Fjällstationernas arrende vid Sylarna och Blåhammaren omförhandlas om tre år.

Många inpass och tankegångar som uttryckts här. Har funderat en del och vad jag tänker är att det finns två uppenbara nackdelar med att ha så tillgängliga fjällstationer öppna i princip året runt. Slitage på naturen och störning av renskötseln. Skulle kanske sametinget (el likn. org. som inte enbart styrs av rennäringen) vara en bättre förvaltare av stationerna? Eller är det någon typ av besöksförbud som är lösningen?
Öppna i princip året runt stämmer väl inte. 2 månader på vintern och 3 månader sommar/höst

Skickat från min AC2003 via Tapatalk
 
Öppna i princip året runt stämmer väl inte. 2 månader på vintern och 3 månader sommar/höst

Skickat från min AC2003 via Tapatalk
Klumpigt uttryckt av mig. Själva stationen är öppen som informerats ovan. Jag tänkte mer på att det är folk som går där mer eller mindre hela året. Tack för påpekandet Andreas.
 
Tyvärr så kommer nog alla andra fjällstationer råka ut för samma öde om ingen hänsyn börjar tas till turismen och fjällvandringens starka kultur. Det är så sjukt tragiskt att den lilla stugan på typ 50kvm tas bort arrendet på och troligtvis eldas upp på ett gigantiskt fjäll. Det här kommer bara öka motsättningarna mellan fjällvandrare, lokalbefolkning och rennäringen. Det är så himla sjukt att man inte kan samsas och mötas på mitten istället. Rennäringen måste anpassa sig lite till oss andra som älskar fjällen lika mycket som dom. Det här är grov särbehandling. Tragiskt....
 
Hur mycket renkött äter medelsvensken per år?

Nästan ingenting, några 100g kanske. Torkat kostar ju 1000 kr /kg, och då tycker jag att oxfile från Brasilien är mer prisvärt. Eftersom det är så fruktansvärt dyrt så tänker jag att man kan vara utan renar. Alltid kul att provocera lite ?! :):cool:
 
Nästan ingenting, några 100g kanske. Torkat kostar ju 1000 kr /kg, och då tycker jag att oxfile från Brasilien är mer prisvärt. Eftersom det är så fruktansvärt dyrt så tänker jag att man kan vara utan renar. Alltid kul att provocera lite ?! :):cool:

I frysdisken i södra Sverige kostar nog inte 100g renskav en hel tusenlapp. Torkningen kostar ju lite att utföra.

/Patrik, som äter renskav ibland hemmavid (inte fjällbo) och är i fjällen någon gång per år
 

Aktuellt

Vinn Haglöfs Breeze Mimic Hood!

Nu har du chansen att vinna vinterns nya favoritjacka från Haglöfs. Vi tävlar ut en vardera av dam- och herrmodellen i valfri färg och storlek!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Borde vara ett lösligt problem då dom ligger på Statens mark, dock ej friköpt.

Slå upp ett vindkraftverk vid stationen så finns det säkert undantagslagar som övertrumfar Rennäringen, gör dessutom anläggningsvägen handikappsanpassad och väl utmärkt från Storulvån det verkar vara lätt att gå vilse eller hamna i nöd i just detta område sommartid.
 
Senast ändrad:

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips