Debatt: Ta med skräpet hem!

När jag var stugvärd i Stensdalen sommaren 2014 blev det väldigt många vinflaskor att ta hand om. Man orkade bära den fulla flaskan dit men inte den tomma tillbaka fast man oftast gick Vålådalen-Stensdalen t o r. För att få plats med soporna (inte bara vinflaskor) fick ganska många säckar transporteras ner med helikopter. Åre kommun hade bestämt att man inte fick elda några sopor på plats varför allt måste transporteras ner till en sopstation. Detta var för några år sedan, hur det är nu vet jag inte.
Thor
 
Dålig debatt här, alla tycker ju likadant...

Vad är anledningen till att sopor inte längre kan eldas på fjället?

Att elda plast mm i låg temperatur utan rökgasrening leder ofta till utsläpp av otrevligheter. Detta får vägas mot utsläpp från helikopter- alterntivt skoter-transport (inkl lagring fram till skoterföret lagt sig) ut från fjället.

Om alla bär ut lite (t ex det man själv skapat) till bilväg slipper man båda ovan.

/Patrik
 
Dålig debatt här, alla tycker ju likadant...

Vad är anledningen till att sopor inte längre kan eldas på fjället?

Här är en artikel om STFs sophantering där de också förklarar varför de beslutat att avveckla sopbränningen.

" Sopförbränningen, som den fungerar i dag, är ifrågasatt. I Jämtlandsfjällen har kommunen sagt nej till att elda sopor ute på stugplatserna; där körs numera allt avfall ner till väg. Ideella stugvärdar har synpunkter på sin arbetsmiljö; eldningen är tung och kan vara riskfylld. Och 2020 beslöt riksstämman, STF:s högsta beslutande organ, att sopförbränningen på sikt ska avvecklas med motiveringen att detta ”i dagsläget framstår som den enda miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbara vägen framåt”. "


Här är en artikel om att det är förbjudet att elda hushållssopor på din gård:

"– I klartext kan man säga att det är okej att elda trädgårdsavfall som exempelvis kvistar, ris och grenar. Men det är inte tillåtet att elda annat avfall som till exempel hushållsavfall, plast, gummi, träpallar, målat eller impregnerat virke, spånskivor med mera. Eldar man sådant material riskerar man att bli misstänkt för miljöbrott, säger Monika Ivert, chef för regionala miljöbrottsgruppen i polisregion Väst.


Behandlade material, som inte förekommer naturligt i naturen, innehåller farliga ämnen som sprids ut i luften via röken från elden. Den överblivna askan går också ner i marken och sprids ut på en större yta genom vattenflöden under mark."

 
...hmm...ta med skräpet hem...låter självklart.

Jag anser även att det ska finnas möjlighet att lämna sitt skräp på lämpliga platser.
 
UN har en ordning att skräp eldas lokalt, detta kräver eldtunna med syreinsläpp, eldgaller, lock samt tändmedel, fotogen och diesel i propotionerna 1:1. Det ryker och luktar men brukar endast efterlämna sot och metallskrot. Inget du vill göra hemma på tunet.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.