Blöta trailrunners när man inte rör på sig?

Håller på att ställa om mot 'lättpackning', nu har jag kommit till byte av skodon.

Har Lundhags högskaftade blypumps, de blir ofrånkomligen fuktiga över tid - så är det (1 vecka+ bortom allfarvägarna). Alternativet på andra ändan av spektrumet, som jag förstått det, är trailrunners som torkar snabbt men förstås blir blöta om man säger "regn", "myr" eller "snöfläck" lite för högt.

Om jag nu ger mig på trailrunners (kommer ur min komfortZon?) och det funkar att ha lite blötare fötter utan skavsår el dylikt så seglar ett problem upp på horisonten - när man _inte_ rör på sig i sina blöta springafortskor - då blir det kallt.

Hur gör ni då om ni tex ska fiska? En 1h med blöta fötter i säg 10 grader är inte kul. Eller snabbtorkar de snabbtorkande skorna över natten så ni hoppar upp 1h tidigare för att fånga fisk till frukost torrskodda?

Eller finns det andra lösningar - vattentäta lägerskor? Torra strumpor och hundbajspåsar i de blöta snabbtorkande skorna? Skotork och elverk? Eller tar ni helt enkelt blypumps när ni ska runt i Sarek en vecka och fiska i Padje på väg hem? (Hyra stugplats Tarra och torka skorna är fusk!)

Vänligen // kpz
 
Senast ändrad:
Stanna inte direkt efter vad osv utan gå en sväng och få upp värmen. Ullstrumpor är bra.

Personligen brukar jag inte ha med extraskor, men ett par plastpåsar om fötterna kan vara smidigt om man stannat för kvällen och bytt strumpor och behöver ut från tältet. Jag brukar inte byta till torra strumpor förän det är dags att krypa in i tältet för natten, men är det kyligt ute och man ska sitta still och fiska så hade jag nog bytt och kört med påsar.
 
Rätt skor torkar snabbt. Jag körde i många år med Salomon Techamphibian och min minnesbild är att de i princip inte suger nåt vatten alls (de är ju vattensportskor egentligen).
 
Jag använder inov8 roclite och de torkar snabbt. Lägerskor behövs inte, men jag ser till att alltid ha ett torrt set för lägret (tunt torrt underställ och torra strumpor) Sealskinz är ganska sköna att ta på i lägret om skorna fortfarande är blöta, alternativt byta till torra strumpor med plastpåsar över. För bekvämligheten rekommenderar jag att ha iallafall något så att du kan ha torra fötter i skorna i lägret.
 
Rätt skor torkar snabbt. Jag körde i många år med Salomon Techamphibian och min minnesbild är att de i princip inte suger nåt vatten alls (de är ju vattensportskor egentligen).
Synd bara att de sitter så vansinnigt dåligt på foten. Jag blev tokig på att hälkappan blev lös var 5e minut.

Jag testade trailskor för några år sedan men blev superkall av det. Jag kommer nog testa igen eftersom jag gjorde några dåliga beslut, och anser att det finns en hel del utvecklingspotential hos mig själv... Men blypumps kan vara ganska bekvämt också!
Oavsett skodon så tycker jag att det är värt att ta med sig ett par foppatofflor. De är alltid (tillräckligt) torra, lätta och förvånansvärt varma.
 
Det verkar skilja dramatiskt i folks förmåga att få/hålla sina fötter varma. Jag hade helst vandrat så "barfota" som möjligt, men efter flera försök, inkl. alla tänkbara tips, tricks & knep, känner jag att jag uttömt allt utvecklingspotential utan att lyckas lösa problemet. Andra ser det knappt som något problem överhuvudtaget.
Det är nog så att du måste testa själv för att få reda på vad som passar just dig.
Merrell tycker jag annars gör vettiga skor för ändamålet, t ex dessa som jag själv trivs i (utom att jag fryser om fötterna alltså :p). Till skillnad från Salomon och än mer Inov8, har de en mer "foträt" form, som inte knäcker ihop tårna, och därför är vilsam att gå långt i även med tung packning.

Helt ofodrade Lundhagare av äldre sort är f.ö. inte så dramatiskt mycket tyngre - mina uråldriga Jämtkängor väger 550 g/sko, dvs mindre än mina alpina approach-skor.
 
För min del fungerar det med att ha ullstrumpor som jag byter till ett torrt par vid rast eller när det är dags att slå läger. Att skon är lite fuktig gör inte så mycket om strumporna är torra, speciellt eftersom ullen värmer även om den blir fuktig av den våta skon.
 
Nu är det här att svära i den heliga blöta skokyrkan men…

Förr var det många som vandrade i förstärkta stövlar och diskussionen var mellan kängor och stövlar. Nu är tanken att vara ”lätt på foten” och uträkningar har gjorts på hur många kilo lättare det blir med blöta skor. (Hoppas inte torrvikten var utgångspunkten i beräkningarna)
Det är alltså en avvägning i vikt som skulle ge mera ork visavi komfort. Den lätta packningen behöver heller inte den stadga för fötterna som en tyngre packning oftast kräver.
Förslag på fuktbarriär mellan den blöta skon och strumpa/fot är ju bra och har ju alltid tillämpats när behov funnits även tidigare. Ett annat alternativ är att ha med sig ett extra par torra skodon. Foppatofflor har nämnts och kan fungera i vissa lägen. Är vikten på dessa negativt eller anses skrymmande faller detta. Återstår fuktbarriär vid framkomsten.
Jag går själv dagsturer i vanliga gympadojjor och blir blöt ibland. Vid rast så får man kanske lida en stund men har med mig fuktbarriär och torra strumpor om det behövs. Vid längre turer med tält så väljer jag inte denna lösning utan där får det bli kängor. Visst väger de mer men då jag haft ett arbete där jag gått dagligen i skogsterräng så är jag van och snarare saknar kängorna/stövlarna i vissa lägen.

Nu bär det ut strax och det regnar men det får bli gympadojjorna trots det regnar. Tork finns ju hemmavid och varmt kaffe i termosen. 😊
 
Det stora problemet för mig var faktiskt inte rast/läger - då går det, precis som flera är inne på, att byta till torra, tjocka (ull)strumpor. Det jag inte klarade var den fria genomströmningen av ständigt nytt, kallt vatten, som kontinuerligt stal kroppsvärme från fötterna, medan jag var igång. Tydligen har jag för dålig cirkulation, för det spelade ingen roll hur varm jag var i resten av kroppen - och jag blir väldigt varm så fort jag rör mig.

Diverse försök att stoppa denna eviga kylare, eller rätare sagt hålla den utanför värmeskiktet med diverse sorters vattentäta strumpor m m, har hittills alltid slutat med att de rätt snabbt börjat läcka - och de är inte särskilt billiga...

Så för mig är stora skillnaden mellan "äkta" skalkängor och snabtorkande trailskor inte skodonen själva - inga av dem tar åt sig nämnvärt med vatten - utan just detta att skalkängor stoppar genomströmningen, medan "vattenanpassade" trailskor är byggda för att vatten fritt ska rinna igenom. I slutna kängor kan jag vid behov vandra med helt blöta fötter (och det inträffar förr eller senare på längre turer). Tjocka lager av ullstrumpor + ullfiltsula buffrar mycket fukt och "värmer" även i vått tillstånd, och jag får heller inga skav. Men det förutsätter att vattnet inte hela tiden byts ut till nytt, iskallt.
 
Hmm, många bra tankar, tacksamt emottaget.

Just lästen är en bra poäng, franska och skandinaviska fötter skiljer sig lite, eller ja, en hel del. Nå, speedcross finns med vid läst (wide), funkar det inte att vara blöt om fötterna dagarna i ända funkar de säkert på löpturen - inga förlorade pengar.

De här skulle jag testa direkt, bockar alla boxar i min bok utom på en punkt - läst. Endast slim så det blir inget med den saken.

Om någon provat ut torr socka i plastpåse för enklare aktiviteter (fiska litet grand motsv) får de gärna dela sina erfarenheter. Sealskinz har jag aldrig testat, en pryl till att släpa på är ju inte optimalt men funkar de bättre än plastpåsar kan det vara värt.

Kortskaftad enlagerskänga kan vara vägen till framgång. Då kan man dessutom fortsätta vada med spännrem och regnbyxa/holkar. Om någon har vikten på Lundhags Vandra II kanske det kan vara en lösning, verkar vara lättast men jag litar inte på tillverkarens siffror. Men kängorna kommer att suga vatten, hur mkt klockar de in på efter några dagar?

Lägersko i form av foppa är värt. Vadar i dem så det blir trippel funktion isf. Vandrar med tumvantar med löst foder, man kan sätta fodret på fötterna? Kanske blir kort och ser dessutom galet ut XD Men byta handskfodret mot tjock yllesocka, sätta på påse, ta på foppan - där finns ju plats. Sen varma sockan på foten när man sover och på handen som foder i tumhandsken? Många funktioner för samma pryl - bra. Det enda som talar emot är att knata runt efter strandkanten med foppor, men hey, alltid denna trade-off..

Men @joanna, skottar det inte in skrot i de där sållen (Merreld sieves)? Jag förstår att det är lätt med mindre tyg/material och att vattnet har en lätt väg ut men väger det upp? Blöt fot _och_ skröfs låter som ett riktigt skavsårsrecept.
 
(...)Men @joanna, skottar det inte in skrot i de där sållen (Merreld sieves)? Jag förstår att det är lätt med mindre tyg/material och att vattnet har en lätt väg ut men väger det upp? Blöt fot _och_ skröfs låter som ett riktigt skavsårsrecept.
Jag märkte inte av den sortens problem i alla fall. Kan bero på att de satt tajt snörda mot fötterna utan springor mellan fot och sko, eller på att jag mest/helst rör mig på klippa, stenskravel o.d. utan så mycket till "skröfs" :)
 
@joanna Funkar det så funkar det - kör på! En annan får grus i vadarstövlarna bara jag går över gräsmattan till postlådan, en av mina superkrafter (Men jag släpar kanske fötterna efter mig så det yr skröfs i spåret. Eller så har jag blandat ihop gräsmatta med grusmatta XD
 

Liknande trådar


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...