Cykelrutter i norra Sverige under vintern?

Hej

En vän från U.K vill cykla i norra Sverige (och eller Norge/Finland) under tre veckor i februari. Har ni några kommentarer om detta? Stänger vissa småvägar under vintertid - eller plogas så gott som allt? Hur mycket dagsljus får man i t ex Sarektrakten i mitten på februari? Finns det någon lämplig cykelled som inte kommer vara igensnöad (ju mindre desto bättre. Hade det handlat om sommaren så hade jag frågat om single tracks)? Hur går det att ta sig till Nordkap vid denna årstid?

Mvh Lars
 
Tror att det (undantaget campus på LTU) inte är så tätt mellan cyklisterna i Norrbotten under februari månad och att det finns en god anledning till det... Om hen kan vänta en månad till mars så är det fortfarande full vinter men betydligt mer dagsljus och trivsammare klimat. Mycket av det mindre vägnätet lär inte vara plogat, i synnerhet inte skogsbilvägar. Tips är väl att på kartan leta efter var de fastboende bor och fråga sig fram så mycket som möjligt.

Det större vägnätet låter ganska livsfarligt att ge sig ut på med tanke på snörök, halka, höga hastigheter, m.m. samt att bilisterna antagligen inte förväntar sig att det ska finnas cyklister på vägen. Dubbdäck, bra belysning, reflexväst och hjälm är väl självklarheter i ett sådant här sammanhang samt att ha utrustning för att klara rejäl kyla. Annars är ju skidor ett bättre alternativ...

Googla exempelvis "soltider" och "Jokkmokk" eller "Gällivare" så lär du kunna hitta tabeller över solens upp- och nedgång i dessa trakter (Det skiljer dock ganska mycket mellan Jokkmokk och Nordkap...).
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Det är inget problem att cykla vintertid om man bara har rätt utrustning (vinteranpassad cykel och framför allt varma skor och dubbla handskar) och försöker undvika trafikerade vägar! Vägarna blir mycket smalare vintertid, och det blir alltid lite vingligare pga av både is och spårighet.
 
Vägarna blir mycket smalare vintertid, och det blir alltid lite vingligare pga av både is och spårighet.

Väldigt sant! Minns när jag första vintern som nybliven student och vintercyklist (i Luleå) skulle cykla ut till en butik i ett industriområde längs en ganska trafikerad bilväg. Bilarna for förbi nära och jag höll ut långt till höger i lössnön. Dumt gjort! I snön doldes en ganska hög asfaltskant som jag fick ena hjulet utanför. Jag fick slagsida och vinglade ut till mitten av vägen innan jag återfick balansen. Det hela var över på en sekund men hade det kommit en bil just då hade jag knappast skrivit detta inlägg idag. Överplogade/-snöade kanter, vägdiken, m.m. är något man ska vara extra uppmärksam på som vintercyklist. Det är bättre att cykla mitt i körbanan om man är osäker på var vägkanten är.
 
Kan vara svårt att planera en rutt på mindre vägar. Svårt att se på karta vilka småvägar som faktiskt har fast boende och inte bara består av fritidshus. Sen är det många vägar som kan vara tillfälligt öppna under någon vecka (skogsavverkning o.dyl.). Men vintercykling är ett härligt nöje. Och folk lär vara nyfikna och hjälpsamma så det blir nog en kalastur.
 
De enda vägar som plogas här uppe i Norrbotten är bilvägarna. Kring fjällen är de smala, inte så vältrafikerade, men det körs i rätt höga hastigheter. Jag skulle inte komma på tanken att cykla där i februari men måste man så måste man :) Vilka vägar som plogas, och hur länge man kan få vänta innan det görs efter ett snöfall, går att hitta om man googlar lite på "snöröjning".
 
Tack för svar!

Om hen kan vänta en månad till mars så är det fortfarande full vinter men betydligt mer dagsljus och trivsammare klimat.

Hon planerar en vintertur på cykel i Sibirien och Ryska fjärran östern - och vill testa sin utrustning och, troligen, pannbenet, under hårda och realistiska, men ändå i mer lättillgängliga områden = Sverige i februari!

Och folk lär vara nyfikna och hjälpsamma så det blir nog en kalastur.

Det får vi hoppas! Hon har rest otroligt mycket på cykel (bland annat en nästan två år lång korsning av Afrika) och vi får ju verkligen hoppas hon blir nöjd med mottagandet i vårat älskade Sverige, eller hur!

Smala vägar, och vissa av dem kan vara oplogade. Det var det negativa. Det positiva då? Om ni hade tre veckor på er att utforska nordligaste Sverige (ev Norge/Finland) på cykel, i februari - vart hade ni åkt? Och varför? Få soltimmar, visst, men när solen väl skiner så vill hon ha vyer över gnistrande ödsliga vinterlandskap! Låt oss göra reklam för Sverige nu! :)
 
Jag skulle nog försökt hålla mig i skogbeklädda områden, för att minska problem med vind. Skall man testa utrustningen så skall man också finna ett så kallt ställe som möjligt = inlandet. Att cykla vintertid ställer helt andra krav än andra fysiska aktiviteter vintertid, framför allt just för att man hela tiden är i kontakt med den kalla cykeln. Ökad fysisk aktivitet värmer resten av kroppen, men inte händer och fötter. Får man bara fungerande utrustning så fungerar det annars utmärkt.
'
Man bör också tänka på hur material påverkas av kylan. De flesta plaster blir ju t ex sköra i kyla. En cykelväska med plastkrokar kan fungera utmärkt sommartid, men går inte alls vid kallt väder!
 
ok. Då förstår man lite mer motivationen bakom. Ett riktmärke kan vara att hålla sig borta från de numrerade vägarna och istället nyttja onumrerade allmänna vägar (syns bra skillnad på allmänna och enskilda vägar i en bilatlas). I så fall lär hon undvika mycket av biltrafiken men ändå vara säker på att vägen plogas (några undantag finns uppe i fjällvärlden, t.ex. vildmarksvägen vid Stekenjokk). Den trafik som ändå finns kommer dock fortfarande att köra fort.

Börjar hon i t.ex. Luleå kan en liten uppvärmningstur den första dagen ut till några skärgårdsöar på isvägar kanske vara en idé. Vägarna till Kvikkjokk, Stora Sjöfallet/Ritsem eller Nikkaluokta borde väl inte vara så värst trafikerade i februari (någon annan med bättre lokalkännedom får gärna fylla i...), men då blir det ju till att köra fram och tillbaka (samt samma problem som ovan med höga hastigheter).

En spontan tanke på en mindre väg där man i.a.f. kan skymta lite fjäll är från Arjeplog till Moskosel via Bergnäsviken med en avstickare till Örnvik vid Tjeggelvas. I Örnvik är det fint och om jag inte minns fel ska där finnas en fastboende familj. För en sörlänning som en annan var det en speciell upplevelse att passera Messauredammen även om jag inte kan påstå att den är speciellt vacker (Men det kan kanske vara utmanande nog att passera där på cykel i februari om det blåser rejält...). Hoppas jag har kunnat ge någon inspiration!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips