ALDRIG MER MEINDL/ROCKPORT!

Jo, just så! Efter en intensiv vecka i hemavanfjällen, vilket började med en vadning över en bäck, och fortsatte med flera dagars nästan konstant regnande, så kommer jag nog aldrig mer ha på mig fodrade kängor med en massa membran och skit i fjällen. Efter vadet (som blev djupt och blött) så torkade aldrig kängorna. Och detta trots alla knep med varma stenar o s v. Flera dagars vandrande i blöta kängor drog ner humöret rejält.

Den här sortens kängor hör enligt mig inte hemma i svensk fjällmiljö, om man har tänkt sig att gå utanför turistlederna. Om de ens fungerar där.

Så, mitt nästa inköp blir ett par lundhags utan foder och membran, och med ett rejält högt skaft. Enkelt är bra!
 
Helt rätt

Håller helt med dig, har själv gått i Sarek med ett par Salomon kängor och de har helt enkelt inget där att göra. Numer är det Lundhags Scandinavian hiking som gäller.
 
Lundhags

Jag har Lundhags Scandinavian sedan fem år tillbaka och jag fick skavsår första året.Året därpå satte jag på häfta på de ställen som jag har skavsårsproblem med och låter det sitta kvar så länge som möjligt.Efter det har jag inga skavsår och jag tycker bara bättre och bättre om kängorna som dessutom blir skönare att ha på sig.
Dubbla sockar gäller dock.Först tunna i ull sedan tjocka i ull. Förresten gäller nog ull hela vägen .Vet någon om/ var finns kortkalsonger att köpa i ull.Långkalsonger finns ju men korta? Onödigt att köpa långa för att sedan klippa av...

//Matserik
 
ELASTOPLAST!!!

Inga problem!

Man tejpar fötterna, HELA FOTEN (sk helsulning?) med "elastoplast" (finns i välsorterade apotek och sportbutiker, märket är beiersdorf tror jag). Sen går man med dubbla strumpor, alltid! Då kommer strumporna glida mot varandra och inte mot huden. Elastoplasten sitter som berg om man tejpar rätt.

Och dessutom så går man ju in kängorna före fjällturen...
 
Ska det va höger eller vänster...???

Hej Johan! Har även du varit och handlat skor av den där fjolliga försäljaren på TV som säljer höger eller vänster skor....? ;)
Jag undrar eftersom du efter endast en veckas vandring och ett enda vad, bestämt dig för att BÅDE Miendl och Rockport är dåliga vandrarkängor! Ja en hel produkt grupp rent av.

En "kvalifierad gissning" säger mig att vadet var djupt och att det rann över, och då är det ju inte mycket som hjälper. Ta med ett par extra gymnastikskor eller sandaler att byt till vid vadning nästa gång. Är du generad över dina fötter(?)så prova med sig sk. moosboots eller vandrar i gummistövlar.

Fötterna skall hållas torra och varma under vandring. Mår de bra, mår du bra!!
Är väl detta kriteriet uppfyllt spelar typ av sko ingen roll.
Erfarenheter som dessa är dyrköpta men efter som det ältats om detta både i lumpen och här på forumet så kunde du nog kunnat räkna ut innan vad som skulle ske.
Fast det är väl med detta som med annat, att man måste vara med om det själv för att förstå.
 
hmm...

till och börja med så är det väl inte första gången jag är ute och går i fjällen.Jag har gått flera gånger, med olika sorters kängor. Sen skrev jag ju inte heller att jag själv hade bägge paren kängor på mig...jag gick ju inte ensam.

Du verkar NÄSTAN ha greppat poängen. Jo, jag dömer ut en hel produktgrupp, precis den jag hänvisade till: kängor liknande t ex meindl, med foder och membran.

Problemet var inte vadet eller att kängan blev blöt, utan att den inte blev torr! Dessutom släpper membranen igenom vatten till slut, hur du än gör. Vilket är ett allmänt känt problem. Det räcker med två dagar ute i myrmarker, utan att vattnet går över skaften, så går vattnet genom membranen.

Vad gäller militära erfarenheter så finns det lika många sådana som det finns lumpare. Vid jägarbataljonen vid K4 så avråder de soldaterna från att använda sina meindl under sommar-/höstmarscher i fjällen, eftersom de kängorna inte håller tätt. Istället råds de fetta in sina vanliga läderkängor (som kanske går att torka snabbt) eller gå i gummistövlar. Men, valet är ju individens.

Att problemet ältats tidigare ska väl inte hindra mig från att lufta mina erfarenheter? Alltid gör det någon klokare...

Vänligen,
Johan
 
...ett tillägg och ett förtydligande...

Vill bara lyfta fram några saker, som kanske blev otydliga...

Det var mer än ett vad, även om det djupaste var det som fick "bägaren att rinna över". Det inser väl de flesta att med så mycket regn som det nu var, så blir det rätt så mycket vatten i bäckarna...

Jag gick inte ensam. Och om jag nu gått ensam, så hade det väl varit ett listigt sätt att testa två kängor samtidigt genom att sätta en på varje fot... (skojade bara. ta det inte allvarligt).

Den här turen gjorde vi för att testa utrustning, bl a kängor. Att det regnade gjorde det ju enklare att testa vad kängorna egentligen tålde. Likaså vaden.

Huruvida det här har ältats här eller inte har jag inte den blekaste om, eftersom jag föredrar att tillbringa tiden ute i skog och mark, inte framför datorn!

/johan
 
Meindl

Jag har ett par Meindl Army Pro, som jag för övrigt skaffade i samband med min militärtjänst (som Spanare/Prickskytt om det nu spelar nån roll) och jag skaffade dem för att när M-90 kängor (iaf dom som vi blev "utsatta" för) ofelbart fick ett veck på hälkappan när dom blivit fuktiga/blöta, som i sin tur ledde till att man fick irriterade hälsenor. Jag gjorde min militärtjänst för 7 år sedan, det kan ju ha hänt endel med M-90 kängorna sedan dess, men mina Meindl hänger fortfarande med, och dom har sedan dess fjällvandrats med, varit ett komplement till vadarbyxor när jag flugfiskat, samt att dom är helt ok att ha som vinterdojjor till och från jobbet (en nackdel med dem är dock att man inte ska/kan ha tjocka sockar i dem, och därför är dom inte något alternativ när jag pimpelfiskar).

Det som jag tycker är en självklarhet är att man inte vadar (eller kanske snarare badar i ditt fall, om jag har förstått ditt predikament rätt...) med dem på, sen så är ju rätt val av strumpor samt byten av dessa med någon slags regelbundenhet, ganska självklart.

Vad det gäller informationsutbytet, gällande friluftsliv, framför dator, så är det för min del ett väldigt bra (och trevligt) sätt att få råd och tips, men det är just vad det är, råd och tips (och en och annan åsikt..) som man kan ta med sig när man ska tillbringa sin tid i skog och mark.

Hoppas att du blir nöjd med ditt nästa val av kängor, men jag är fortfarande nöjd med mina Meindl.
Men smaken är ju bekant som *****...

MVH Anders B
 
konsten att hålla sig torr med Meindl-kängor

jag använder damasker vid vadning till mina Meindl Island och det funkar perfekt har aldrig blivit blöt så att det har stört mig.Damasker och dubbla teleskopstavar är det som gäller vid vadning !
Kör man med det så klarar man det mesta. Mina damasker är inte ens helt vattentäta (polyester/bomull) men det har hittills inte läckt nämnvärt. Bara att klafsa på över vilka bäckar som helst.

MVH Mats Frank, Umeå
 
kort tillägg

Kort tillägg:, om vadet står över damaskerna så drar jag Goretexbyxorna utanpå (damasker och allt), och det kan inte bli tätare.

MVH Mats
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
jakobmagnusson63 Plats för 2-3 lite mer krävande toppturer Fjällvandring 4
Filip G Jag vill lära mig mer, men hur? Fjällvandring 15
Bondmoran Första vandringen i Idre - VILL MER Fjällvandring 11
Linda G Singel i salto i juli - nån mer? Fjällvandring 2
Anders_sthlm Mer om Mårma. Fjällvandring 18
tiddelipom Mer Sarek! Fjällvandring 9
sools Bli mer fjällvan ? Fjällvandring 11
chnaon Storulvån-Helags mm Någon mer nu i veckan som kommer? Fjällvandring 2
fson Lite mer fjällbilder i höstrusket? Fjällvandring 22
englad En mer filosofisk fråga om "promenadavstånd" Fjällvandring 4
Laura Nån mer classicliknande tur? Fjällvandring 1
Trident21 Tag med kameran men mer då? Fjällvandring 6
jakobg EXPED liggunderlag, någon som vet mer? Fjällvandring 1
jakobg Mer tjat om toppstugorna på Keb. Fjällvandring 7
tomhylsan Stegjärn till Meindl? Fjällvandring 5
kalalokki Meindl Dovre Extrem GTX vs. Haglöfs Solid Hi Fjällvandring 8
fnöskticko Meindl skosnören original Fjällvandring 25
monstergeddan Byte av greppsulan på Meindl Island Pro Fjällvandring 24
skogenskonung Lundhags eller Meindl att vandra i?! Fjällvandring 10
Lina_Nilsson Meindl Makalu Fjällvandring 5
migael Meindl eller lundhags? Fjällvandring 38
Coolsson Meindl Army Pro - Täta? Oh,ja! Fjällvandring 5
Martin Gidlund Meindl Perfekt! Fjällvandring 1
tor_selden Trånga Meindl-kängor Fjällvandring 6
hulken Meindl sparkar rumpa Fjällvandring 4
roos207 Meindl på nätet? Fjällvandring 3
heino kängor ,meindl Fjällvandring 0
XAdamX Meindl meindl...detta ständiga märke... Fjällvandring 13
Skötselråd för Meindl? Fjällvandring 4

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.