Fakta om knivar (eller knivporr för nybörjare)

OK, det var ju behändigt :).

~Paul~

En sak som åtminstone jag (och förmodligen många andra) skulle uppskatta vore en ordlista från knivarnas värld.

Det mesta värt att veta står säkert någonstans i alla dessa knivtrådar, men ofta krävs det en hel del kunskap för att tolka svaren. Vad ord som "Full flat", "Scandislipning", "Drop point", "Primäregg", "Damaskering" och "Fulltånge" betyder kan vara nog så klurigt även för den som brukar knivar dagligen och har höga poäng på ordkunskapstest :)
 
Har tipsat om den förr och gör det igen
Dahlman Anders L.
KNIVEN EN PERSONLIG BETRAKTELSE

benar ut många knivalmänbildningord, går att låna på biblioteket eller köpa på antikvariat tex www.bokborsen.se
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
En sak som åtminstone jag (och förmodligen många andra) skulle uppskatta vore en ordlista från knivarnas värld.

Det mesta värt att veta står säkert någonstans i alla dessa knivtrådar, men ofta krävs det en hel del kunskap för att tolka svaren. Vad ord som "Full flat", "Scandislipning", "Drop point", "Primäregg", "Damaskering" och "Fulltånge" betyder kan vara nog så klurigt även för den som brukar knivar dagligen och har höga poäng på ordkunskapstest :)
Det här på pappret enkla arbetet är inte så enkelt när det väl kommer till kritan. Visserligen kan man hjälpligt förklara ordens betydelse men utan en riktig förklaring fattar en novis ändå inte vad man pratar om.

~Paul~
 
Det här på pappret enkla arbetet är inte så enkelt när det väl kommer till kritan. Visserligen kan man hjälpligt förklara ordens betydelse men utan en riktig förklaring fattar en novis ändå inte vad man pratar om.

~Paul~

Nej visst, men det finns ju en "lagom" wikipedianivå. SÅ svårt är det ju (väl?) inte att förklara vad som är primär- respektive sekundäregg, visa typiska exempel på clip/drop/trailing point och olika slipfaser. Inte i alla detaljer givetvis, men nog för att läsaren ska förstå skillnaden.

Jag tar upp detta eftersom jag själv haft svårt att hitta förklaringar till en del begrepp som används flitigt i knivtrådar.
 
SÅ svårt är det ju (väl?) inte att förklara vad som är primär- respektive sekundäregg, visa typiska exempel på clip/drop/trailing point och olika slipfaser. Inte i alla detaljer givetvis, men nog för att läsaren ska förstå skillnaden.
Återigen. Ett på pappret enkelt ord är inte så enkelt när man börjar fördjupa sig i det. För skojs skull kan vi ta ditt exempel och förklara ordet primäregg.

Till att börja med så betyder primäregg olika saker om man lever i USA, Japan eller Sverige och har med knivens urpsungliga utseende att göra, dvs vilken typ av egg den hade när den lämnade fabriken.

Primäregg betyder i vårt land den första eggen längst ut på bladet, dvs den delen som kommer först i kontakt med det skurna materialet.

Ett exempel. Om vi tar en skandinavisk slipfas så skall den av tradition ha en sabelslipad egg med ca 22 graders lutning och omfatta något mer än tredjedelen av bladets bredd från eggens yttersta punkt räknat. Denna slipfas skall vara slipad ända ner till eggens yttersta punkt utan några som helst avbrott. Detta är det genuina skandinaviska slipsättet och är en typ av flatslipning.

Efter ett tag blir den här kniven slö. Vad gör man då? Det finns minst två olika sätt:
1. Du fortsätter att slipa kniven på det sättet den är slipad från fabriken, dvs du följer ursprungsslipfasens hela profil/bredd.

2. Du skapar en ny egg i toppen av den 22 gradiga ursprungsslipfasen. Vad heter då den här nya eggen?? Jo, primäregg om du bor i Sverige och sekundäregg om du framlever dina dagar i USA!!

Varför resonerar jänkarna såhär? Jo, för att denna har slipats fram ovanpå originalslipfasen som ju odiskutabelt befann sig på kniven först.

I vårt land tänker vi i andra banor och utgår från geometriskt läge. Det vill säga; eftersom den nya eggen befinner sig längst ut på bladet så kallas den för primäregg. Materialet att skära kommer ju kontakt med denna del av eggen allra först. Den från början skandinaviska slipfasen har med en gång blivit försedd med en primär- och sekundäregg och är en avart på sabelslipning! Förvirrande ;)?

Det går förstås att krångla till det ännu mer. Till exempel så kallar vi en nypålagd egg med upp till 0,3 mm för microegg och inte en ny primäregg. Så gör även jänkarna. Om man nu skulle överskrida bredden på microeggen så har man de facto skapat en tertiäregg ;).

Här har jag endast skrapat på ytan. Jag skulle kunna fortsätta sida upp och sida ner i försök att föklara det här med slipfaser. Bara de japanska dito skulle kräva åtskillig bandbredd i anspråk.

Så du kanske förstår oviljan i att behöva förklara även de lättaste termerna på ett begripligt sätt utan att behöva lägga resten av året 2011 på det...:)

~Paul~
 
Paul: point taken ;)

Men det intressanta (för att ta ditt exempel) är ju vad du och jag menar med primäregg, så att diskussionen blir begriplig för en tredje individ.

Så låt oss i god språkpolisanda bestämma att hädanefter följer vi på utsidan den svenska meningen av "primäregg" och inget annat :)

(Jänkare kan man ju inte diskutera eggar med, de har ju inte ens samma uppfattning som vi om hur ett "B-moll" låter)
 
1. Så låt oss i god språkpolisanda bestämma att hädanefter följer vi på utsidan den svenska meningen av "primäregg" och inget annat :)

2. (Jänkare kan man ju inte diskutera eggar med, de har ju inte ens samma uppfattning som vi om hur ett "B-moll" låter)
1. Gärna :).

2. Det har du förstås rätt i.

~Paul~
 

Cannonball

Gäst
Jag kan inte heller alla facktermer, men jag tror mig ändå kunna känna igen en bra kniv.:)
/C
 
Jag kan inte heller alla facktermer, men jag tror mig ändå kunna känna igen en bra kniv.:)
/C
Hur gör du exakt när du bedömer en knivs potential? Alltid kul att veta hur andra gör :).

Jag förmodar att du inte syftar till det visuella intrycket när du säger dig "känna igen en bra kniv"?

~Paul~
 

Cannonball

Gäst
Hur gör du exakt när du bedömer en knivs potential? Alltid kul att veta hur andra gör :).

Jag förmodar att du inte syftar till det visuella intrycket när du säger dig "känna igen en bra kniv"?

~Paul~

Jag är ledsen men att besvara alla dina frågor endast med några procent tarvar i det närmaste en universitetsavhandling. Proceduren är helt enkelt för komplicerad- och omfångsrik. :)
 
Senast ändrad:

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips