Mer Sarek!

Vi är två som kommer att vandra i Sarek från den 8 augusti och vi räknar med ca 11 vandringsdagar inklusive vilodag(-ar).

Vi är båda vana att vandra och att vistas i fjällen både sommar som vinter. Givetvis ska man inte låsa fast sig för hårt vid någon plan men det är skönt att ha kollat på olika alternativ innan.

Vi tänkte börja i Saltoloukta och gå till Sitojaurestugorna. Därifrån följer vi leden en bit innan vi håller höjd och sneddar fram till Skierfe. Därefter tänkte vi gå den högre vägen utefter Rapadalen fram till att vi har vadat Lulep Vassjajågåsj vid 1040-metersnivån, och sedan skråa ner i dalen. Vidare förbi Skårkistugan och upp förbi Låddebakte och genom Snavvavagge och fortsätta på skrå fram till Bievallda. Det blir en tur till Bierikjavrre innan vi fortsätter in i och genom Bastavagge. Ett alternativ är att vi tar oss norr om Ähpar-massivet.

Efter detta är vi inte riktigt säkra på vilken väg vi vill ta tillbaka till bussförbindelsen och har funderat på följande alternativ:

1. Vandra ner till Rinim – båttransport till Sitojaure och sedan leden tillbaka till Saltoloukta. Enkel väg och enligt uppgift fin båtresa, men trist att behöva avsluta med vandring efter leden och dessutom samma väg som vi började.

2. Via västra eller östra vägen runt Stuorvarre och utefter Sluggajåkhå vidare till Suorva. Vet att det kan vara fint att komma in den vägen när man ser fjällmassiven tona upp sig framför, men hur upplever man den vägen som avslutning? Suorva är ju inte vackraste platsen att avsluta vandringen på.

3. Samma början som i 2 men sedan söderut utefter Pietsaure ner till Saltoloukta. Går det någorlunda bra att ”gena” söder om Slugga? Det ser inte alltför brant ut på kartan men frågan är hur marken se ut. Är det en någorlunda intressant väg?


- Synpunkter och tips på den första delen av vår planerade rutt? Svårigheter, intressanta(-re) alternativ och/eller någon lagom omväg/tillägg?

- Vilken väg skulle ni rekommendera efter Bastavagge?
 
Tror ni kommer att få problem med att ta er över sijddoädno!
om ni tänkt gå via stourvarre.
Har aldrig försökt men med tanke på allt vatten som kommer där så verkar det
tämligen svårt!
Kanske finns någon här på sidan som har mer info?
Om ni tänkt gå genom basstavagge?
Så tror jag det är lättare att fortätta runt ähpar och vada bierikjåhkå (ungefär vid 990)
Sedan ta bron över guhkesvakkjåhkå.
Därifrån upp mellan gahppo 1144 och vuovres 1328.
Det finns underbara tältplattser med formidabel utsikt mot stora sjöfallet där uppe.
Vidare ner till pietsaure följ sjön till samevistet där ni troligen får vada!
Brukar gå bra att gå ut en bit i sjön vid utloppet:
Därifrån följer ni stigen till saltoluokta.
 
Förslag, från Rinim med båt snett över sjön till Piutjaluokta (finns en offerplats där som ser ut som en sittande björn, den är sevärd om man gillar offerplatser) (finns en hel del älg här), brant stigning upptill passet mellan Piutjatjåkkå (1515) och Tjieraktjåkkå 1465 - men lätt att ta sig upp.

Lägg packningen vid vattendelaren och bestig 1515, snygg utsikt därifrån. Följ sedan Rumokjåkkåtj – men lite högre upp på östra sluttningen, torrt och fint att gå (torrare än västra sluttningen enligt min erfarenhet) (gå inte nere i dalen, ganska sumpigt och lerigt). Gå ned till Rumok, väster om Rumok kan man ta sig ned via en ravin, lite brant men enkelt att ta sig ned. Vidare till Pietsaure och Salto.

Har du inte sett kanjon vid Salto kan du gå över sandurfältet upp till den punkt där parkgränsen gör en 90 graders böj, där finns en gammal renvaktarkåta (ruin numera skulle jag tro), därifrån går en stig ned till Salto som följer kanjon. (Sitojaures vatten rann via Autsutjvagge och vidare ned via denna kanjon och ut i Langas under inlandsisens avsmältning beroende på en ispropp längre österut vid Sitojaure, därav även detta sandurfält vid Pietsaure. När du är på Sitojaure, titta en bit upp på sluttningarna så ser du gamla sjöstränder ganska högt uppe, de är rester från denna ispropp).

