Är vandringskängor varma

Ännu en fråga om vandringskängor..är de nog varma om man har rätt sockar (2 st) på vintern? Jag tänkte använda mina som "vardags-vinterskor" om de är nog varma och även skogspromenader och lättare vandringar året runt. Jag har alltså inte köpt några än utan är i funderingsstadiet.
 
Det beror på hur de är konstruerade.
Vissa kängor har ganska mycket stoppning, de är varma.
I skalkängor kan du själv avgöra hur mycket isolering du vill ha.

Kängor med stålgelänk kan bli rätt kalla vid minusgrader, som mina gamla Lundhags Alaska, medan billigare "plast" kängor är betydligt varmare eftersom plast inte leder värme speciellt bra.
 
Helhetstänk

angående detta. Dvs välj klädsel utifrån aktivitetsnivå. Vandrar man rör man fötterna bra och därför brukar man klara fötterna bra förutsatt att man inte förlorar mycket värme t ex via huvudet. Varm mössa minskar problemet med kalla fötter.

Vid skidåkning och cykling är det ett större problem än vid vandring att man kyler via sulan och metallkompponenter t ex SPD-klossar skidbindningar etc.

Riktigt varma kläder och skor har t ex snöskoterförare.

Thure
 
tack

skalkängor...är det vandringskängor likt Hanwag Alaska Gtx? Menar du att jag kan själv välja isolering mha sockar? Ursäkta, är ny på detta område, har tidigare hållt mig till H&M-kläder :)
 
För vintervardag är vanliga vandringskängor lagom varma, inte minst om man har varma strumpor och byter ut iläggssulan mot en i ull. Är det riktigt kallt och man står stilla så är det hur skon är konstruerad under foten som är det viktigaste, men det låter inte som att det spelar så stor roll i det här fallet.
Se till att du har ordentligt med plats för tårna. Annars blir det kallt.

"Skalkängor" brukar betyda skor som mer traditionella Lundhags-modeller, som saknar sån vaddering och foder som många moderna vandringskängor har. Så Hanwag Alaska är inte en skalkänga.
 
Jag använder mina gtx fodrade kängor på vintern, funkar bra vid promenader och så vidare.
Får även följa med ut på skoterturer också, för det mesta.. (och där finns ju fotvärmare)

Men det är inget jag skulle ta med ut på flerdagars vintertur eller om det är överdrivet kallt och stillasittande. :) Och då brukar man ju ändå behöva skor som passar på skidor :)

Men ullsulor rekommenderas :)
 
Själva skon värmer inte..

Din fråga om vandringskängor är varma är en subjektiv uppfattning dvs. att den baseras på dina egna kunskaper och erfarenheter. Vad som upplevs varmt är ju högst personlig erfarenhet.
Men som svar på din fråga så tror jag att du får en skön sko med två par sockor. Du kommer troligtvis inte att frysa i första taget. Skulle skon sitta super tight så kommer du att frysa för att du hämmar cirkulationen i foten samt tar bort förmågan att isolera luften.

Vet ej vad du har för kängor, men skulle tro att dom duger säkert till det mesta.
Ska du stå still i minus tjugo grader under några timmar så är det en annan sak.
en annan sak är hur du ska använda dina kängor.
Ska du gå på stan? Fjällvandra längs upptrampade leder? Vintertur i två veckor?
Sommar? Vinter? Jobba utomhus under hela året?
För att skon ska upplevas varm så måste den kunna isolera luft och det blir på bekostnad att skon sitter tight.

Är du på jakt efter ett par kängor för vinter vardag så kan ju ett par Meindl eller Hanwag med eller utan fuktspärr vara en bra idé. Dessa sitter superskönt för de allra flesta direkt i affären. Kan användas året runt av de allra flesta.

Ett par Lundhags eller Jörn som är skalkängor kanske inte sitter lika skönt vid första anblicken utan kräver bra sula och dubbla sockor samt en lite ingångs period. Därefter är de ett par goda vänner för resten av livet.

Lycka till !

// Fjällguiden
 
Jag spinner vidare på det kloka inlägget från "Västerdalarna".

Det som isolerar är främst mängden instängd luft. Du behöver alltså ha gott om instängd luft i sockorna mellan foten och skodonet, så att blodet kan strömma fritt och att du kan röra på tårna. Om det är lite trångt i kängan, blir foten alltså varmare om du har två tunnare sockar (så att blodcirkulationen fungerar och du kan röra fritt på tårna) än två tjockare sockar (som klämmer åt foten så att blodcirkulationen försvåras och du inte kan köra på tårna). Det bästa är då givetvis att gå upp en skostorlek vintertid - givet att en sådan skostorlek finns att tillgå på den aktuella modellen!

Det där med mängden instängd luft gäller f.ö. även resten av kroppen - inte minst byxorna! Stora storlekar och flera lager rekommenderas även där, så att blodet inte kyls ner på väg ner till foten! Meteorologen John Polman konstaterade att när det blir riktigt kallt ute, så tenderar svenskarna att klä sig på överkroppen som om de skulle till Nordpolen, samtidigt som de klär sig på underkroppen som om de skulle ner till Kanarieöarna!

Sedan vill jag påpeka att torr luft isolerar mycket bättre än fuktig luft. Samma sak är det med iläggsulor, sockar och strumpor. När de blir fuktiga av fotsvett, så isolerar de betydligt sämre än när de är torra. Därför är klokt att gå runt på 2-3 omgångar sockor + iläggsulor om du använder skorna dagligen eller under en flerdagarstur.

När det gäller fukt, så har just ull en förmåga att suga upp fukt motsvarande ca 30% av dess torrvikt. I gengäld torkar ull långsamt och har en mycket låg slitstyrka. Dessutom finns det folk som är allergiska mot ull.

Kan också nämna att tjocka sulor på kängorna/stövlarna isolerar klart bättre än tunna diton. Jag fryser t.ex. nästan aldrig på fotens undersida i de moderna sommargummistövlarna med tjock sula vid en temperatur runt nollan, trots att jag bara har en strumpa i (däremot känner jag då att kylan kommer på fotens ovansida). Med de klassiska sommargummistövlarna med tunn skosula gick ju smärtgränsen ofta vid 10 plusgrader. Sedan finns det också varma gummistövlar för seriöst vinterbruk också, t.ex. Nokkia Kaira (förmodligen varmast) Nokkia Tuura, Tretorn Thule och Le Chameau Vierzon Nordic Plus.

/Niklas
 
kängor o kängor.

jag har kronans gammla gummikänga o den funkar på kalla vinter när man är i gång, men vid rast blir dom kalla även morderna kängor som jag har testat har varit kalla för mig vid rast. så till vintern blir den inköp av överdragsko till kängorna för att ha dom vid raster. sen så är jag negativ till gore-tex i kängor, det blir som o gå med platspåsar på fötterna o menbranet fryser till is, fick slänga dom när jag kom hem.
ylle o ull är det bästa på foten.
 
Lite fördjupning om kalla fötter

Ett inlägg till Niklas och en akademisk fördjupning...
(Kan inte hålla mig då KYLA är ett kärt ämne för mig)

När man börjar frysa om fötterna är det den första signalen på att kroppstemperaturen sjunker.
Liksom händerna har fötterna en mycket stor yta i förhållanden till volymen, vilket ger stora värmeförluster.
De är, i likhet med händerna, också i ständig kontakt med kalla underlag.
Fötterna har liksom händerna en låg värmeproduktion på grund av liten muskelmassa.
Under varma förhållanden kan fotens blodflöde komma upp till 30 W. Detta reduceras kraftigt när fötterna blir utsatta för kyla. Varje fot kan producera upp till 2–3 W men vid stillasittande blir cirkulationen sämre och foten producerar endast 0,2 W vid +10 ºC.
Orsaker som fotens dåliga egna värmeproduktion vid stillasittande (0,2 W), vibrationer, dålig isolation samt material eller ledare som transporterar bort värmen från skorna kan leda till dålig känsel och därmed sämre signaler från fötterna.
Om man då inte har den rätta fotbeklädnaden, kan det fort bli en kylskada.

Återvärmning av fötter är mycket varierande mellan individer.
Exempel på hur dålig kroppen är på att producera egen värme eller återvärma sin egen fot/tår:
Om foten blir exponerad i nysnö vid ca -5 ºC i 20 s, tar det ca 45 min att känna sig komfortabel
utan några problem.
Detta trots hjälp med att värma upp den mot kamrats bröst/armhåla.

Fotsvett
Vid låg aktivitet producerar foten i medeltal ca 3 g svett per timme, vid medeltungt aktivitet ca 5
g ( = matsked) och vid tung aktivitet ca 15 g. Vid mycket tungt arbete kan svettningen överstiga
30 g/tim. Män svettas mer än kvinnor och en tjock person mer än en mager (personen behöver
flytta större vikt vid rörelse, dvs vid samma arbete har han högre ämnesomsättning). Givetvis
finns det stora individuella skillnader i svettningen.

Ovanstående är riktvärden för en man med skostorlek 42–43.

Nu ska jag ge mig !!!;)

// Fjällguiden
 
Kan ju också nämna att kroppen har några ställer, där blodkärlen ligger väldigt ytligt, så som hals, handleder och fotleder. Genom att ha just dessa platser varma, undviks mycket frysande av huvud, händer och fötter.

Själv hade jag t.ex. länge problem med att det uppstod en rejäl glipa mellan handskar och jackans ärmar, varför jag ofta frös om händerna. När jag har förlängt jackans ärmar (eller köpt nya jackor och fodrade arbetsoveraller med längre ärmar), så är problemet ett minne blott.

