Ägare till kajakföretag skövlar å

Detta kanske strider mot forumets regler, men jag tycker det är så viktigt att det bör uppmärksammas här där många som är intresserade av natur och friluftsliv hänger.

För er som inte vet: http://fiskejournalen.se/strane-a-skovlad/comment-page-1/#comment-313

Detta har den "miljömedvetne" ägaren till Orust kajak pysslat med för att spara ett par spänn på el.

Nu är ån helt förstörd och kommer förmodligen inte att hinna återställas inför denna höstens lek. Redan nu stör havsöringar och väntar på att få komma till sina lekplatser.

Tragiskt och rent ut sagt för djävligt.

En sak som är väldigt intressant och lite oroväckande är att Orust kajak är medlemmar i Ekoturismföreningen. Nu vet jag inget om dem, men lite bakgrundskoll på sina medlemmar kanske är på sin plats?

Hoppas alla ni som paddlar kajak sprider detta vidare.
 
Vilket vidrigt beteende! Detta är tyvärr något som blir allt vanligare. Vi måste alla bli mer vaksamma i kampen mot miljöbrottslingarna. Har hyrt min sista kajak där om nu inte ägaren återställer ån.
 
Låt Thomas agera nu. Han har hämnvisat till en gammal dom som tydligen inte gäller. Talar han sanning så har han gjort detta i god tro (och det hänvisas till laxtrapppa också). Vi är så jävla snabba på att hänga folk på internet. I länkarna talas det med allehanda kraftuttryck, men ingen verkar ha talat med Thomas på Orust kajak om detta.
 
Låt Thomas agera nu. Han har hämnvisat till en gammal dom som tydligen inte gäller. Talar han sanning så har han gjort detta i god tro (och det hänvisas till laxtrapppa också). Vi är så jävla snabba på att hänga folk på internet. I länkarna talas det med allehanda kraftuttryck, men ingen verkar ha talat med Thomas på Orust kajak om detta.

Om du läser vidare så ser du att både representanter från Älvräddarna, samt media sökt Thomas för ett uttalande. Det enda spår av kommentarer från någon i hans närhet har varit två "anonyma" troll på ett forum om flugfiske, där man inte gjort annat än att försvara sitt aggerande genom att luta sig på ett beslut från 1925, ett beslut som inte gäller. Och när det gäller laxtrappa så är det något som kommit upp EFTER ingreppet.

Jag är absolut inte en person som hänger ut folk till höger och vänster, men så som man argumenterat om att detta småskaliga vattenkraftverk skulle vara lagligt har gjort mig väldigt förbannad. Hade det varit lite jävlar anamma så hade man stått upp för sin sak och fixat problemet. Oavsett vad lagar säger behöver man ju inte vara raketforskare för att fatta att detta var ett grovt, och förödande ingrepp på naturen, helst inte om man bedriver en verksamhet som ska värna om våra fantastiska vatten och åar.
 
Om du läser vidare så ser du att både representanter från Älvräddarna, samt media sökt Thomas för ett uttalande.

Jo jag såg det, men man har ju inte fått ett uttalande. Han kanske inte ville med tanke på den ton som tagits i ärendet redan från dag ett.

Jag är absolut inte en person som hänger ut folk till höger och vänster
Ja vi märker det

Men visst. det är säkert ett övergrepp. Om han gjort det i god tro eller inte får nog tiden utvisa. Mina erfarenheter av Orust Kajak och Thomas är bara goda så jag förbehåller mig rätten att inte döma honom på förhand. Jag inväntar mera fakta samt hur det ageras (och nu menar jag inte det höga tonläge som tex tagits i de kommentarer som du länkade till)

Christian
 
Låt rättsapparaten rulla, lita inte på rykten

Jag är medarbetare till Orust Kajak och mångårig vän till Thomas. Jag går inte i försvar för hans kraftverksprojekt (som är hans privata, inte Orust Kajaks), men de här mobb-fasonerna måste bemötas.

- Thomas projekt är anmält till polisen, men han är varken åtalad eller fälld. En demokratisk princip, som de flesta brukar iaktta, är att man inte är skyldig förrän man är dömd. Att behandla misstänkta som om de vore skyldiga är rättslöshet och lynchningsjuridik.

- Thomas agerar med stöd av en gammal vattendom. Om den är giltig eller ej är ännu en öppen fråga, och ingen sakkunnig har sagt att det är självklart att Thomas har fel där. Kanske har han fel, kanske inte. Min poäng är att det vet ingen ännu, förrän domstolen sagt sitt. Inte ens folk i miljörättsbranchen vågar bestämt påstå att den gamla domen inte gäller. Tycker ni det är särskilt klokt eller juste att redan nu offentligt skända Thomas för detta?

- "Man behöver inte vara raketforskare" för att inse att Thomas ingrepp i ån inte är det första. Vandring där har länge hindrats av den gamla - helt lagliga - kvarnen. Självklart ingår det i Thomas planer att arrangera en förbiled, typ trappa, enligt alla konstens regler. Om han får fortsätta med det är det fullt möjligt att situationen för öringen blir BÄTTRE än den var innan. Och ovanstående inlägg om att laxtrappan tillkommit i efterhand är rent ut felaktig. Den var planerad sedan länge och hindras just nu bara av avspärrningen!

- Som Christer säger, ta det nu lugnt med att kasta skit på den som ev. inte är skyldig och ev. till och med gjort nåt bra.

Jens
 
Jag vet inget om det här fallet, eller om Orust Kajak eller Thomas. Men man behöver ju kanske inte ha en fällande dom i ryggen för att hävda att någon betett sig på ett sätt som är negativt ur ekolgisk synvinkel.
Det finns ju även saker som man FÅR göra som man rimligen inte gör, om man anser sig ha en miljömedveten profil.
Att någon kritiserar nånting trots att det är lagligt är ju inte otänkbart helt enkelt.

Återigen, om det enskilda fallet vet jag dock inget, vare sig juridiska eller ekologiska bevekelsegrunder..
 
Synpunkter ja, hets nej

Visst kan man ha massor av synpunkter på saker innan juridiska processer rullat. Men att ha synpunkter och argumentera är en sak, att kalla nån brottsling och mana till allmän bojkott är en annan. Ska man använda så hård argumentation, bör man nog ha torrare på fötterna än vad som är fallet.

Jens
 
Jo jag såg det, men man har ju inte fått ett uttalande. Han kanske inte ville med tanke på den ton som tagits i ärendet redan från dag ett.

Ja vi märker det

Men visst. det är säkert ett övergrepp. Om han gjort det i god tro eller inte får nog tiden utvisa. Mina erfarenheter av Orust Kajak och Thomas är bara goda så jag förbehåller mig rätten att inte döma honom på förhand. Jag inväntar mera fakta samt hur det ageras (och nu menar jag inte det höga tonläge som tex tagits i de kommentarer som du länkade till)

Christian

Att tonen blir extra hård i kommentarer på en sida som handlar om sportfiske kanske inte är så konstigt med tanke på att vad som hänt faktiskt dödar precis det som sportfiskare värnar om, helst de som sköter, och regelbundet besöker Fiskejournalen. Men tonen från Älvräddarna, och media har väl inte varit onödigt hård, helst med tanke på att personen i fråga faktiskt inte ens sagt ett pip? Det har till och med försökts att föra en dialog med de som utgett sig för att vara orustbor, och som säger att de gärna vill hitta en balans mellan vattenkraft och att bevara naturen (den dialogen kan du läsa själv).

Om du läser på Älvräddarnas hemsida så ser du att detta inte är några militanta aktivister, utan faktiskt människor som viger delar av sina liv för att bevara något så fantastiskt som våra vatten. Och dessa människor vet vad de pratar om!

Det har getts utrymme för att bemöta vad som hänt både en och 20 ggr. men istället avvaktar man och ser vad dagens lagar kan tvinga en till att göra.

För att upplysa er mer om vad som faktiskt pågår i våra små vatten kanske denna skrämmande länk kan vara av intresse: http://24volt.eu/phpBB3/viewtopic.php?f=2&t=1468

Hur roligt hade det varit att komma paddlandes i en mysig liten å för att helt plötsligt upptäcka att man kapat flödet med ett egenhändigt byggt kraftverk? Tänk på att det som hänt Strane upptäcktes av en ren tillfällighet, hur många flöden tror du skändas ute i skogarna som inte en människa har en susning om?
 
Vad tror du händer med de utvandrade öringungarna när de skall passera turbinen? Fiskfärs! Hade du ens haft grundläggande kunskaper om minikraftverkens inverkan på allt levande i dessa små känsliga vattendrag så hade du förstått att ett kraftverk aldrig kan göra det bättre för den vandrande öringen.

Bra att länsstyrelsen agerade så snabbt. Miljöbrott måste beivras för allas våran skull!
 
Så ska det låta, Rickard

Tack, Rickard, nu argumenterar du istället för råskäller. Jag håller för övrigt rent generellt med både dig och andra om att vi ska försöka hålla våra vattendrag så öppna som möjligt, på den punkten finns nog ingen dispyt.

Att Thomas inte går i offentlig polemik, vare sig här eller i andra fora, beror på att det ska man inte göra när man befinner sig mitt i en rättsprocess, om man har det minsta självbevarelsedrift..

Eftersom nån just frågade mig i privat mail: Nej, jag skriver inte detta på Thomas uppmaning. Jag skriver det av precis de skäl jag redovisade i början av det första inlägget.

Jens
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
TROY GARNER Glödstrumpor till lyktor Butiker och leverantörer 1
nicko_ Billigt neoprenfordral till "Nalgene"-flaska Butiker och leverantörer 11
skral 1500 spänn för anmälan till vita/gröna bandet! Butiker och leverantörer 42
Hunter91 Naturkompaniet - Leverans till butik Butiker och leverantörer 2
Tomas J Konstigt mail ang. en sak jag har till salu på prylmarknaden Butiker och leverantörer 4
nils73 Norrmännen kommer till Sverige! Butiker och leverantörer 7
Nitsson Nån som ska till Fair Enough (GetOut) mässan 2010? Butiker och leverantörer 0
niklaz Tack till GetOut - fri frakt och snabb leverans Butiker och leverantörer 16
Brune Shoppingresa till Globetrotter Butiker och leverantörer 5
Lilla Blå Nån mer som ska till GetOuts mässa Fair Enough i helgen? Butiker och leverantörer 9
kallefs Naturkompaniets hemsida länkar till Primus. Butiker och leverantörer 8
Argusgranskare Beröm till Lundhags Butiker och leverantörer 4
cerwinbob Klätterskor till lastbilsdragning Butiker och leverantörer 5
Brune Betalning till Globetrotter Butiker och leverantörer 4
brigas Grattis till Jokkmokksguiderna Butiker och leverantörer 0
andy69 Plus till Primus! Butiker och leverantörer 2
niklas1965 Utländska webshopar som skickar till Sverige! Butiker och leverantörer 2
engstrom Till alla som tycker prylar är för dyrt. Butiker och leverantörer 70
Haddock Billiga broddar till löpning Butiker och leverantörer 3
niben Billigare friluftsprylar till alla! Butiker och leverantörer 20
fredric_verklig.se Fria friluftskläder till Alla.. Butiker och leverantörer 17
clindh Tyck till om Vildmarksmässan! Butiker och leverantörer 58
Malindo! Fråga till skospecialist Butiker och leverantörer 3

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.