällräddningsinsatser 2020 som tidigare två år. Skador / fallskador liksom tidigare vanligast. Insatser pga okunniga fjällvandrarna verkar fortsatt bara synas i nedlåtande kommentarer på nätet, men inte i polisens kommentarer kring insatserna

 
Lärorik tråd! Varför man kan känna sig nödd att larma har getts många svar på. Men lite off topic så kan det även va bra att informera sig om olika sorters snedvridning vid urval, bearbetning och presentation av data https://en.wikipedia.org/wiki/Bias . Det ger ett hum om varför media rapporterar larmen som de gör och varför rapporterna läses som de gör https://en.wikipedia.org/wiki/Media_bias#Types .
 
Det finns en bra anledning att kalla efter hjälp: När man råkat illa ut och inte kan tas sig till civilisation själv. Bedömningen att vandra vidare om man är skadad får man själv bedöma. Men om man fortsätter att vandra vidare trots skada får man skylla sig själv. Konsekvensen av att fortsätta med en skada kan bli att man inte blir helt återställd.

Är man trött, frusen, nedkyld, utan mat mm...då får man bedöma om det kan bli något allvarligt av det.

Jag hoppas att årets äventyr gör att många får med sig bra erfarenheter så att de fortsätter att vara ute i vår fina miljö. De svenska fjällen har exempelvis mycket att erbjuda i form av olika upplevelser. Allt på ett säkert sätt såklart.
 
Jag ser faktiskt inte detta som ett problem, tvärt om. Fler hittar ut i naturen samt att staten/komunen/regionen behöver bygga upp en bättre service och tillgänglighet som förhoppningsvis också gynnar lokalbefolkningen.
Om några år kan vi kanske lägga ned kursen "hur du förlöser ditt barn i bilen eftersom ditt närmaste sjukhus finns 200+km bort"

Det man behöver bli bättre på är att debitera de fall som inte är akuta.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.