Egen ryggsäck

Fjällrävenramarna

De är från gamla lätta säckar som min pappa hade.
Alltså,jag vill bli av med dom,ska inte bygga egna säckar.Tänker mer att om nån är intresserad kan de ju få dem,mot att de hämtar eller betalar frakten etc.
 
Kabima
Din ryggsäck var riktigt fin... det finns inte en chans att du skulle vilja dela med dig av mått och instruktioner och lite mer bilder.:)

Brigas:
Ok...vet du hur mycket de väger och vart bor du någonstans? kan vara intresserad men beror på svaren på de frågorna:)
 
Jag har inget nedskrivet, men lite mått borde jag kunna få ner, kanske kan fixa någon till bild också.
Har inte tid att fixa just nu men skickar dig lite info i dagarna som kommer.

/B
 
Det finns en hel del recept att hämta på nätet. Googla på "home made backpacks" eller så. Då får man bl a upp:
http://www.backpacking.net/makegear.html

Mina båda hemsydda ryggsäckar har hämtat det mesta från Gossamer Gears GVP4:
http://www.gossamergear.com/cgi-bin/gossamergear/myog.html

Tycker dock att GVP 4 är i största laget. Båda mina säckar är en kombination av denna och anvisningar i Ray Jardines bok Beyond Backpacking.

Mitt råd är definitivt att välja de lättaste material som går att hitta. Min första rygga gjordes av ett gammalt tält och en gammal packpåse från 70-talet (vikt drygt 600 g). Till den andra valde jag silnylon och Pertex Quantum, med vissa slitytor i något kraftigare Pertex. Vikt 225 gram. Den har hållit ett antal turer och bara behövt en lagning. Det var när min son fastnade med den i en mutter på bron över Tarfalajokken. Tillfällig lagning med tandtråd och sedan symaskin när vi kom hem. Jag har använt den flera gånger sedan dess utan problem, bland annat på vintern. Den syns på flera bilder i den här artikeln.

Jörgen
 
kabima:
Härligt...det är snällt av dig att hjälpa mig å jag ser fram emot informationen:)

Jörgen:
Den hemsidan var det som började göra mig intresserad av att bygga min egen ryggsäck. Den har lett till mycket insparation och jag har imponerad över hur smart ni använder er utrustning. Jag kommer att köpa boken iallafall:) men en fråga, hur mycket vikt klarar den ryggsäcken av?
 
Jörgen:
Den hemsidan var det som började göra mig intresserad av att bygga min egen ryggsäck. Den har lett till mycket insparation och jag har imponerad över hur smart ni använder er utrustning. Jag kommer att köpa boken iallafall:) men en fråga, hur mycket vikt klarar den ryggsäcken av?

Kul att höra :)
Ryggsäcken som är på bild har jag väl haft 14-15 kg i som mest, på en vandring längs Lainio älv häromåret. Då stoppade jag in en U-formad blompinne av bambu som förstyvning längs ryggen. Den låg invikt i liggunderlaget, så det var inget avancerat. Jag vet inte om den behövdes, provade inte utan, men det hela fungera mycket bra. Viktigt tillägg är att jag använder ett "avbärarbälte" i form av en midjeväska som sitter baktill. Ryggsäcken "står" på denna och man får därmed en viktöverföring till höfterna. Detta system fungerar mycket bra.

Det viktigaste att tänka på när man kör ramlöst är att ryggsidan av säcken inte belastas så att den kollapsar. Dvs att det bildas en knyck ungefär mitt emellan axelremmar och höfter där säcken liksom faller bort från ryggen. Då har man förlorat den virtuella ram som packningen är avsedd att utgöra och tappar viktöverföring till höfterna. Detta händer när man belastar de här säckarna för mycket. Har man ett tält med hopvikta bågar eller vad som helst som s a s inte kan vika sig och packar detta inne i ryggsäcken längs med ryggsidan så slipper man detta problem. Annars kan man då behöva någon typ av förstyvning, t ex en blompinne eller en kolfiberstav.

Jag har inte gjort några jämförande tester, men tror att det räcker med en pinne i mitten på ryggsidan för att hindra kollaps. Och jag tror också att det är en fördel om man kan vira in denna pinne i själva packningen för att slippa ha pinnen direkt mot ryggen.

Jörgen
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips