Exped Spica II UL - synpunkter

Jo Exped gör vettiga tält. Hade ett Orion också som jag var mkt nöjd med. Använde det uppe i Nordnorge på vintern i hård storm osv och det funkade kalas. Det tältet behövde jag knappt spänna efter heller. Sålde det bara då det är för mkt av en blandning för mina behov, för tung för att bära,oftast för stort och ändå inte riktig något vintertält. Ska köpa ett Helsport Fjellheimen Xtrem istället som jag använder på de hårdare turer.

Jag hade inget extra golv till mitt Orion och har det inte heller till mitt Spica. Vill ha så lite vikt som möjligt, upplever sällan att det är problem med att få ett hål i golvet när man står på sten (har tältat väldigt mkt i mit liv och aldrig använd ett extra golv och aldrig haft problem pga detta). Jag har oftast ngt liggunderlägg som jag kan lägga i absiden ifall jag vill knä eller sitta där men det är ganska sällan att jag vill göra det. för prylarna man har där tycker jag inte att jag behöver ett extra golv där.

Linorna med reflexerna har jag kvar, jag bytte alla marklinor bara, till just Spica´n har de använd en annan linspännare där och de org mark linnor glider i de hela tiden. De linor som sitter högre upp vid tältbågen har bra linspännare och fungera helt klanderfritt.
 
Nu har jag i princip alla säsonger igenom med tältet och i det stora hela är jag nöjd.
Känns som ett okej allround tält som passa bra för mig och hunden, funkar storleksmässigt och viktmässigt.
Har inte räknat nätterna, sover även i bivaq och vindskydd osv och tappat räkningen men kring 60nätter i detta tält bör det har blivit sen jag köpte det.

Nackdelar är att
- tyget töjer sig i fukt så mkt att man få spänner efter flera gånger, i kyla (under 0°C) drar sig tyget ihop så man knappt få in tältstängerna men sedan töjer den sig efter ett tag under spänning så man ändå få spänner efter
- kring nollan är det svårt med att få ut kondens om det inte är blåsigt. Mitt i skogen i lä vid 1°C kan innersidan av yttertältet bli rejält fuktig, sova med helt öppen dörr när det inte regnar funkar rätt hyfsat. men man få kommer ihåg att detta tält bara är ett 3 säsongers...
- sömmarna kring tältstängerna är tejpade och på mitt exemplar har tejpen börjat släppa nu vid den främre bågen, få kolla om jag hitta kvittot och kanske kan få ngn garanti för detta.

I det stora hela är jag dock fortfarande nöjd och kommer fortsätta använda enbart detta tält framöver.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Störde mig lite på att hela tältpåsen är "för lång" för att passa bra i min rygga. (som jag hade det tills nu behövde jag har tältet längst in i ryggan vilket gjorde det lite dumt när man ska packar/packar ur ifall det regnade.
Ska göra en helt egen påse men tog nu en av Sea to Summits lätta påsar, sedan tog jag en liknande material so påsen och gjorde egna påsar till tältbågarna (8g) och till markpinnarna (4g)
När jag ändå höll på började jag lätta hela tältet på snören till tunna dyneema där det funkar, även de vid dragkedjorna, tog bort de 4 markpinnsfästen inkl vajersträckarna vid tältbågarna eftersom jag aldrig använder de, samt även den ena som sitter vid dörren eftersom det räcker med en där. Det blev en knytnäve full med grejer och spara med det lite plats.
Då kunde jag även plocka bort 5 markpinnar ur påsen och har nu bara 8 kvar. De väger 11g styck, skulle kunna lätt spara 50g om jag tog andra men jag gillar ändå de v formade då de funkar bra för mig för det mesta.
Allt som allt hamnade tältet nu på 1438g, med den nya påsen sen borde det bli ännu lite mindre. Känns helt okej med nästan 200g mindre vikt samt att jag komprimerade utrymmet samt kan packa grejerna löst i ryggan nu så det funkar lite bättre för mig.
 
Nej tyvärr, jag haft otur med det att sova i ordentlig vind hittills. En gång vart det bra storm men då vart jag djupt inne i skogen där det var lä. Annars har jag alltid missat att ha med tältet då det blåste ordentlig och sov i vindskydd eller så. Tror kring 10m/s var det mesta jag har haft tältet i bruk och det funkade problemfritt.
Jag tror att om man spänner av det ordentlig och har även två extra stormlinor uppe på tältbågarnas topp (finns öglor där) så klara tältet nog hårdare vind rätt bra - svårt att säger hur mkt men 20m/s bör fungera i alla fall. Värre är det nog när det blåser och regnar. Då detta tyget behöver efterspännas rätt mkt när det bli blött få man nog vara med och spänna efter så det inte fladdrar för mkt.
Av alla tält jag har använd är detta tält med avstånd det som jag har behövt spänna efter mest tyvärr. Som jag skrev förr använde jag nog tältet i klimaförhållanden som den inte är avsedd förr, kyla och fukt gör att tyget släpper rejält vilket är den största nackdelen. På de varmare tider som t.ex nu är det inte alls samma problem längre!
Samtidigt drar tyget ihop sig väldigt mkt också i kyla, haft ngn natt där det vart torrt och ordentlig kallt och jag fick knappt in tältbågarna i sina ögglor för allt satt så tajt. efter ngn stund släppte det sen och jag kunde tom spänna efter ngn cm...
 
Det klarar det garanterat.



http://www.nordisk.eu/fgreen/produc...ories/halland-2-lw/product_model/-355b41dace/

Den här liknande är testad i 25 m/s. Den har även en större absid.

Intressant allternativ. Personligen är jag nöjd med den "trekantiga" absid, tillräckligt stort för mina behov och jag gillar att man bara spänna av med en markpinne i mitten, gör det så skön fånigt enkelt.
Men Nordisk Halland LW varianten har dragkedjan på sidan vilket jag gillar mera, man slipper sträcka sig över alla grejer.
Hur väl stämmer de där 1500g? Såg en video om PU varianten där man måste "knäppa" in tältbågarna på båda sidor, är det samma på LW? Bli så mkt enklare att bygga upp när kanalen är stängd.
 
Sov nu på sommaren för första gången 2pers i det tältet. Hade även med oss en liten dalmatiner och en cockerspaniel...vill säger att vi utnyttjade platsen i tältet helt.
Utan hundarna hade man kunnat ha lite packning i tältet men så vart det för trångt för det, förtältet räcker inte långt för två personers packning men det var ju ingen överraskning (vi hade bilen bredvid och allting där)

Det var ca 15°C under natten och vindstill, inne i tältet blev det varmt väldigt fort så ytterdörren behövde vara vidöppen. Och fast dörren var öppen så funkade ventilationen dåligt så insidan av yttertältet var rätt fuktig på morgonen.

Jag hade ändå väntat mig att det skulle bli så och är inte besviken. För mina resor ensam med hunden känns det fortfarande rätt och jag gillar tältet.
Dock förstår jag väl att man ser så få av denna. Det finns många alternativa tält på marknaden som uppfyller de olika kraven bättre än detta. Spica´n är bra som allround dock inte bäst på något.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips