Efterrätts tips

Jag har tummen mitt i handen när det gäller matlagning i vanliga fall o nu är det dax att ge sig ut och matuppgifterna för helgens bravader har delats ut o jag haffade snabbt åt mig efterrättsdelen för det brukar vara hyfsat lätt att slänga ihop en fruktsallad o dra fram lite glass..... men...svårt att dra med sig glass ut i kajaken.

Så....gott folk...hjälp.... vad kan jag hitta på för något lätt men någelunda kreativt? Banan i folie har man gjort några gånger om man säger så.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Äpplen som skärs i bitar, kokas mjuka med socker och kanel (+lite vatten vid behov) till något kompottliknande. Servera med något knaprigt till, ex Start, hemmagjort fras, smulade kex osv. Ta med vaniljsås på tetra som kyls i vattnet. Mums!

Går även att göra liknande i foliepaket men det ville du ju skippa...

Finns många mousser som man bara vispar ihop med vatten/mjölk (mjölkpulver+vatten funkar). Spetsa till det med ex hackad choklad eller några goda bär/frukter (som håller sig hyfsat även i värme)

Baka kladdig chokladkaka innan. Brukar hålla ihop ganska så bra och håller sig i rumstemp ett par dagar. Servera med ex jordgubbar till...
 
Breder du ut glassen på ett bakplåtspapper på långpannan i frysen kan du dra ut vattnet och rimmen ur glassen och få en krämig frystorkad glass som kan tas med i portionspåsar och klämmas ut över färsk frukt eller i kaffet. klart smarrigt och hållbart i varje fall 3 dagar för oss, sen är det sorgligt nog slut.
 
Baka en äppelkaka och ta med ett tetrapack färdig vaniljsås, hur gott som helst och håller sig utan problem över en helg! Vill man lyxa till det så gör man inte äppelkakan större än kökets stekpanna så kan man värma på den innan man äter. Pannkakor med sylt är en annan favorit, finns färdiga pankakssmeter som bara behöver blandas med vatten och sylt håller sig utan problem.
 
Jag minns en mycket ung men kreativ TVM:are, som smugglade med en kartong tårbottnar, en påse frysta skogsbär, riven choklad, rostade mandelspån, och en sån där gräddflaska som sprutar ut färdigvispad grädde, och när den dagen kom, mitt på fjället fixade världens lyxigaste födelsedagstårta till en kompis, som råkade fylla år :)

Mina barns storfavorit har annars varit "äppelpaj", eller rättare sagt äppelfras:

Blanda i en plastpåse: en del farinsocker, två delar mjöl, två delar havregryn, rejält med kanel och en knivsudd salt, samt efter tycke och smak, även sönderdelade valnötskärnor, hackade hasselnötter e.d.
Blanda i en annan plastpåse: torkade äppelskivor, kanel och/eller vanilj, samt efter behag även russin, tunt skivade katrinplommon, e.d.
Ta med rejält med smör ;).

Väl framme:
Blötlägg frukten en stund i minimalt med vatten.
Fräs under tiden gryn/mjöl/socker/nötblandningen i smör, t ex i Trangiakökets teflonpanna. Räkna med att behöva fylla på med smör! Rör om flitigt.
Skjut den så småningom härligt knastriga och karamelldoftande "smulpajen" åt sidan i pannan, lägg i en ny smörklick, häll i i fruktblandningen, , fräs en stund till, tills det mesta av vattnet ångat av, skyffla "smulpajen" i ett jämnt lager ovanför frukten.
Ät varm, helst innan fraset mjuknat av äppelsaften.
Med en flaska "sprutgrädde" enligt ovan, eller vaniljsås (färdig eller gjord på pulver), blir det riktigt kalas.

Den som (i likhet med mig) inte gillar kanel, kan naturligtvis skippa den helt eller ersätta den med kakaopulver, men då inte färdigblandat i gryn/mjöl/sockerblandningen.
Spelar inte vikten så stor roll, går "pajen" mycket väl att göra med färska äpplen.


Skall ni göra upp eld, är det ju jättegott med färska äpplen som man bara steker i bitar på var sin grillpinne. Ställ fram en skål med honung, en med smör och en med smulade valnötter, som var och en kan doppa/"panera" bitarna i efter behag, så har ni ett lagom långsamt och trevligt pill vid brasan ;).
 
Senast ändrad:
Fromage

Sen vintern -83 är fromage en given efterrätt för min del. En lång historia från fritidsledarutbildning. Kontentan är dock att fromag måste ätas minst en gång varje tur och när den är klar och serveras så skall följande poem deklameras:
Fromage i mitt hjärta, Fromag i mitt sinn.
Fromage för dig och mig på livets stråt!

Finns att köpa färdiga påsar som vispas ut med mjölk eller vatten. Busenkelt och gott
 
Oh tack för alla svar! Funderar på äpple, kanel stuket men det blir nog grillade fruktspett också eftersom en är allergisk mot äpplen...visserligen i rå form men vågar inte chansa. Sommaren blir förhoppningsvis lång så det finns nog tillfällen att prova allt :)

Ha en kanon helg!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips