Egen ryggsäck

Har gått och blvit inspirerad av alla som bygger sin egen utrustning och har nu bestämt mig för att försöka bygga min egna ryggsäck:)... Jag har listat upp min krav/specifiktioner:

*Storleken ska vara 60-65 l
*Ska vara så lätt som möjlig
*Så enkel som möjlig
* Ska tåla packning upp till 15kg

Jag sett att man kan använda t.ex. liggunderlag som ryggplatta i ryggsäcken och tycker det verkar vara en effektiv lösning. Tanken är att jag bara ska ha en öppning på ryggsäcken... så bort med frontöppning och sidofickor. Sedan ska jag ha gummiband/nät på sidorna där man kan fästa vattenflaskan och annat som man lätt vill nå. Jag har ett regnskydd som jag kan sätta på rygsäcken när dåligt väder uppstår.

Så nu till frågorna:

Vilket material bör jag använda ?... har kollat på shelbys hemsida och fastnat för 210D Oxford Nylon, Polyester 250D, Ultralight 30D Ripstop Nylon, Silnylon, Nylon Tarp Fabric... Dessa skiljer sig mycket åt i pris och vikt och jag vet inte vad som är bäst för ett bygga av ryggsäck. Någon som har kunskap om någon av dessa material?

Någon som har en lämplig ritning/konstruktion som man kan utgå ifrån?

Jag välkomnar alla tankar och förslag.

Mvh
Mathias Rehn
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Tack för tipset... jättebra sida.:)

Har nu tänkt att jag vill ha någon typ av stöd förutom liggerunderlaget i bakpartiet av ryggsäcken. Tänkte om man kunde lägga in någon typ av smala plast eller aliminium skenor för att förstärka ryggpartiet.

Är det nu någon som vet vart man kan få tag på sånna?
 
Skall du inte bära mer än 15kg så ser jag inte det som att du behöver några skenor till ryggpartiet.
Det räcker med att du har ett liggunderlag som ryggplatta och sedan kan du mha ditt eget cellplastsliggunderlag skapa en tub i ryggsäcken där du fyller det som skall med.
Funkar utan problem upp till 15kg.

Men skall du över 20kg så kan du kanske behöva lite skenor.

//Peter
 
Ok.. hmm då kanske jag ska skippa skenorna. Men om jag nu skulle behöva skenor i framtida byggen... Någon som vet var de kan inhandlas?
 
Ramar

Har några gamla aluramar till fjällrävensäckar.
Vill inte kasta bort dem,själva tygsäckarna ska bort.
Kanske något för hemmabyggen?
 
Kul att du också skall sy din egen ryggsäck!

Jag själv är precis klar med min ryggsäck och känner mig hel nöjd. Var ut med den första gången igår och den kändes skön att bära. Rymmer 50 liter och väger 590g.

Jag har köpt tygerna på Shelby och har Oxford Nylon till rygg, axlar och avbärarbälte och Nylon tarp fabric till själva säcken. Nylon tarpen är ganska tunn, men fungerar bra. Min kompis har Nylon 210D i sin säck och det blev också mycket bra.

Jag har liggunderlaget som ryggplatta, men har gjort iordning fästen för skenor inne i säcken. Till skenor kommer jag ha kabellister (sådanadär som man skruvar fast på väggen och sätter ett lock över för att dölja elkablar, 2 cm breda).
Oftast kommer jag nog ha bara liggerunderlaget som ryggplatta, men vill ha möjligheten att sätta in skenor vid behov. I sommar kommer jag gå en stugtur och då vill jag inte ha liggunderlaget med mig, då blir det skenor istället i ryggsäcken.

Tips: sy upp prototyp i ett annat billigt tyg innan du syr den riktiga. För mig blev det några prototyper innan jag blev nöjd.

Lycka till!

/B
 
Men om jag nu skulle behöva skenor i framtida byggen... Någon som vet var de kan inhandlas?

Båtsportbutikerna(Watski, Erlandssons brygga, SeaSea, Byggplast & Båtprylar...) har raka glasfiberskenor i olika dimensioner.
Normalt sett används de som förstyvningar i seglen, men funkar naturligtvis till annat också. Leta efter "lattor" så hittar du dem.

Annars har jag sett ett litet utbud av plattstång i aluminium både hos Järnia och Bauhaus.
Vill du ha böjda skenor för att passa ryggkonturen borde du kunna hitta nåt där i en dimension som fungerar.
 
