Brrr….

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Tävling: Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.
Har man inte tältduken nederkant helt nerdragen eller glipan snöat så räcker ventilation till.

Dock bör man öppna upp ventiler när man lagar mat eller smälter snö - blir lite annat läge med ohälsosam gasproduktion om det står ett kärl ovanför och så vill man få ut ånga från matlagningen.
 
Kolmonooxidförgiftning

är förstås en stor risk om man kör fotogenkök för uppvärmning i ett tält.

Det finns en del erfarna personer som använder fotogenkök på det sättet, t ex har jag sett Sten Brander använda ett KAP-kök på samma sätt som du och jag vet att fotogenkök används även av jagande eskimåer i tält på vintern så i rätt händer kan det nog fungera, även om jag skulle dra mig för att praktisera det själv annan än korta stunder.

Förbränningen av fotogen alstrar ju också en del vattenånga så köket kan bilda kondens själv också.

Thure
 
Jag använder Staikat som ett enmanstält på vintern. Det funkar inte att vara två personer och kök i ett så litet tält, helt rätt.

Att använda köket som värmekälla i tältet får var och en bedöma risken med.
Jag redovisar bara hur jag gör och hur det fungerar, sedan är det upp till var och en att avgöra hur man vill göra.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips