Extern antenn

Fick och fick, den finns inte, ser man, om man snokar runt lite bland de filer på Clovers hemsida, som egentligen inte är tänkta att gemene man ska se.

Anders
 
Hej,

Finns det någon extern antenn som passar en Garmin Etrex Venture??

Vore ju riktigt skönt att kunna ha gpsn undanstoppad med en antenn på ryggsäcken.

Mvh,
Per Nyberg.
 
Ursäkta min miss.

För ryggsäcksbruk har beskrivits en enkel återsändande antenn som består av:

En antenn med förstärkare enligt tidigare inlägg
en hållare för batterier 3-5 volt plus
lite utrymme för ett par komponenter
en liten spole
en liten kondensator
en slinga av koppartråd som läggs nära gpsmottagaren

Ingångsantennen försörjs med ström från batterierna. För att inte signalen på 1.5 gigahertz ska förloras ned i batteriet spärras den med några varv koppartråd (spolen).

Den i ingångsantennen förstärkta signalen (> 20 dB) förs ut till utgångsantennen (slingan av koppartråd) via en kondensator på någon enstaka picofarad som dessutom släpper igenom den aktuella frekvensen väl (induktiva komponenter finns överallt vid dessa frekvenser).

Utgångsslingan är en ögla med diameter på kanske 5 cm (ej så kritiskt). Ingångsantenn och utgångsantenn bör inte placeras för nära varandra, risk för rundgång (=förbjuden sändare på GPSfrekvens).

Den lilla kondensatorn, lite 1 mm lackad koppartråd och asken är det enda som behöver köpas (plus lämpligen en liten strömbrytare) till.

Kostnad: Ingångsantennen plus några tior.

Har tyvärr ingen länk tillgänglig, foton finns på nätet.

Den mindre återsändande antennen från http://www.sanav.com RA45 är gjord på samma vis men innehåller också anpssning till tolv volt. Vill man kan man slakta den och strömförsörja den med annan spänning (3-12 volt), spänningsregulatorn finns inbyggd i antennen tror jag (så är fallet med Gilsson-antennen som också kommer från detta företag som OEM. Men redan RA45 kostar ett antal hundralappar, man nalks snabbt den punkt då det är bättre att byta GPS-mottagare.

Edit: Här är en länk men det är inte ryggsäcksvarianten. Skippa de stora koaxkontakterna, löd koaxialkablen direkt till komponenterna.

http://www.gpsnuts.com/myGPS/GPS/LEI tips tricks/Active antenna/active_antenna2.htm
[Ändrat av jonasolof 2005-09-18 kl 10:01]
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.