Impad över alla hemmabyggen, själv tillhör jag slöhögarna som köper istället... I min Gossamer Gear Miniposa används kolfiberstavar som stag, de ska tydligen vara gjorda av skaft till pilar (såna man skjuter iväg m pilbåge alltså). Kanske kan vara nåt?
 
Oj vad många bra tips... tack så mycket:)

brigas
Tror också att man kan få stor nytta av dom...men har för mig att de väger en del? iallafall när jag ska försöka bygga en så lätt ryggsäck som möjligt.

Kabima
Kul att höra från en som nyligen vart i samma sits som jag nu är i. Jag kommer nog att sno din idè om att sy in spår för skenor... tyckte det var en riktigt bra lösning! Men hur mycket vikt tror du att ryggsäcken klarar? Och jag undrar ifall du har dokumänterat ditt bygge, för det skulle vara roligt och inspirerande att få se kort ifrån det.:) Och tillsist.. hur lång tid tog det att sy ihop den?

dabac
Lattor verkar vara precis det som tänkt mig... Härligt!:)

Alven
Hmm de är nog värt att kolla upp
 
Tyvärr har jag inte dokumenterat mitt arbete med ryggsäcken. Så här efteråt så ångrar jag att jag inte gjort det. När jag renoverar hemma inne eller ute så är jag noga med att ta bilder men så blev det inte med detta projekt.

En bild finns i alla fall på den färdiga säcken. Titta under tråden "Dagens aktivitet" från igår.

Första prototypen sydde jag i februari och sedan har jag jobbat med den av och till. När jag väl var klar med designen så gick det ganska fort att sy den riktiga ryggsäcken.

Igår jag när jag vandrade bar jag 8 kg i den och det gick bra. Jag hoppas kunna bära 10-12 kg i den men jag har inte hunnit pröva, men det borde inte vara några problem.

Jag var också inne på att använda lattor som skenor, men det var enklare att få tag i kabellisterna.

I övrigt så har jag läst en del på andersj-sida som nämns tidigare i tråden.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips

  • Hold your horses! eller, Sakta i backarna.

    Hold your horses…eller Sakta i backarna! Jag sitter vid jokken Njabbejokkå vid backen ned till Suorva. Jag sitter här och pustar efter den mycket ...
    Anders_sthlm
  • Norra Mora vildmark

    Norra Mora vildmark är ett stort naturreservat i det nordvästra hörnet av Mora kommun, drygt 6 mil norr om Mora. Stora delar av området ligger mer än ... 2 kommentarer
    hansnydahl
  • Vandring på Hoverberget 250629

    En fin promenad med min son Emil. Upp på Hoverberget, fika, kika på Rämnaren och gå ner på andra sidan.
    personnvik
  • Mitt-Skåne - Vulkaner och Mangroveträsk

    Vi vandrar på små skogsvägar. Kanske samma sträcka som Karl XI marscherade under de skånska krigen i sin jakt på Snapphanarna.
    Anders Hermansson
  • Bestigning av Kilimanjaro, del 3, slutet

    Kilimanjaro-dagboken, del 3 ”Jag mår lite bättre idag”, sa Richard när vi alla samlades i mattältet för frukost. ”Jag tog en paracetamol och tro ... 1 kommentar
    explorermikaelstrandberg
  • En utenatt i månaden – ett äventyr som blev en livsstil 

    Allt började med en fråga: ”Vad ska du göra efter det här?” Det var efter att jag fått utmärkelsen ”Årets näräventyrare 2012” och mina äventyr börjat ...
    Helena Rosquist
  • Bokskogens spännande historia - Bönderna som plundrade vinkällaren

    Sommaren 1811 var det revolutionär stämning bland allmogen. Tvångsutskrivningar till Sveriges deltagande i Napoleon-krigen var minst sagt populärt. ...
    Anders Hermansson
  • Vandring runt Skoarkki - 2

    Andra delen av vandringen runt Skoarkki. Vandringen fortsätter genom dalgångarna/bergspassen Skájdásjvágge och Basstavágge. Tid: 27:e juni till ... 2 kommentarer
    hansnydahl
  • Vuojnestjåhkkå

    En dagsutflykt till den 1968 meter höga toppen av Vuojnestjåhkkå. Därefter var tanken att jag skulle vandra runt Sarektjåhkkåmassivet och tillbaka ... 3 kommentarer
    hansnydahl
  • Stanna eller gå vidare?

    Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ...
    Daniel Vilhelmsson Wesén