Dyra knivar!

Mjukt stål

I fällkvivens kvivar har för mig att stålet kallas VG10 eller nåt. har ii vilket fall haft turen att få testa A1:an ett halvår och det är ingett jag skulle köpa. förutom storleken så var det ett alldeles för mjukt stål i kniven. inte undra på att dom måste tillverka den så tjock. Vill du ha en dyr kniv skulle jag leta vidare tills jag hittar någon kniv som bättre kan behålla särpan.

D.Sch
 
Re: Mjukt stål

schander; sa:
I fällkvivens kvivar har för mig att stålet kallas VG10 eller nåt. har ii vilket fall haft turen att få testa A1:an ett halvår och det är ingett jag skulle köpa. förutom storleken så var det ett alldeles för mjukt stål i kniven. inte undra på att dom måste tillverka den så tjock. Vill du ha en dyr kniv skulle jag leta vidare tills jag hittar någon kniv som bättre kan behålla särpan.

D.Sch

Så får du inte skriva, man måste gilla hilleberg, fällkniven, lundhag och klättermusen annars får man inte vara med i den tuffa friluftsklubben!!
 
Zaijdan; sa:
Plastig? Det är väl samma material som kniven (inte den gummibeklädda delen där du håller)
Menar du att centimetern ovan och nedan det gummiklädda skaftet är samma material som slidan? Visst det är väl också någon sorts plast. Dock tycker jag inte det känns "plastigt" på samma sätt som slidan. "Plastig" är ett uttryck för att beskriva känslan i ett material. En del plast känns mer plastig än annan plast, särskilt när det är tunnt som knivens slida.
 
Re: Mjukt stål

schander; sa:
I fällkvivens kvivar har för mig att stålet kallas VG10 eller nåt. har ii vilket fall haft turen att få testa A1:an ett halvår och det är ingett jag skulle köpa. förutom storleken så var det ett alldeles för mjukt stål i kniven. inte undra på att dom måste tillverka den så tjock. Vill du ha en dyr kniv skulle jag leta vidare tills jag hittar någon kniv som bättre kan behålla särpan.

D.Sch

För mjukt???

Jag uppfattar inte att VG10 är ett mjukare stål än vad det är i min Gerber "Applegate" - jämfört utifrån hur det är att bryna dem.

Vidare är min erfarenhet att efter synnerligen omild behandling i flera veckor, så hålls skärpan alldeles utmärkt i Fällkninvens knivar.

En bekant använder flitigt sin F1 både till jakt och i sitt arbete i princip dagligen, utan att ha slipat den en gång på tre år.

Behövs något hårdare får det väl bli titankarbid...


/Ulf - som fortfarande behöver en WM1
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
BAX; sa:
-Patric-; sa:
Jungle.JPG

Duger det åt Gurk-killarna så duger det åt dig!!

Vad har den lilla skåran med spetsen för funktion?

/BAX

öl-öppnare?
 
Öhrn; sa:
Hört rykten om att när en Gurka väl dragit sin Kukrin (Har för mig att kniven heter så) måste det vara blod på den om han skall stoppa ner den igen.

Känns som om att friluftslivet inte riktigt uppfyller de kraven... ;)

Lite näsblod kan det väl vara värt för en så tuff kniv eller?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips