Brännare/värmare i lite utrymme

Har nyligen byggt en liten vakkoja som kommer att användas för jakt under kalla vinternätter. Kojan är 1,2x1,8x2 m, och isolerad med 95mm isolering runt om. Jag har två 150 mm tallriksventiler monterade diagonalt i kojan. (En uppe i ena hörnet, och en nera i det andra.)

Nu sitter jag och försöker komma fram till vad som är bäst/säkrast att använda som värmekälla. Det jag är eftersträvar är att hitta en sån tyst, luktfri och ljussvag värmare som möjligt.

Har kikat lite på denna: http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=54300197

Vad tror ni, kommer den ventilationen jag har räcka för att ge en säker luftcirkulation?

Finns det några mätare eller alarm man kan montera, som visar om syrehalten blir för låg?

Jag tar gärna emot andra förslag på andra värmekällor om ni kommer på något ni anser vara bättre...
 
Senast ändrad:

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Det nämns att det kan bli svårt att säkert bränna gasol, fotogen m.m utan fläkt eller riktigt utsug. Kräver en T-rödseldad HeatPal samma ventilation?
 
ja. med största sannolikhet. xxxargs verkar vara riktigt kunnig inom gaser och gassimuleringar, han kan säkert bistå med lite sköna fortransimuleringar.
 
Nope inga simulationer - men som andra redan sagt, försök få ut avgaserna samlat utan att blandas med rumsluften i någon form av kaminrör eller likande. Är det snett eller rakt upp och röret inte hinner bli för kall så räcker det nog med hetgaserna från värmekällan som drivkraft (självdrag).

man kanske skall överväga en bensin/diesldriven fordonsvärmare istället då den med värmeväxlare aldrig drar in några avagser i varmluften in i kupen.

---

gasol förbrukar 12 m^2 luft per kg vid förbränning utan luftöverkott och avgaserna har då 14% koldioxid.

även om du 20-dubblar luftutbytet per kg bränd gasol så är koloxiden så pass hög att du inte mår bra av det om det släpps ut fritt i luften i rummet.

Det riktiga problemet är dock att när syrehalten sjunker så ökar kolosbildningen (koloxid) snabbt och det är ett smygande giftgas som inte varnar i tid...

Detta gäller på ett ungefär också när man eldar med värmeljus, fotogenbrännare T-spritbrännare etc. och att elda med campingkök på fotogen/bensin/gasol motsvarar 10 - 20 personer i syreförbrukning vid full gas

---

Vi är så bortskämda med elektricitet och pannvärme/fjärrvärme att vi inte längre kan bedömma riskerna och åtgång av luft så fort det gäller eldning i lite större effekter för uppvärmning. Man kan nog säga att ett par små värmeljus eller en lite större stearinljus drar lika mycket luft och syre som en människa - vilket då motsvarar 100 - 150 Watt värme.

det som är svårt att bedöma med sådana här kojer är hur effektiv luftväxlingen egentligen är när man elda fritt i utrymmet. När man eldar med en kamin med skorsten så är allt mer kontrollerat och det brukar märkas (ryker in) när det är bakdrag eller ingen drag alls och det slocknar - men det ser man inte när man eldar fritt i utrymmet.
 
Sätt dit en liten lätt plåtkamin med skorsten så har du din värme.!
 

Bilagor

  • imagesrhr.jpg
    imagesrhr.jpg
    1.7 KB · Visningar: 7,155
Kamin med diagoal skorsten ger lång

värmestrålande yta. Vare sig du väljer en Alladin fotogenvärmare med veke,eller en vedkamin. Det finns små som kräver kort ved och längre, t ex Jötul,som eldas med bekvämare bitar, tältkaminerna kräver allmänhet kort ved.
Värmeväxlare och vattenburen värme låter väl besvärligt med fostskydd etc. Nöj dig du med stålvärmen från kamin och skorstensröret. Alternativt skaffa dig en varm säck och en rejäl dunjacka så kan du sitta varmt och mysigt natten igenom...
 
Ett stuprör diagonalt längs ena långsidan kanske? Fast det ska helst inte vara ett lackat rör (egen erfarenhet:).

Hade vi i en koja när jag var liten, vi eldade dock med ved (småpinnar) längst ner, men det blev ett rejält drag och väldigt varm. Först rök den in lite, sen blev det rejält drag, och efter ungefär 2 minuter var kojan rökfylld på grund av att lacken började brännas.... :-( Så vi rusade ut och fick vädra ur innan vi eldade på igen:)

Det gäller ju dock då att du ser till att tilluften tas utifrån, annars kommer ju självdraget att suga ut mycket av den varma luften.

Det bästa vore ju nästan att elda utanför och bara låt skorstenen gå in genom väggen, diagonalt upp och sen ut.
 
Tack för förslagen, men en vedeldad kamin är inget alternativ, lever om för mycket, ryker och luktar.

Ev att jag gör ett utblåsrör med en tratt över där eventuell Heatpal ska stå, och hoppas på att det blir lite drag av värmen.

Annars skulle jag det fungera med 250 m elkabel också, men det är förjäkla dyrt...
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips