Elda i tältkåta

Ikeas berömda lilla bestickkorg med en liten säck med extra små pinnar från Julla kallad eld/grill starter som passar precis i burken är perfekt och allt under hundringen. En gammal plåtbit eller annat som det får stå på och samla ihop ev askrester. Till detta en vinklad tång eller en grövre ståltråd som hänkel för att göra det hela flyttbart om det skulle behövas.
En rejäl grillhink är också bra.

Ännu en bra idé! Har dock en massa "vanlig ved" hemma som jag gärna använder. Men visst.. den kan jag ju spara tills jag köpt en kamin!
 
En öppen eld är förhållandevis sval, tjärämnena i röken kondenceras närmast och faller bl a ut på dina kläder, de doftar starkt.
 
Samtidigt uppfyller den väl ungefär noll av de efterfrågade kraven...

(Sen att det krävs flera timmars kontinuerligt eldande för att ladda mobilen kan vi ju bortse från. Jag har i alla fall aldrig hört om nån som använt den skarpt och tyckt att den fungerat bra.)
 
Lite återkoppling från premiären.
Det blev en Ikea pastasil! Fungerade fint, men julas tändved innehöll mycket gran så det blev mycket knaster. Fick elda försiktigt. Hade varit tråkigt att få glödhål i duken på första turen.

Provade även att använda mitt lilla vedkök, men det var som vanligt, mycket jobb för få ved i rätt storlek och det brinner ut snabbt. Men när det brann blev det fin, nästan rökfri låga.

Sista timmarna innan jag kröp ner i sovsäcken provade jag även sådant där spisbränsle för små dekorationskaminer. Brände av det i ett enkelt deciliter mått av metall. 1 dl brann i drygt 30 min. Gav faktiskt en behaglig värme i tältet i sitthöjd. Men så var det inte särskilt kallt ute heller. ca 8 grader. Så det kan vara ett alternativ under den varmare delen av året istället för ved.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Lite återkoppling från premiären.
Det blev en Ikea pastasil! Fungerade fint, men julas tändved innehöll mycket gran så det blev mycket knaster. Fick elda försiktigt. Hade varit tråkigt att få glödhål i duken på första turen.

Provade även att använda mitt lilla vedkök, men det var som vanligt, mycket jobb för få ved i rätt storlek och det brinner ut snabbt. Men när det brann blev det fin, nästan rökfri låga.

Sista timmarna innan jag kröp ner i sovsäcken provade jag även sådant där spisbränsle för små dekorationskaminer. Brände av det i ett enkelt deciliter mått av metall. 1 dl brann i drygt 30 min. Gav faktiskt en behaglig värme i tältet i sitthöjd. Men så var det inte särskilt kallt ute heller. ca 8 grader. Så det kan vara ett alternativ under den varmare delen av året istället för ved.

Gissar att bränna pellets i en pastakorg borde fungera bra?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips