Bärfråga igen

Vad heter detta bär och går det att äta?
 

Bilagor

  • PICT5385.jpg
    PICT5385.jpg
    60.4 KB · Visningar: 589

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.
Kråkbär

Ser ut som Kråkbär tycker jag.

Ska tydligen funka att äta och ska dessutom vara bra att krydda viltmat med. Jag har dock inte prövat själv.

Mvh
Micke
 
Saften i kråkbären är bra törstsläckare, men skalet och fröna är ganska beska så de brukar vi spotta ut.

" ...vara bra att krydda viltmat med..." - du har inte blandat ihop dem med enbär?
Torkade enbär är en höjdare att krossa och gnida in tex kött med, men jag har inte hört/sett att man använder kråkbär till matlagning?
 
Krydda mat med Kråkbär

Hej,

jag har inte provat själv men nej jag har inte blandat ihop dom med enbär.

Läste det i "Familjens svamp och bärbok" (lite osäker på titeln). Enligt dom är det många djur som äter kråkbär och om man kryddar med dem så ska det förhöja viltsmaken. Dom hade däremot inte specat några recept.

Mvh
Micke
 
Kråkbär - inuiternas favorit

I Källmans bok "Vilda växter som mat och medicin" (ICA bokförlag) beskriver han en hel del kuls saker om kråkbär. Bl.a. att inuiterna (eskimåerna) gillade kråkbär före alla andra bär. De var syrliga som omväxling till den mer feta och fadda kost man annars åt. De hade t.o.m. bärplockare för ändamålet. Man plockade helst är de var frusna - de lossande lättare då!
Energimässigt är de som de flesta andra bär!!
Min farmor gjorde en fantastiskt god saft på kråkbär.
 
Jag gillar kråkbär och det går bra att göra paj på dem. Gör på samma sätt som när man gör blåbärspaj och det bli gott.

/Stellan
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips