Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Är helt vilsen med köksvalet
- Trådstartare cliffisen
- Start datum
Ja, som så många tidigare har sagt ; Trangia med gasolbrännare är ett stabilt och enkelt alternativ. Jag använder själv denna kombo. Det är rätt sällan jag har behov av båda kastrullerna och ibland inte stekjärnet. Då lämnar jag dessa prylar hemma. Jag har visserligen en toppmonterad brännare också, men jag skulle inte ge mig på att laga middag till familjen på denna - känns alltför instabil.
Bättre plocka ihop delar man gillar och behöver än köpa färdiga paket med en massa onödiga byttor och grejer man inte behöver. En enliters trangiabytta och gasbrännare från biltema räcker långt. ev ett stekpannelock till kan va bra.
Hur vet man som nybörjare vilka delar man gillar och behöver? Fördelen med ett färdigt set är att någon annan testat och vet att det funkar. Det är något så när intressant att fixa egna vindskydd, staga gasflaskor och annat som brukat behövas göras med egna lätta varianter men det är inget jag skulle klarat när jag var ny med friluftskök, däremot klarade jag ganska tidigt att sätta ihop en trangia och fixa mat. Med kanot/kajak så blir också eventuell viktskillnad oviktig.
Hur vet man som nybörjare vilka delar man gillar och behöver? Fördelen med ett färdigt set är att någon annan testat och vet att det funkar. Det är något så när intressant att fixa egna vindskydd, staga gasflaskor och annat som brukat behövas göras med egna lätta varianter men det är inget jag skulle klarat när jag var ny med friluftskök, däremot klarade jag ganska tidigt att sätta ihop en trangia och fixa mat. Med kanot/kajak så blir också eventuell viktskillnad oviktig.
Och varför ska man intala nybörjare att köpa på sig saker man inte behöver för mestadels vattenkok? Dyra, tunga och klumpiga dessutom. Fixa vindskydd och staga gasflaskor är inget man behlver lägga dyra pengar på. Alufolie och ett par stenar så är man klar. Skulle själv aldrig mer ta med hela mitt trangiakitt i kajaken. tar för mycket plats.
När man säger att Trangian är stor och klumpig så kanske man bör nämna om man avser 25 eller 27 - det är en viss skillnad både i rymlighet och vikt mellan dessa.
Jämför man med 25 så är rätt många kök betydligt smidigare, men å andra sidan kan 25 laga mat åt en hel familj på en gång typ
Handlar det inte om mer mat än för 2 normalpersoner och max 0.8 liter vatten eller så i uppkok så räcker 27 i de flesta fallen, grytorna som rymmer 1 liter tar trots allt upp samma volym oavsett märken och typ av kök - även om formfaktorn kan skilja sig lite ;-)
Jämför man med 25 så är rätt många kök betydligt smidigare, men å andra sidan kan 25 laga mat åt en hel familj på en gång typ
Handlar det inte om mer mat än för 2 normalpersoner och max 0.8 liter vatten eller så i uppkok så räcker 27 i de flesta fallen, grytorna som rymmer 1 liter tar trots allt upp samma volym oavsett märken och typ av kök - även om formfaktorn kan skilja sig lite ;-)
Då tanken är att jag ger mig iväg själv så behövs inget större kök, inte heller är planen att laga något avancerat ute utan mest koka vatten till pasta, färdigmat/korkmat, dricka etc.
Vad skulle ni rekommendera och varför?
Har redan skrivit i tråden men ger mig in igen när jag läser att alla höjer Trangia till skyarna. Varför ska ts ha ett överdimensionerat kök bara för att plats finnes i en kajak? Det är stort, otympligt och dess egentliga fördel är att det finnes väldigt mycket tillbehör och möjligheter om man vill till ett hyffsat pris. Ts skriver tydligt att han inte vill ha ett större kök.
Särskilt med tanke på XXLs återkommande 25% på alltYtterligare +1 på Trangia 27 med gas. Det kan ibland tom vara billigare att köpa ett 27-3 och GB-74 brännaren separat. Stabiliteten, vindskyddet och bränsleekonomin i Trangia är svår att överträffa och du får ett kök som det faktiskt går att laga mat med om du tröttnar på att bara koka vatten.
Har redan skrivit i tråden men ger mig in igen när jag läser att alla höjer Trangia till skyarna. Varför ska ts ha ett överdimensionerat kök bara för att plats finnes i en kajak? Det är stort, otympligt och dess egentliga fördel är att det finnes väldigt mycket tillbehör och möjligheter om man vill till ett hyffsat pris. Ts skriver tydligt att han inte vill ha ett större kök.
Tycker inte att trangia27 är så mycket större än min kit med kastrull, lock toppbrännare o vindskydd. Visst denär större i diameter (men plattare) och visst den väger väl ett halvt kilo mer. Men fick jag välja mellan de två utan tanke på den dära halvkilon så Trangian är första valet pga bränsleekonomi och (speciellt om man är ute på sjön) vindskyddet.
Om man nu ska bara koka vatten lämna en kastrull hemma och stekpannan också om det nu är så kinkigt.
Det jag mest vänder mig emot med Trangiakitten är att för svennebanan är campingliv detsamma som att laga mat på ett märkesspecifikt campingkitt som var hett 1974 typ. Har hänt rätt mycket sen dess och det finns väldigt mycket mer att välja på 2019. Framför allt behlver inte ett friluftskök väga över kilot och ta plats som en fotboll i packningen.
Deras byttor är lätta och bra absolut och med en liten gas eller spritbrännare till en sån, så har man en helt fungerande kokplats.
anväder själv ofta trangia mini (0,8 l +stekpannelock) och gasbrännare. För en person e det fullt tillräckligt. och då kan jag ändå laga mat på två lågor samtidigt om jag vill.
Minimalist javisst!
Deras byttor är lätta och bra absolut och med en liten gas eller spritbrännare till en sån, så har man en helt fungerande kokplats.
anväder själv ofta trangia mini (0,8 l +stekpannelock) och gasbrännare. För en person e det fullt tillräckligt. och då kan jag ändå laga mat på två lågor samtidigt om jag vill.
Minimalist javisst!
Har redan skrivit i tråden men ger mig in igen när jag läser att alla höjer Trangia till skyarna. Varför ska ts ha ett överdimensionerat kök bara för att plats finnes i en kajak? Det är stort, otympligt och dess egentliga fördel är att det finnes väldigt mycket tillbehör och möjligheter om man vill till ett hyffsat pris. Ts skriver tydligt att han inte vill ha ett större kök.
Jag tycker kanske att svaret på frågan "varför" har varit rätt väl besvarad, av de som rekommenderat det?
Vindskyddet är bra.
Det är en ekonomiskt ganska bra lösning
Det är en lösning som kan byggas ut/kompletteras med tiden
Det är - om än inte det lättaste - en "tillräckligt lätt" lösning för t.ex. kajak.
Och som du själv skriver - det finns reservdelar i princip på ica och det är "hyffsat pris", som du skriver.
i övrigt finns det ju andra - som rekommenderat andra lösningar i tråden än just Trangia? Att så många rekommenderat Trangia (eller om man så vill - så få rekommenderat samma lösning som någon annan vad det gäller andra kök än Trangia) tror jag har att göra med att vi alla här pratar av egen erfarenhet? Vi har satt oss in i frågeställningen och fler har kommit fram till Trangia än de som inte gjort det? Betyder det att Trangia är bättre? Det är givetvis omöjligt att svara på - vi vill alla hjälpa en köksnybörjare att hitta ett kök i en veritabel djungel, som kan komma att funka dels nu - och dels framgent i tiden...
Köper man Trangia som sitt första kök har det en mängd fördelar, då det går att variera tillbehör efterhand (som t.ex. andra brännare, andra kärl eller vad man nu kommer underfund med funkar bäst för en själv efter ett tags friluftskökande).
Det har framgått att du tycker annorlunda - och jag tror att alla noterat med vilken iver vissa anfäktar idén av Trangia. Du och Calexico har varit tydliga.
anväder själv ofta trangia mini (0,8 l +stekpannelock) och gasbrännare. För en person e det fullt tillräckligt. och då kan jag ändå laga mat på två lågor samtidigt om jag vill.
Minimalist javisst!
Soldatköket (vilket det låtet som du har?)kan vara skapligt minimalistiskt om man inte har med sig två brännare och två olika bränsletyper för att få två lågor. Fast nytänket falerar lite på att spritbrännaren faktiskt är från 1951...
😁
Alla kök är kompromisser och med erfarenhet lär man sig hur man får ut mest av varje kompromiss. Innan man får den erfarenheten och inte heller vet hur mycket man är beredd på att kompromissa så tycket jag det kan vara smart att välja något som är enkelt och som möjligen har överkapacitet. Det finns värre saker än att ha 1,5 liter extra packvolym, 400-500 g mer vikt och ev några hundra kronor extra i utlägg.
I värsta fall får man se det som en del i krisberedskapen. I bästa fall gör det att när man utökar sitt friluftsliv så har man redan grejer som klarat det.
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg