Bästa tipsen på vandringsskor/kängor!

Haglöfs gör lika bra kängor som kläder,, använt deras kängor senaste 10 åren, både solo mid,, och den högre granit,, slitstark och lätta o gå in och använda
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Viktigaste egenskapen på kängor är att lästen passar dina fötter. De senare sväller under dagen därför skall du pröva kängor på sena eftermiddagen. Fodrade GT kängor torkar långsammare än ofodrade skalkängor.

go tur
 
Jag själv föredrar skalkängor. Som seobserver nämnde så torkar de avsevärt mycket fortare än fodrade kängor. Exempel på skalkängor är lundhags, jörn, marschkänga 90. Nypris så ligger de en bit ovanför din budget men det brukar dyka upp begagnade kängor då och då som ofta är i väldigt gott skick. Designen kan kännas gammal och förlegad, men de har absolut sina styrkor!
Jag har precis beställt ett par nya jörnkängor efter att ha slitit ut mina lundhags och jag anser att om du vill ha torra fötter på vandringen så är att skalkängor är att föredra, bara byt strumpa om du blir blöt så är kängan torr igen.
 
Lite svårt att ge dig råd - utom det självklara att skorna måste passa just dina fötter - om du bara skriver "vandring" som användningsområde.

På vandring med tältövernattning i skandinaviska fjäll kommer skalkängor till sin rätt - det är ofta rätt blött och skor som inte ackumulerar vatten blir till stor fördel, om man inte kan torka dem i någon fjällstuga över natten. Man kan gå rätt över småträsk och småbäckar; personligen klarar jag faktiskt de flesta vad i mina Lundhagskängor + regnbyxor med tätt åtdragna benslut.
Hur viktigt det är med torra fötter under en sådan tur verkar dock också vara en mycket personlig fråga - vissa klarar sig fint med våta fötter i lätta "självdränerande" trailskor, men själv är jag alldeles för frusen för det alternativet.

På mer alpint betonade turer tycker jag att skalkängor - åtminstone de Lundhagare jag själv har - är till nackdel. För grova och okänsliga i "markkontakten" men ändå för mjuka för stegjärn; för dåligt hälgrepp och för klumpigt tåparti för små/tajta fotfästen när det är brant. Till min stora förvåning visade de sig också alldeles för ömtåliga för lite tuffare klipp- och isterräng (jag lyckades knäcka mina gamla trotjänare till Jämtkängor på en oktobervecka i Tatras granit och isrännor).

De skor du länkar till är troligen betydligt bättre i den sortens terräng - notera den släta, tunna s.k. "climbing zone" under tåpartiet. Men då får man alltså ta nackdelen med att de torkar långsamt om/när de väl blivit genomvåta.
 
Jag upplever inga större bekymmer med att torka fodrade kängor.
Det tar 2-4 timmar om jag använder kängorna.
Häll ut vattnet ur kängorna, krama ur vattnet från sulorna och strumporna.
 
Jag upplever inga större bekymmer med att torka fodrade kängor.
Det tar 2-4 timmar om jag använder kängorna.
Häll ut vattnet ur kängorna, krama ur vattnet från sulorna och strumporna.
Kan tänka mig att det skiljer väldigt mycket från fall till fall, beroende på stoppningens tjocklek och skiktuppbyggnad. Så det skulle kanske vara TS till nytta att få veta vilken modell/märke det handlar om i ditt fall.

Mina mycket lättfodrade Kayland Vertigo med goretexmembran torkar absolut inte i tält över natten, om jag inte tar till särskilda knep (typ hetvattenflaskor i skorna).
Mina urgamla polska läderkängor utan tex-membran torkar något fortare, trots att de är skinnfodrade.
Mina ofodrade skalkängor torkar naturligtvis fortast, men inte heller helt på en natt. Men där gör det ju inget, bara man har fått torrt på strumpor och innersulor.
 
Senast ändrad:
Just den kängan Croby länkar till har jag sen 6mån. Köptes för lättare vandring och mer allround användning.
Skön känga på foten men kvalitén är jag tveksam till, mitt tyg i tungan har ex gått sönder. Ser ut som om skosnöret skurit av tyget, svårt att förklara. Den uppdragna gummidelen över tån har släppt någon mm osv.
Kommer inte köpa Haglöfs igen utan går tillbaka till Meindel.
Har kontaktat XXL i ärendet och det verkade inte som om jag var själv med problemet heller.
 
,,blöta kängor är ju inte kul vare sej man har gore tex fodrade kängor eller skalkängor typ lundhags svårigheter med torka i fält har man iallafall ,,om man vet med sej att man ska vara i blöt terräng eller årstid som är blöt fuktig ,,har jag mångårig positiv erfarenhet av berghaus yeti gaiters som komplement till båda typerna av skor
 
Utan att gå in på typen av kängor så vill jag peka på Prylmarknaden här på Utsidan, Blocket och Tradera där det säljs fina kängor till låga priser. Det tycks vara rätt vanligt att man väljer fel storlek och sen dumpar kängorna till ungefär halva priset. Nackdelen är förstås att man inte kan prova eller byta såvida man inte hittar kängorna i närheten av där man bor, lättast i en större stad förstås.
 
Skalkängan Lundhag Forest är jäkligt sköna och vattentäta om man vaxar ordentligt, men då får man gå upp till 2000 kr.

Ska man ha känga är de perfekta tycker jag. Mer flexibla och användbara än Gtex. Torkar snabbt, snygga, rymliga för foten även med 2 par sockor. I och med de höga skaften räcker det att dra åt lite hårdare upptill för att skon ska sitta skönt. Jag gillar när det är luftigt och det blir det med dessa för mig.

Enda problem hittills är om jag drar åt för hårt över vristen för då kan de skära in och skava.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips