Bushcraft - överlevnad!!!

Ett lagom tungt städ, en bra fil och ett rejält skruvstycke är ganska svåra grejor att improvisera ute i terrängen. Innehåll till W-dunkarna efterfrågas?
Men kylkolonn torde hamna i ovan nich liksom gummislang etc....
fortsättning följer.....

Har man alu tältpinnar så är det lätt ordnat , kylmanteln görs av tomburkar.
Värdefullt ute vid kusten om det är saltvatten - går inte att få tillväxt i råvaran me saltvatten...
 
Surfade runt lite på Bushcraftuk.co.uk och att döma av bilderna och deras gear-lists så verkar det mest gå ut på att köra bil ut i skogen, smälla upp ett råfett basecamp och sitta där och grilla ett par dagar.
 
Det är ungefär som att för dyra pengar gå på Safari, sundowners och trerätters krävs för att klienterna skall klara av fällavgifterna......Men lejon i tältet är rätt coolt. När någon slarvat med att sätta upp vargduken när de varit i byn på bio eller dans.....ack dessa lokalanställda. Så var det icke på Baronessans tid.....
 
Jag gillar ändå Bushcraft, sen om man kallar sig scout eller survival-specialist spelar inte så stor roll. Har dock alltid trott att bushcraft handlar om zero-weight camping, alltså att befinna sig i skogen utan ett jävla skit, men i verkligenheten så verkar det alltså vara tvärt om.

Baxa ut 20-kiloslådor med billigt krims-krams från lokala överskottsbolaget i skogen, göra eld med elddon och tälja ett knivskaft, som då blir en "bushkniv".
 
Det finns varianter på Bushcraft också. Vissa tycker om att dra ut hela bohaget i skogen med kulis på rad som värsta Livingstone. De kör upp sin Defender 110 med extra allt i någon "friluftscamping", smäller upp sina superduperprylar och kör "överklasssurvival" tills bärsen tar slut. Den som har mest balla prylar vinner.

Andra tar sin lilla ryggsäck med kniv, eldstål, tarp och Trangiakaffepanna och lägger sig på en hög granris. Här är det tvärtom. Den som klarar sig på minst/billigast kniv, kan trolla fram en trerätters ur vitmossa och två kottar och gör minst påverkan på naturen vinner.

Själv har jag femtielva prylar av allt men tar bara med några saker varje gång. Det behövs inte så många superdupermultipryttlar om huvudet är med.

Skillnaden på "bushcraft" och "överlevnad" är väl i princip att i det första fallet så har du satt dig på en stubbe mitt i skogen frivilligt. Du skall klara dig med det du har med dig och i huvudet. Ju färre prylar du behöver och ju mer du har i huvudet, desto bättre.
 
Det där med att ta med hela bohaget ut i skogen är typiskt britter, tittar man dääremot mot det stora landet i väst så har de ofta en mycket bra känsla för bushcraft. Folk som Mors Kochanski, Tim Smith, Tony Nester m.fl är mer för det enkla och bär mer kusnkap än prylar.
 
Bushcraft = Överlevnad

Bushcraft handlar mer om något som selfreliance. Det handlar inte om hur mycket material man har eller inte. Men jag föredrar att ha så lite som möjligt. Med detta vill jag säga att det är upp till ene man, men ju mer KUNSKAP du har dessto bättre klarar du dig med lite prylar. Men betyder det att man måste ha det obekvämt ute i skogen bara för att man har KUNSKAP nej det betyder det inte. En Bushcraft selfreliance människa kan klara sig med bara en kniv om så skulle behövas.

Det jag försöker lära ut är metoder och KUNSKAP att klara sig i naturen om man skulle mot förmodan hamna i en överlevnads sittuation men främst lär jag ut hur man undviker att hamna i just den sittuationen.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.