Bränsle

Har en fundering angående bränsleblandning till exempelvis trangias brännare.

Proveldade häromdagen med en halvliter vatten för att se hur lång tid det tar att koka upp deta med etanol, metanol respektive blandat 50% av varje. Långsamast gick metanolen ca 45 sekunder fortare gick det med etanolen .. och till frågan - varför gick det fortast med blandningen ? - det gick ytterligare 45 sekudner fortare. 4 min och 45 sekunder tog den sista uppkokningen mot 6 min och 15 sekunder för den långsamaste. När två ämnen blandas så sjunker koktemperaturen - detta skulle kunna vara en förklaring - men är det någon som vet säkert eller har en bättre teori ?
/Henrik
 
Det är väldigt svårt att uttala sig om ett utfört försök, tex fick köket tid på sig att svalna från gång till gång, samma sak vad gäller kastrullen, var det så att det sista försöket gick fortast så borde du göra samma sak igen fast i omvänd ordning, stod sakerna på samma ställe där marken var uppvärmd av tidigare prov osv...

Det där med kokpunkt förstår jag inte vad du menar, i och för sig kommer kokpunkten sjunka jämfört med etanolens om man blandar metanol och etanol men stiga för metanolen.

/Martin
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Hopp

Kokpunkten för blandningen kommer bli lägre än den som är lägst av metanol respektive etanol enligt en kemist jag pratat med.

Jag inser också att en viss avikelse kan finnas - brännaren fick svalna - likaså kastrullen. Jag tycker ändå att skillnaden är så påtaglig att det inte borde råda något större tvivel - men kanske borde jag prova att göra om det igen.

Det som var svårt att uppskatta var hur mycket bränsle som gick åt vid dom olika försöken, det har jag ingen uppfattning om, rent visuellt syntes givetvis ingen större skillnad.

Tack för ditt svar i alla fall .
 
Varför skall man blanda själv när det finns TENOL ? ÄR itne detta det messt optimala för bensin kök ??

// johan
 
da_flower; sa:
Varför skall man blanda själv när det finns TENOL ? ÄR itne detta det messt optimala för bensin kök ??

// johan

Nej man skall inte ha TENOL till bensinkök. Hur effektivt olika metanol/etanol blandningar brinner borde bero på kokpunkten samt hur effektiv förbränningen är. Man kan ju inte anpassa syretillförseln på något sätt så det kan ju både vara alltför mycket syre i vissa fall och eventuellt alltför lite syre i vissa fall beroende på vad man har för blandning.
Kemetyl skriver inte hur mycket metanol de har i Tenol:

http://www.kemetyl.se/sv/produktblad/fritid.asp#nohref
 
Ehh jo det e klart ,, men om du inte visste det så kan man ha flera olika typer av bensin typ Etanol, metanol i olika varianter sen kan man blanda dessa med varandra och vatten. Jag undrar vad man skall ha för minst sot och bäste effekt?

Och ännumer specifik så har jag en trangia brännare
// Johan
 
Ehum, bensin är bensin.
Metanol och etanol är sprit, inte bensin.

Bensin i en brännare avsedd för sprit (dvs trangia) är förmodligen direkt livsfarligt.

Däremot kan "bensinkök" dvs flerbränslekök (mulitfuel) köras på sprit.
 
Ouupps =)) Jag menade faktiskt inte besnikök utan spritkök .. Sorry ..

Så min fråga strå kvar fast gällade spritkök =)

// johan - skyller på trötthet och kaffe ;)
 
Kaffebrist kan förmodligen också vara direkt livsfarligt ;-)

Ledsen för besserwissrandet, men jag fick en obehaglig vision av experimenterande med 95 oktan i trangiabrännare, så jag kunde inte hålla tyst.
 
Många teorier

Henrik Edman; sa:
Har en fundering angående bränsleblandning till exempelvis trangias brännare.

Proveldade häromdagen med en halvliter vatten för att se hur lång tid det tar att koka upp deta med etanol, metanol respektive blandat 50% av varje. Långsamast gick metanolen ca 45 sekunder fortare gick det med etanolen .. och till frågan - varför gick det fortast med blandningen ? - det gick ytterligare 45 sekudner fortare. 4 min och 45 sekunder tog den sista uppkokningen mot 6 min och 15 sekunder för den långsamaste. När två ämnen blandas så sjunker koktemperaturen - detta skulle kunna vara en förklaring - men är det någon som vet säkert eller har en bättre teori ?
/Henrik

Lite fysik och statistik
Det är väldigt många parametrar att ta hänsyn till när man gör en ”vetenskaplig” test

Men först, koktiden avgörs av effekten och verkningsgraden.
På en spritbrännare som Trangia beror effekten av bränslet och syretillförseln. Men kokpunkten på bränslet saknar nog betydelse. Det intressanta är nog flampunkten, energiinnehållet i bränsle och bränslets temperatur.

Vid statistiska undersökningar gäller att hålla alla parameter konstanta, utom den man vill undersöka.
Hällde du upp lika mycket bränsle i brännaren (mätt med mätglas, spruta eller likande). Lika mycket vatten, mätt med mätglas. Vattentemperaturen ska var lika. Yttertemperaturen ska var lika. Lufttrycket ska vara lika. Definiera vad man menar med koka. Kastrullerna ska ha samma begynnelsetemperatur och vara lika torra (utvändigt) . Hålen på vindskyddet år samma håll. Det ska blåsa lika mycket. Yttertemperaturen lika. Lyfter man på locket för att kolla om det börjat koka förlorar man värme och där med tid.
Många av dessa faktorer kan man nog hålla konstanta om man gör försöken samma dag. Kan man inte hålla alla dessa måste man göra fler försök, för att sålla ut slumpmässiga faktorer.

Sedan är det kanske så att olika bränslen kräver olika mängd syre (luft) för att nå sitt effekt optimum. Nedre gräns är kvävning. Övre gräns lågan blåses ut.

Mycket att tänka på, så prova mer om du vill veta vad som ger kortast koktid, eller den lättaste vägen om du har bråttom, skaffa en annan brännare (gasol, bensin, fotogen).

Per Brune
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips