Köpråd pendlarkajak

Hej alla paddlare!

Då jag flyttat hemifrån till ett ställe där jag bor 200 meter ifrån vattnet och en kanotklubb tänkte jag införskaffa mig en kajak då jag har privilegiet att kunna paddla till jobbet. Mitt jobb ligger en sjö bort (ca 3,2km) i mälaren och kan dra upp kajaken på strand/låsa fast den på jobbet.

Nu kommer då min fråga: Har ni som paddlat ett tag några tips på en bra kajak? Mycket förvaring är ej ett krav då jag endast har med mig matlåda bl.a. Den kommer gå i låg sjö mestadels, kanske tar någon dagstur eller 2 dagars längre ut i mälaren någon gång. Ser helst att den är lätt och snabb då jag främst ser detta som ett alternativ till motion. (Kommer ta tid och försöka paddla så snabbt jag kan).

Jag är 175cm lång väger 72kg och är vältränad. Tidigare paddelerfarenhet: Inte mycket men har SUPat 1 mil i Vietnam utan problem samt provat på forsränning.
Dock van vid vattenaktivitet och båtliv.
Max budget för en begagnad: 15000:-

Kollat på:
Point 65 x-lite men kanske är på gränsen för liten?
Seabird Expedition 480MV eller Scott LV/MV
Seabird Discovery
Melker Rödlöga
AQ Vinga k1
VKV Lisa

Sedan lite billigare plastvarianter som Seahawk och Eskimå. Då jag kommer använda kajaken nästan varje dag tänker jag dock att det är kanske är bättre att lätta på lädret.. Vad tycker ni?

Skulle vara ytterst tacksam för lite hjälp på vägen till min första paddelsommar!

Mvh
James
 
Om det bara är 3.2 km två ggr om dan, kan man ju ta vad som helst. Kommer ju ta max 30 min enkel resa. Gissar att VKV Lisa är snabbast av de där, men jag hade satsat på en i plast. Föredrar brittisk stil som scotten, men för en snabb pendling spelar det ingen roll. Hade nog köpt en begagnad, men aldrig seahawk eller Eskimå. En discovery kanske av de där.
 
Funderat över surfski?

Nelo 510 i plast (https://nelosverige.com/surfski) är en oöm alternativ till kajak. Den ligger med lite god vilja inom ditt budget. Den är kul att paddla, det går undan när man tar i. Stabilt som en snabbare havskajak.
Den har tillräckligt med stuvutrymme för en övernattning. Lägg till släproder om det är grund och stenig.
 
Om det bara är 3.2 km två ggr om dan, kan man ju ta vad som helst. Kommer ju ta max 30 min enkel resa. Gissar att VKV Lisa är snabbast av de där, men jag hade satsat på en i plast. Föredrar brittisk stil som scotten, men för en snabb pendling spelar det ingen roll. Hade nog köpt en begagnad, men aldrig seahawk eller Eskimå. En discovery kanske av de där.
Okej, tack! Så en discovery duger i hela mälaren?
 
Av hållbarhetsskäl hade jag valt plast före glasfiber, då är det svårare för någon nyfiken klåfingrig att ha sönder den medan du jobbar - att den sitter fast gör ju bara att ingen tar den med sig, men ha sönder en fastsatt är svårare att skydda sig mot. Ska du dessutom dra den upp och ner ofta är plast tåliga både mot avsiktligt släpande och ofrivilligt tappande på marken.

/Patrik
 
Som ägare till en Seabird Scott vill jag direkt avråda från den pga usel byggkvalitet.

Kanske har andra annan erfarenhet än den jag har men jag lär aldrig med köpa ngt från Seabird.
 
Du kan ju gå lite på pris också om det är något som kommer att ligga i solen mycket, du skulle kunna satsa på något som ligger en bit under din maxbudget ifall det åldras snabbare än annars.
 
Jag har haft en Seabird Discovery. Fika-luckan höll inte tätt, och den visade sig väga hela 26,7 kg mot uppgivna 22 kg. I övrigt var den lättpaddlad. Men den är enormt bred, och du borde kunna hitta något smäckrare med tanke på att du själv inte är så lång och alltså inte har så lång räckvidd. Discoveryn är fö ritad som en skeddakajak, men Seabird har ändå valt att utrusta den med roder istället.
 
Senast ändrad:
Jag håller med om Nelo 510. Du kan provpaddla hos Magnus på kajakspecialisten.se i Stockholm.
 
Låsbarhet kan vara viktig. Med en Lisa eller annan VKV låses enkelt med hänglås genom hålet i för eller akter t ex kopplat till kärring runt ett träd. Bra att plocka med sig paddel och sits. Låter härligt att kunna pendelpaddla.

Thure
 
En begagnad VKV, Lisa, Kåre, Anita, 101, 102 beroende på vilken balans du har. Går att hitta billigt,
jag köpte en Kåre för 1200 kr häromdan.
Eller en Citius motionslåda (www.kanuk.nu) om du vill ha nåt som är snabbt och lätt att bära, köp inte nåt skräp i termoplast som väger 25 kg.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.