Thomas
 
Tror ni kommer att få problem med att ta er över sijddoädno!
om ni tänkt gå via stourvarre.
Har aldrig försökt men med tanke på allt vatten som kommer där så verkar det
tämligen svårt!
...
Därifrån upp mellan gahppo 1144 och vuovres 1328.
Det finns underbara tältplattser med formidabel utsikt mot stora sjöfallet där uppe.
Vidare ner till pietsaure följ sjön till samevistet där ni troligen får vada!
Brukar gå bra att gå ut en bit i sjön vid utloppet.

Ja, att vada Sijddoädno är nog inget som vi ens kommer att försöka. Ändelsen -ädno ger väl en hint om att det sannolikt inte är lämpligt.

Tack för informationen om tältplatserna efter Gahppo och Vuovres, samt för tipset om vadet vid samelägret.

/Lennart
 
Förslag, från Rinim med båt snett över sjön till Piutjaluokta (finns en offerplats där som ser ut som en sittande björn, den är sevärd om man gillar offerplatser) (finns en hel del älg här), brant stigning upptill passet mellan Piutjatjåkkå (1515) och Tjieraktjåkkå 1465 - men lätt att ta sig upp.

Tack för intressant alternativ. Även om vi inte direkt samlar på offerplatser så låter det intressant och den alternativa vägen förbi Piutjatjåkkå och Tjieraktjåkkå är definitivt ett alternativ som vi ska ha med i planerna.

En fundering är hur man på bästa sätt ordnar båttransporten från Rinim. Enligt STFs sida om båttransporter så finns telefonnummer att ringa till Per Olof Kuhmunen. Min erfarenhet är att mobilen och täckningen inte alls är att lita på i dessa områden. Antar att vi borde försöka få kontakt med honom något dygn innan - redan innan vi väljer om vi ska gå mot Rinim och den förslagna turen från Piutjaluokta eller om vi bör gå norrut till bron. Några bra tips och idéer??
 
Åkte med Kuhmunen för någon vecka sedan. Telia har bra täckning uppe på höjden vid renstängslet innan stigen mot Ribaluokta viker av (ca 45 minuter ner till båtlänningen). Även nere vid Ribaluokta ska det gå att få täckning, provade dock aldrig. Så det bör inte vara några större problem.
 
Så vido jag vet är det Kuhmunen som gäller. Det är det som kan läsas. Redan andra ställen här på Utsidan. Man får tänke sig att mobiltäckningen är "relativt" stabil inom området där han vanligen träffs. Man får ju dock räkna med att uregelbondetheter förekommer i fjället
 
010-numret som finns på hemsidan går till en "fast" telefon i Rinim och så länge någon finns i närheten får du svar (alla tre gånger jag ringt!). Om inte åska el dyl slagit ut förbindelsen.
 
Ring per och fråga när han tänker lämna Rinim för sommaren, då har du ett slutdatum för ordnad transport. Fram till detta datum är han alltså där varje dag såvida han inte är ute med båten. Är han inte där när ni kommer så koka kaffe och vänta tills han återkommer.

En bit ovanför stranden finns ett gammalt fångstgropsystem, många av dessa gropar är mycket tydliga, går inte att missa om man letar efter just fångstgropar. Följ dem upp mot fjällsidan, fångstgropsystemet avslutas med en bygd ”gärdsgård” av sten som är ganska så unik i sitt slag.

Mellan fångstgroparna hade man satt upp stängsel, meningen var att tvinga ut renarna över fångstgroparna, de var alltså täckta med slanor och gräs osv. Gärdesgården var en del av denna ”avspärrning” och den är mycket gammal. (Lite tidsfördriv undereventuell väntetid?)

Gillar du blommor osv så syd/öst från Rinim ser du ett vattenfall på bergssidan, det är inte så långt dit. En bit upp finns en liten platå. På den platån kan du beskåda ca; 60 olika arter i vår fjällfauna. Fin utsikt också…

Thomas
 
Det går att gå till Salto...

1. Vandra ner till Rinim – båttransport till Sitojaure och sedan leden tillbaka till Saltoloukta. Enkel väg och enligt uppgift fin båtresa, men trist att behöva avsluta med vandring efter leden och dessutom samma väg som vi började.

Jag tror att det finns en "väg" över, så att ni kan gå tillbaka till Salto...
Kolla med Per Lindh här på utsidan: http://www.utsidan.se/member/view.htm?ID=44023

Jag tittade på hans film "Sarek 2010" på http://www.youtube.com/watch?v=v4SA9ji72nk och enligt hans rutt i slutet (Nienndo - Guodekvágge - Ávtsusjvágge - Saltoluokta)

Efter att ha kollat på hans hemsida så har han passerat där på samma ställe både 2009 och 2010..


//A
 

Bilagor

  • karta.jpg
    karta.jpg
    69.4 KB · Visningar: 698
Senast ändrad:
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
jakobmagnusson63 Plats för 2-3 lite mer krävande toppturer Fjällvandring 4
Filip G Jag vill lära mig mer, men hur? Fjällvandring 15
Bondmoran Första vandringen i Idre - VILL MER Fjällvandring 11
Linda G Singel i salto i juli - nån mer? Fjällvandring 2
Anders_sthlm Mer om Mårma. Fjällvandring 18
sools Bli mer fjällvan ? Fjällvandring 11
chnaon Storulvån-Helags mm Någon mer nu i veckan som kommer? Fjällvandring 2
fson Lite mer fjällbilder i höstrusket? Fjällvandring 22
englad En mer filosofisk fråga om "promenadavstånd" Fjällvandring 4
Laura Nån mer classicliknande tur? Fjällvandring 1
Trident21 Tag med kameran men mer då? Fjällvandring 6
jakobg EXPED liggunderlag, någon som vet mer? Fjällvandring 1
jakobg Mer tjat om toppstugorna på Keb. Fjällvandring 7
Tovetjarn ALDRIG MER MEINDL/ROCKPORT! Fjällvandring 39
Pohman Sarek kamvandring Fjällvandring 0
erika79 Fjällvandring i Sarek hösten 2025 Fjällvandring 5
Wotan88 Reseplanering: Sarek-tur sep-okt Fjällvandring 16
RosalieK Hur svår är vandringen aktse till skierfeklippan? Fjällvandring 6
kjpil Fjällvandring med barnen i Sarek Fjällvandring 12
Materialaren Vandringsbetraktelser i relation till Kvenslers ’Sarek’ Fjällvandring 3
OscarT Tältplats nära Nammasj Fjällvandring 0
Moga Sarek 12 dagar med stopp halvvägs för proviant? Fjällvandring 9
Get1 Första Sarekturen! tips och åsikter på planerad rutt. Fjällvandring 47
apkungen Bestiga nordtoppen i Sarek norrifrån Fjällvandring 3
553344 Frågor om Sarek- och padjelanta-tur med bla Álátjåhkkå Fjällvandring 7
mikael.johansson Platån mellan Jågåsjgaskajiegna och Oarjep Oalgásjjiegna Fjällvandring 15
kjpil Fjällvandring genom Sarek med små barn Fjällvandring 20
Gupta2 synpunkter på Sarekvandring Fjällvandring 18
Merckx Sarek II Fjällvandring 3
Merckx Sarek Fjällvandring 0
kmsellin Status i Sarek just nu.. Fjällvandring 5
Materialaren Upphittad Garmin-enhet i Sarek Fjällvandring 13
Pohman Sarek helikopter ut o in Fjällvandring 19
Stignötaren Går det att passera genom Akkavagge i Sarek utan glaciärvandring? Fjällvandring 3
HellenS Vandra själv i Sarek augusti Fjällvandring 4
Pohman Västra Sarek rutt Fjällvandring 20
WilliamGurebo Temperatur i Sarek på sommaren? Fjällvandring 6
rb Vandring i Sarek med barn Fjällvandring 6
Kvark Film: Sarek i slutet på augusti 2021 Fjällvandring 13
Piotr13 The smell of the swamps in Sarek Fjällvandring 9
kmsellin Fotografering Sarek - Höst Fjällvandring 14
kmsellin Sarek höst 2021 Fjällvandring 16
fowwe Hur förändras Sarek när det blir besöksexplosion? Fjällvandring 29
Mumfi Feedback på två turer (Salto-Salto via Sarek, Abisko-Nikka utanför KL) Fjällvandring 3
Sverigesnationalparker.nu Vatten och snöläge i Sarek aug 2021 Fjällvandring 2
kmsellin När lyfts broarna bort i Sarek i år - 2020? Fjällvandring 4
tholedo Sarek Ritsem-Saltoluokta Fjällvandring 13
bo.liss Från Sarvesvagge till Alggavagge via Tielma och runt Jågåsjgaskajiegna Fjällvandring 11
Henning K Hund i Sarek (föreskrifter genom tiden) Fjällvandring 1
imbe91 Vandring i Sarek i juli 2021 Fjällvandring 0

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.