Med sockorna har jag sällan märkt av just det bekymret i vanliga kängor, men väl med SPD-kängor och här har lösa fotmuddar haft en positiv inverkan på fotvärmen.
/Niklas
 
Hej strumpval är min käpphäst. Brukar själv skalkängor när det är kalllt, eller blötskor.
P g a svettningen måste huden hållas torr om man inte skall frysa när det är kallt ute, d v s innersta lagret skall vara fukttransporterande. Slutsatsen blir helsyntetiska tunna strumpor. En del trivs i nylon ankelstrumpor och en del vill ha andra helsyntetiska femtås eller normala strumpor.
Mellan lagret bör vara en syntetförstärkt yllestrumpa av halvgrov modell, gärna täckande hela underbenet, då man har ont om värmande kärl framtill där. Utanpå har man en tjock värmande vintersock i förstärkt ull. Det finns dylika i olika tjockleksklasser och genom att börja med en tjockare på fm och vid lunchtid byta till en tunnare kan man kompensera för fotens svällande vid en längre marsch. Givetvis byter man till torra strumpor vid matraster etc. Svettfuktiga strumpor och sockar kan du under förflyttning torka mellan långkalsongerna och byxorna framtill på låret. En rejäl säkerhetsnål håller dem uppe. Vid övriga årstider kan de torka väl utanpå ryggsäcken. Den som har riklig fotsvett kan behöva byta ylleinnersulor oxså, torkas på samma ställen.
Inner strumporna bör tvättas med fötterna varje dag. Fila och smörj fötterna väl samt håll tånaglarna korta och tvärklippta.
go tur
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Tarmkatt Bra en-lagers/Skalkängor som enbart är av läder utöver sulan. Kläder 44
Andreas80 Skalkläder som inte är för tight? Kläder 16
J o h a n Lundhagskängor- vilken modell är det här? Kläder 4
tezooo Byxor som är någorlunda nätta? Kläder 2
Etriol Vad är fjällrävens fickor till för? Kläder 7
stenblock Hur breda är en bred fot? Era mått tack Kläder 21
Elvah Finns strumpor som är tunnare fram? Kläder 6
Naturmullen Idefix Regnställ inte samma längre! Är det nya lika bra? Kläder 3
majjen Nu är det dags! Vandringskängorna lämnas hemma! Kläder 203
lollol Vilken jacka är detta (fjällräven)? Kläder 9
Davva2 Hur avgöra om en Fjällräven Expedition är en kopia Kläder 6
vandrafjäll Vilken fjällräven jacka är det ? Kläder 8
skral Underställ för 4700 - nån som är sugen? Kläder 22
Moga Underställ i linne, hur bra är det? Kläder 7
fingret Är det skillnad på fleece och fleece? Kläder 37
new_boots Vilken Lundhagskänga är detta? Kläder 2
vandrafjäll Pjäxöverdrag som är varma Kläder 2
såg Är dom här Meindl Kansas nått att ha som fjällkänga Kläder 10
skogsavenyn Är denna jacka värd för vandring o andra aktiviter? Kläder 19
Gråbuse Alternativ till skalkängor - är de alla så hårda? Förträngningar i nerver? Kläder 26
Gråbuse Vilket matieral är optimalt för yttersta lagret vintertid (värme/isolering) Kläder 16
daniel.leviathan Fjällvandring - Skalbyxor? Regnställ? Nybörjare som är smått förvirrad - Hjälp! Kläder 21
stenblock tunna ulltröjor för sommarbruk som inte är kroppsstrumpor? Kläder 14
FruNalleman Och..sommarens bästa sandaler är...? Kläder 8
Septagon Hur gamla är dessa Lundhags? Kläder 9
7S Den torra framtiden är här! Kläder 7
speedy Vilka är topptillverkarna? Kläder 39
waltruz Vilka byxor är lämpliga för mig? Kläder 42
andersmossing Kängor - är det bara jag? Kläder 28
7S Tåliga, stabila byxor som även är snabbtorkande och inte för varma?? Kläder 28
Davva2 Vad är vitsen med pälslösa pälsmössor? Kläder 33
FruNalleman Meindl Colorado Gtx - är den skon nåt att ha? Kläder 22
Bulingen Regntäta kläder med andasmembran är bara nys/skröna/lurendrejeri! Kläder 127
stigdaniel Vad är det här? (Handskar) Kläder 9
lleberg Vilken "klädskola" föredrar du för när du är ute på tur? Kläder 25
rimn allt är SVART - hur löser ni det? Kläder 32
Davva2 Skalplagg i bomull som bara är vattentäta på vissa utsatta delar Kläder 14
mickej79 Är detta rätt köp av fjällräven jacka? Kläder 22
Smogz Hur bra är Ullmax? Kläder 11
Glännman Vilken lundhagsmodell är detta ? Kläder 14
Rookien Civil rock som är både tålig och snygg sökes Kläder 25
Smogz Vilka sandaler är bäst? Kläder 18
kälkåkarn Ha under skalbyxor när det är kallt Kläder 6
Napoleon Är detta "rätt" Nikwax? Det alla pratar om? Kläder 9
crapcrab Är den här tröjan att rekommendera för skidåkning under en skaljacka? Kläder 8
Veranda Vilken modell är detta? (Haglöfs) Kläder 0
Tomas J Hur varm är en duntröja? Kläder 12
UffeB Lätt regnjacka som inte är en midjekavaj - en utopi? Kläder 90
zzeezz Är det dålig kvalite eller otur? Kläder 10
softfeel Bra jacka som inte är från Asien? Kläder 52

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.