axel skada

Hej,
Jag har under en period nu haft problem med min högra axel och har gått till en idrottsläkare vid två tillfällen, den vanliga röntgen visade inget så nu ska jag mjukdelsröntga axel och möjligtvis operera den. Jag undrar om det är några här som har varit med om en axeloperation eller haft långvariga problem med sin axel och jag skulle nu vilja veta hur lång tid det tog efter er operation tills Ni kunde börja träna igen och om Ni inte opererade er hur löste Ni erat axelproblem?.

//
Peter
 
det är aldrig kul att ha ont o vara skadad någonstans. man ska försöka undvika en operation om det är möjligt.

j har själv varit nära operationer flera ggr. när man har en skada vill man att den ska gå bort så fort som möjligt. har man burit på en skada en längre tid så kan man ju knappt tänka sig hur det skulle kännas att vara fri från den..det är mkt mentalt!

man ska komma ihåg att även om det tar tid o man inte vill vänta så läker skadan förr el senare. du är ju ung!! mga faktorer spelar in! ett råd är att inte göra ngt förhastat. röntgenbilder visar inte alltid hela sanningen..men som sagt så spelar mkt in tex hur länge du haft skadan, hur den uppstod, vilken typ av läkare du uppsöker osv. ett råd är att uppsöka sjukgymnast el akupunktör..kom ihåg att operation är den sista utvägen! lycka till! linnéa
 
Axel träning

Har själv haft besvär med axel efter flertal fall vid telemarksåkning.Tränade upp axeln med lätta!! hantlar prova att träna i så många vinklar och övningar som möjligt obs får ej göra ont tanken är att få en ordentlig genomblödning av muskulaturen
 
Skulle rekomendera att försöka med en sjukgymnast. Dom kan sätta ihop ett lämpligt träningsprogram. Annars tror jag att vila och lätt träning är nog det som hjälper bäst, men det tar tid, skadade ligament tar långt tid att läka.
 
Jag har roat mig med en s k axelmobilisering efter att ha drabbats av "frozen shoulder" p g a en trafikolycka (cykel). Kan säga mycket om detta, men knappast något med generell bäring på axlar. Axlar, liksom knän och ryggar, är komplexa saker. Konvalecensen efter en operation kan handla om allt från dagar till månader, beroende på typ av ingrepp. Gå till en axelspecialist, t ex Jan Novak, 0709 69 90 70.

Odd
 
Axelop.

Mobilisering är nog inget som du bör utsätta dig för. Det är en typisk behandling för frozen shoulder (som nämnts ovan) men inget som man använder annars. Vad har hänt med axeln? Har den varit luxerad (=gått ur led)? Har du skadat dig på ngt annat sätt som du vet om? I vilka lägen gör det ont? Axlar är en av de mest komplicerade leder kroppen har ur rehabsynpunkt, inte så mycket stöd från skelettet, utan det som håller fast överarmen på dess plats är några ligament (som är rätt utsatta) samt ett gäng muskler ("rotatorcuffen" + diverse andra).

Vill du prova att träna upp den själv är det en rätt komplicerad historia även det som kräver en duktig sjukgymnast. Men det verkar som om du redan försökt det? Eftersom du bor i Sthlm är det rätt nära till Uppsala, så jag skulle rekommendera att du försöker få remiss till Samariterhemmets sjukhus. Där arbetar bla Jan Nowak men även andra duktiga axelläkare, dr Silfversvärd, dr Mikaelsson etc. Det finns även en VÄLDIGT duktig sjukgymnast där som är specialiserad på axlar. Annars har Elisabethsjukhuset (även det i Uppsala) en duktig axelläkare vid namn Hans Rahme.

Mitt råd är att diskutera igenom ditt problem med en duktig ortoped, jämföra för- och nackdelar och tänka dig noga för innan du bestämmer dig för att bli skuren i. Diagnosen spelar stor roll för slutresultatet, det kanske inte är värt en operation för att resultatet inte blir vad du väntat dig. Men som sagt, se till att du får veta vad som gäller för din skada, gå till en axelspecialist & inte till en vanlig allmänortoped och försök få så mkt info som möjligt innna du i samråd med läkaren bestämmer dig för hur du ska göra.

Lycka till!
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.