Mer tjat om toppstugorna på Keb.

Har precis kommit tillbaka från en minivandring runt kebnekaisekrokarna...

Helt underbart, klarblå himmel, 25 grader varmt och ingen vind att tala om. Kanske lite væl varmt nær man ær på væg upp till toppen :)

Nu sitter man hær på sitt trista kontorsjobb och drømmer sig bort IGEN!

Hur som helst, anledningen till detta inlægg ær skicket på toppstugorna. Man kan gråta av ilska øver hur vissa "turister" har betett sig. Søndersågade britsar, flera års skræp i travar, någon hade skitit inne i stugan (nya) och rutorna var krossade. Någon hade till och med orkat ta med sig sprayfærg upp før att "førskøna" stugan.

Jag blir bara så arg, hur kan man bete sig på detta sætt? Hur kan STF dessutom låta bli att skøta om stugorna. Pratade med personalen, de sa bara att STF inte brydde sig.

Med tanke på vad saker och ting kostar på kebnekaise fjællstation borde det finnas en o annan krona øver før att fixa till stugorna. Men å andra sidan tjænar de ju inte pengar på den verksamheten, så den ær nog inte intressant :(

Såg inlægg från 2000 om skicket på stugorna, tycker det ær dags att ta upp det igen. Ska ni upp till Keb, så tjata lite på fjællstationen om detta. Det kanske hjælper i længden...
 
Om alla som vistas där tar med litet skräp ner till stationen kunde läget väl förbättras. Men: jag gjorde det ochså inte när jag var där under 2001 (tidigare inlägg). Det var rejält äckligt och vi gick vidare utan stugkontakt under dom närmaste dar. Det var fel att inte ha börjat i alla fall.

I inlägg 'Rapadalen - tips på rutt' hänvisas att samma sak gäller ochså huvudstråkar i Sarek. Det är ännu sämre - inte människabyggnader skräps ner: själva naturen med sopor och eldstäder. Vi kommer att transportera små mängder lämmat skråp utifrån Sarek i år.

Kanske det vore en bra regel att ta ut ca 500 g sopor mer an vad man själv hade med sig som förpacknig?

Och ang toppstugan: det kunde väl ingå i guidade turer att alla som deltar gör det på nedstigningen, det handlar ju bara om några timmars väg för kundskapen. Ser det som del av betalningen.

Lukas
 
En sak till:

Hur kan STF dessutom låta bli att skøta om stugorna.
Instämmer inte här: Om vandrarna bryr sig inte så är det viktigt att det märks vad det betyder.

Annars heter det väl: "Lämna soporna här, STF tar hand om / vi betalar ju medlemskapen, dom kan väl göra nåt att städa efter mig."

Vandrare förorsaker, vandrare måsta klara det, anser jag.

Lukas
 
Sant

Du har så rætt Lukas.

Men om alla gjorde så, så hade inte detta inlægget behøvts. Vi tog med oss vårt eget skræp, stædade lite i gamla stugan (sov dær) och vædrade ut møgellukten.

Jag inbillar mig att folk som åker till fjællen ær genuina naturælskare, men efter att ha varit runt kebnekaise ær jag inte længre øvertygad...

Har vandrat runt en del på andra stællen och blivit glatt øverraskad øver hur fint vandrare håller efter sig. Men som sagt, det ær nog inte samma klientel runt keb...
 
Svar på inlægg 2

På ett sætt har du rætt, på ett annat inte.
STF tillgængligør, exploaterar och kommersialiserar vissa stællen mer æn andra.

Då har man också lite ansvar. STF tog øver toppstugorna från lænsstyrelsen. Det borde ha skøtts lite bættre...

Men det går samtidigt inte att førneka vandrarnas ansvar.

Offentlig piskning, prygel och skampåle ær nog enda løsningen på nedskræpning.
 
Re: Sant

jakobg; sa:
Jag inbillar mig att folk som åker till fjællen ær genuina naturælskare, men efter att ha varit runt kebnekaise ær jag inte længre øvertygad...

Hej!

Tyvärr är det inte bara "naturälskare" som frekventerar fjällen nuförtiden.

Många inlägg i detta forum visar allt tydligare att det "coola prestationsklientelet" håller på att breda ut sig i de häftigaste delarna av våra fjälltrakter. Folk som inte är mogna att ta ansvar - knappt för sig själva, och defintivt inte för andra.

En tråkig utveckling där STF kanske kunde se som sin uppgift att inte bara bjuda på upplevelser, utan även ett mått av "uppfostran". Det verkar behövas!

Som utvecklingen är nu har vi snart bara ett alternativ kvar; Gör nationalpark av alltihop och se till att tillgängligheten kvoteras. Jättetrist lösning, men vi har själva ställt till det.

Mvh Bert
 
glassiga cafémænniskor

Kan hålla med om det också.
Lite tråkigt nær det blir lite før mycket "pop-faktor" i fjællen.

Mærkte det æven på personalen på kebnekaise fjællstation. Det var lite før ung och oerfaren personal. De flesta værkade inte ha så mycket koll på området och/eller historien kring det. Hade kænts lite bættre med mer personal med lokalanknytning.

Jag antar att man skulle kunna argumentera lite før "uppfostring" Men det ær ju inte STF:s uppgift att fixa det som førældrar och samhælle inte klarar av.

Før problemet ligger nog djupar æn så. Om man skiter mitt inne i en nødstuga ær det nog inte mycket STF kan hjælpa till med.

Dæremot anser jag att en upprensning hade hjælpt. Jag tror att nerskræpningen i toppstugorna hade varit mindre om det hade varit rent från børjan. Folk læmnar skræp om det redan ligger skræp. Så enkelt ær det...
 
Nedskräpning

Det jag inte förstår är att STF inte tar en helikopter och hämtar det som finns.

1 heli
2 man
10 svarta sopsäckar

Detta enklar recept har löst det största och mest synliga förfallet. Sen har man givetvis att stugorna måste underhållas och tas om hand då och då.

Tycker för övrigt att det var en kanonidé att den guidade toppturen tar med sig 500 g skräp/person.
Detta skulle också göra att problemet var löst på 1 månad eller två. :)
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.