Äggpulver dosering

Undertecknad fick lite äggpulver av en bekant. Tyvärr så kunde han inte upplysa mig om doseringen. Jag undrar hur mycket äggpulver, i milligram eller milliliter, man behöver för att det ska motsvara ett färskt normalägg?
Hoppas att någon av er vet något om detta, så slipper jag väga och torka ett ägg själv. Tack på förhand!

Mvh Lars
 
Svarar på mitt eget inlägg:

Hittade en upppgift på forumet om att 75% av äggets vikt försvinner efter torkning!
Nu blev det ju enklare att räkna ut doseringen av äggpulvret!

Mvh Lars
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Ja jag har också torkat ägg själv och det smakade ägg när man gjorde omelett av det sen.

Fast det verkar betydligt enklare att köpa färdigt pulver. Det spraytorkas tydligen. Läste nån artikel om att det är ett svenskt företag som är jättestort (störst i Europa tror jag) men det mesta de gör går på export eller till industrin.
 
Annars så kan man ju använda sojamjöl, det är ju inte ägg, emn har ganska liknande egenskaper och näringsinnehåll.. Dock så har jag aldrig testat men har funderat på det många gånger.

(och då går 500 gram på typ 18 kr)
 
Hur torkar man ägg? Jag har just gett mig in på området torkning efter att ha tröttnat på REAL (ok, egentligen priserna) och försöker nu torka allt som torkas kan.
 
PI62; sa:
Hur torkar man ägg?

Du gör en form av folie eller använder en pajform.
Vispa upp äggen lätt och häll i formen, det får inte bli så tjockt lager.
Torka i 50 grader till det blir hårt och krackerlerat.
Krossa sedan till ett pulver i en mortel.

Väg gärna före/efter. 4 ägg väger ca 200g, torkar du bort 150g ska du alltså sätta i 1,5 dl vatten.

Tycker inte att det fastnar så farligt i folien.

egg.jpg
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips