Turskidåkning Skidor på längden

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2020-05-09, 14:19
tsd tsd är inte uppkopplad
 
Inlägg: 85
fråga Tur och toppturskida i ett..

Finns det? Behöver tips.

Tack på förhand.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2020-05-09, 15:01
Vandrare Vandrare är inte uppkopplad
 
Inlägg: 3 059
Det beror väl lite på vad du menar med turskida och topptursskida. Med riktigt lätt randoné-utrustning kan du utan vidare dra en pulka genom Sarek och samtidigt passa på att åka toppturer på bergen omkring (med pulkan nere i dalen såklart). Men det är ju inte kul att glida omkring med sånt på dagstur på lederna runt Grövelsjön. Vad är det du tänkt göra och när behöver du kombinationen?
Svara med citat
  #3  
Gammal 2020-05-09, 20:22
tsd tsd är inte uppkopplad
 
Inlägg: 85
Tänker mig kunna köra leder... men under turen kunna sätta bazecamp för att dra på en topptur. Tanken är att undvika två par sjuder och istället om så behövs lägga mer på ett par som funkar på bägge. Tex drar jag längs Kungsleden och tar avstickare till toppar så vore det önskvärt med stabilitet ner,men flexibilitet på flack och uppför. Pulkdragning på flack och möjligen enklare rygga för topp Tur. Hoppas det förtydligar min tanke.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2020-05-09, 20:42
thureb thureb är inte uppkopplad
 
Inlägg: 18 557
Beror rätt mkt på vem som åker också. Jag skulle välja mina Fischer E109 med fiskfjällsbelag och läderpjäxor till BC-bindningar och korta fällar för uppförsåkningen om området är Kungsleden.

Bredare skidor och plastpjäxor är förstås ett alternativ.

Thure
Svara med citat
  #5  
Gammal 2020-05-09, 21:14
tsd tsd är inte uppkopplad
 
Inlägg: 85
Ok, men idén är att inte känna några hinder vad man nu än företar sig. Att kunna spänna fast hälen känns tex stabilare än alternativet. Men tack för tipset. Då du nämner bredare och plastpjäxa, kan du ge något exempel?
Svara med citat
  #6  
Gammal 2020-05-09, 21:52
thureb thureb är inte uppkopplad
 
Inlägg: 18 557
Jag är telisåkare. Jag har ett par olika varanter äldre halvbreda Scotty Bob med 7 tm utlösningsbindning och relativt låga och lätta Garmontpjäxor och alternativet NTN på ett par bredare Salomonskidor med Scarpapjäxor.

Thure
Svara med citat
  #7  
Gammal 2020-05-09, 23:11
Vandrare Vandrare är inte uppkopplad
 
Inlägg: 3 059
Dom grejerna Thure nämner är Telemarksutrustning, kan du inte åka Telemark så är det bättre att köra randoné. Någon form av Tech-bindning och en lätt pjäxa. Prylgalningar älskar sånt och köper ofta nytt, så det brukar finnas mycket bra begagnat på t.ex Freerider.se. Det ska vara dom lätta grejorna, inget "funkar bra i pisten"".

Om du bara ska upp på nån enstaka topp och kolla utsikten, gå en vecka på Kungsleden och sen gå upp på Kebnekaise sista dan och nöjer dig med att komma ner, inte åka ner med stil och välja spännade linjer, skulle jag välja turskidor, dvs typ kraftiga längdskidor. Nån sorts vallafritt, antingen gamla sorten med fjäll, som Fisher Crown eller något system med skin.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2020-05-10, 07:23
qwert qwert är inte uppkopplad
 
Inlägg: 144
Hej
Kul tråd,
Jag har idag ett par åsnes kanske med bc bindning och skins.
Den tycker jag fungerar bra som turskidor men topptid & att åka snyggt nedför funkar inte.
Idag är min randonne utrustning (scarpa mastrale pjäxor) toktung så den går bort i turskidor tänket.
Tidigare åkte jag en massa Telemark men Scarpapjäxor i plast är otympliga för turåkandet

Så den är en svår kombo
Svara med citat
  #9  
Gammal 2020-05-10, 08:26
kurono kurono är inte uppkopplad
 
Inlägg: 70
Ett alternativ är att sätta en tech tådel på ett par klassiska turskidor och sen ha ett par topptursskidor på pulkan färdig med stighudar på så när det är uppför byter du snabbt skida bara. Samma pjäxa till båda skidorna alltså.
Svara med citat
  #10  
Gammal 2020-05-10, 09:03
packåsna packåsna är inte uppkopplad
 
Inlägg: 57
Jag tror det finns ett stort bias mot traditionella turskidor på detta forum. Med det sagt skulle jag definitivt föreslå någon kombination med tech-bindningar och smala randonnée-skidor. Jag har själv åkt kortare leder i fjällen, typ Jämtlandstriangeln, med (inte så viktoptimerat) randonnéekit med 86 mm i midjan och lätta pjäxor. Inga problem att hänga med de andra i gruppen som hade klassiska turskidor, men mycket roligare när vi gjorde toppturer.

De komponenter som är aktuella är pjäxor, bindningar och skidor. Att välja tech-prylar ger fördelar på alla plan tycker jag. Vad gäller pjäxor finns det gott om lätta tech-pjäxor (sikta på runt kilot eller under) som dessutom har fördelen att ha en löstagbar innersko. Det innebär att du kan ta ut innerskon för att torka eller hålla varm i sovsäcken under natten. Dessa pjäxor kan du dessutom utan problem använda med stegjärn.

Tech-bindningarna är lättare, säkrare, robustare och lättare att laga om något felar.

Det stora valet kommer när man ska välja skida. Ska du gå mycket på platten finns det faktiskt randonnée-skidor med fiskfjäll, t. ex. dessa. De hanterar ospårat bättre och kan göra en brant nedfart till något njutningsfullt istället för en läskig strapats.
Svara med citat
  #11  
Gammal 2020-05-10, 10:10
thureb thureb är inte uppkopplad
 
Inlägg: 18 557
Absolut finns det många koncept som funkar. Bara det är roligt så är det rätt.

Kostnaden och att man köper "grisen i säcken" är ett aber. Tar flera turer innan jag kommer underfund med om en specifik kombination är funkis eller inte.

Köpa och sälja begagnat är ett sätt att hålla nere priset per mil.
Finns det uthyrning av randonéutrustning med techbingningar och lätta pjäxor i Sverige?

Jag skulle personligen vara intresserad av att testa NTN/techbindningen Meido tillsammans med mina Scarpa telemark innan jag köper men vet inte hur jag skall få till det. Där finns också möjligheten att köpa till en hälbindning för avancerad och brant åkning.

Att pjäxorna sitter bra på fötterna och inte orsakar skav är kanske den allra viktigaste detaljen vid långturer!

Thure
Svara med citat
  #12  
Gammal 2020-05-10, 21:18
tsd tsd är inte uppkopplad
 
Inlägg: 85
Tack för svaren. Hade gärna sett någon kommit med konkreta förslag med skida+bindning+sko som borde eller snarare klarar av kombinationen. Ser att det är en djungel!
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 04:05.


 

Logga in