Bastu i Nallo GT

Jag har ett Hillebergs Nallo GT som blir extremt varmt på sommaren. Det blir som rena bastun i det, även om man har absiden öppen och bara myggnätet på. Det verkar vara extremt dålig genomströmning av luft.

Något tips på hur man kan förbättra det och få det svalare? Så ska det väl ändå inte vara?

Peppe
 
Det brukar fungera bra att lyfta tältduken vid fotändan med t ex en sten så att det kan blåsa genom tältet. Är det varmt ute, soligt och vindstilla blir det bastu i alla fall.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
År det vindstilla blir det bastu i alla tält. Gör annars som föregående inläggare säger. Själv har jag fördelen att ha ett Nalllo utan GT. Där kan man ju öppna hela kortsidan vilket ventilerar bra.
 
Stånghållare

Nästan alla (Nordiska) tält blir varma sommartid. Hilleberg har ju stånghållare som du kan köpa och bara slå upp innnertältet som ett myggskydd. Garanterat blåser det rakt igenom och blir svalare. Nackdelen är att man måste vara ganska säker på att vädret håller i sig.
 
Jag gjorde egna stånghållare till mitt Namatj (gammal modell med bara en vindstrut, dvs ungefär som Nallo) när jag var på Costa Rica. Funkade jättebra, men man måste vara beredd på att rusa ut mitt i natten och dra över yttertältet om det börjar regna.

En pinne eller sten under snörena vid fotänden är också bra. På mitt tält är dessa snören ca 60cm.
 
har också ett NALLO GT och samma problem med att få någon som helst fart på luften, störst problem under övriga årstider då brist på ventilation leder till enorm kondens :-( (har dunsäck..)

har också provat med tekniken att 'lyfta upp' yttertältet vid fotänden och ha helt öppet vid ingången, men som vanligt stiger ju varm luft uppåt och därför fungerar metoden föga bra...

kanske är det en konstruktionsmiss..

reklamation??
 
lotschen (Lotta Persson) skrev:har också provat med tekniken att 'lyfta upp' yttertältet vid fotänden och ha helt öppet vid ingången, men som vanligt stiger ju varm luft uppåt och därför fungerar metoden föga bra...

Man lyfter inte för att "skorstena ut" varm/fuktig luft utan för att öka genomblåsningen. Är det vindstilla är det alltså kört.

kanske är det en konstruktionsmiss..

Det är helt enkelt en kompromiss man får göra om man vill ha ett såpass lätt tält. En ventilstrut kräver dragkedjor och myggnät på både in- och utsidan.

Men eftersom den kassa ventilationen är Nallos absolut största nackdel kan man hoppas att Hilleberg gör nåt åt den.

Egentligen borde väl GT-modellen ge bättre ventilation än den vanliga? Man kan ju öppna hela sidodörren (utan myggnät) och ha myggnät för innertältsöppningen? Då blir hela förtältet en enda stor ventilstrut, väl?
 
lotschen; sa:
kanske är det en konstruktionsmiss..

Nä, som någon skrev så är det en kompromiss, och en medveten sådan för att ta fram ett lågviktstält.

Jag tycker Hillebergs kataloger har blivit betydligt sämre på att förklara sånt under senare år. Tidigare kunde man ganska tydligt utläsa vilken modell som passade till vad, och vilka val och kompromisser man gör när man bestämmer sig för en visst tält. I de nya katalogerna beskrivs alla modeller som mer eller mindre perfekta till allt, och då är det ju naturligt att välja det lättaste.

/Per
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips