• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Tur och toppturskida i ett..

Det beror väl lite på vad du menar med turskida och topptursskida. Med riktigt lätt randoné-utrustning kan du utan vidare dra en pulka genom Sarek och samtidigt passa på att åka toppturer på bergen omkring (med pulkan nere i dalen såklart). Men det är ju inte kul att glida omkring med sånt på dagstur på lederna runt Grövelsjön. Vad är det du tänkt göra och när behöver du kombinationen?
 
Tänker mig kunna köra leder... men under turen kunna sätta bazecamp för att dra på en topptur. Tanken är att undvika två par sjuder och istället om så behövs lägga mer på ett par som funkar på bägge. Tex drar jag längs Kungsleden och tar avstickare till toppar så vore det önskvärt med stabilitet ner,men flexibilitet på flack och uppför. Pulkdragning på flack och möjligen enklare rygga för topp Tur. Hoppas det förtydligar min tanke.
 
Beror rätt mkt på vem som åker också. Jag skulle välja mina Fischer E109 med fiskfjällsbelag och läderpjäxor till BC-bindningar och korta fällar för uppförsåkningen om området är Kungsleden.

Bredare skidor och plastpjäxor är förstås ett alternativ.

Thure
 
Ok, men idén är att inte känna några hinder vad man nu än företar sig. Att kunna spänna fast hälen känns tex stabilare än alternativet. Men tack för tipset. Då du nämner bredare och plastpjäxa, kan du ge något exempel?
 
Jag är telisåkare. Jag har ett par olika varanter äldre halvbreda Scotty Bob med 7 tm utlösningsbindning och relativt låga och lätta Garmontpjäxor och alternativet NTN på ett par bredare Salomonskidor med Scarpapjäxor.

Thure
 
Dom grejerna Thure nämner är Telemarksutrustning, kan du inte åka Telemark så är det bättre att köra randoné. Någon form av Tech-bindning och en lätt pjäxa. Prylgalningar älskar sånt och köper ofta nytt, så det brukar finnas mycket bra begagnat på t.ex Freerider.se. Det ska vara dom lätta grejorna, inget "funkar bra i pisten"".

Om du bara ska upp på nån enstaka topp och kolla utsikten, gå en vecka på Kungsleden och sen gå upp på Kebnekaise sista dan och nöjer dig med att komma ner, inte åka ner med stil och välja spännade linjer, skulle jag välja turskidor, dvs typ kraftiga längdskidor. Nån sorts vallafritt, antingen gamla sorten med fjäll, som Fisher Crown eller något system med skin.
 
Hej
Kul tråd,
Jag har idag ett par åsnes kanske med bc bindning och skins.
Den tycker jag fungerar bra som turskidor men topptid & att åka snyggt nedför funkar inte.
Idag är min randonne utrustning (scarpa mastrale pjäxor) toktung så den går bort i turskidor tänket.
Tidigare åkte jag en massa Telemark men Scarpapjäxor i plast är otympliga för turåkandet

Så den är en svår kombo
 
Ett alternativ är att sätta en tech tådel på ett par klassiska turskidor och sen ha ett par topptursskidor på pulkan färdig med stighudar på så när det är uppför byter du snabbt skida bara. Samma pjäxa till båda skidorna alltså.
 
Jag tror det finns ett stort bias mot traditionella turskidor på detta forum. Med det sagt skulle jag definitivt föreslå någon kombination med tech-bindningar och smala randonnée-skidor. Jag har själv åkt kortare leder i fjällen, typ Jämtlandstriangeln, med (inte så viktoptimerat) randonnéekit med 86 mm i midjan och lätta pjäxor. Inga problem att hänga med de andra i gruppen som hade klassiska turskidor, men mycket roligare när vi gjorde toppturer.

De komponenter som är aktuella är pjäxor, bindningar och skidor. Att välja tech-prylar ger fördelar på alla plan tycker jag. Vad gäller pjäxor finns det gott om lätta tech-pjäxor (sikta på runt kilot eller under) som dessutom har fördelen att ha en löstagbar innersko. Det innebär att du kan ta ut innerskon för att torka eller hålla varm i sovsäcken under natten. Dessa pjäxor kan du dessutom utan problem använda med stegjärn.

Tech-bindningarna är lättare, säkrare, robustare och lättare att laga om något felar.

Det stora valet kommer när man ska välja skida. Ska du gå mycket på platten finns det faktiskt randonnée-skidor med fiskfjäll, t. ex. dessa. De hanterar ospårat bättre och kan göra en brant nedfart till något njutningsfullt istället för en läskig strapats.
 
Absolut finns det många koncept som funkar. Bara det är roligt så är det rätt.

Kostnaden och att man köper "grisen i säcken" är ett aber. Tar flera turer innan jag kommer underfund med om en specifik kombination är funkis eller inte.

Köpa och sälja begagnat är ett sätt att hålla nere priset per mil.
Finns det uthyrning av randonéutrustning med techbingningar och lätta pjäxor i Sverige?

Jag skulle personligen vara intresserad av att testa NTN/techbindningen Meido tillsammans med mina Scarpa telemark innan jag köper men vet inte hur jag skall få till det. Där finns också möjligheten att köpa till en hälbindning för avancerad och brant åkning.

Att pjäxorna sitter bra på fötterna och inte orsakar skav är kanske den allra viktigaste detaljen vid långturer!

Thure
 
Tack för svaren. Hade gärna sett någon kommit med konkreta förslag med skida+bindning+sko som borde eller snarare klarar av kombinationen. Ser att det är en djungel!
 
Ett par gånger har jag varit på veckovistelser i Sälka i mitten av maj och gjort toppbestigningar runt om stugplatsen.

Då har jag haft breda och hyfsat lätta telemarkskidor med uttalad timglasform. Korta stighudar i steget så kallade kicker skins på bestigningarna. På platten och lättare uppförsbackar har timglasformen på skidorna gjort att jag fått fäste i ospårad snö utan stighudarna vilket har varit rätt skönt eftersom bra glid bibehållits. Breda utförskidor har ju inte dubbelspann varför glidet alltid blir dåligt med stighudar med såna skidor.

Upplägget på dessa turer har varit helikopter in från Nikkaluokta och när maten och veckan går mot slutet har vi åkt skidor tillbaka knappt 50 km på natten via Kaskasavagge och högplatån Cievrraláhku
till Nikkaluokta. Numera så vill jag av klimatskäl avstå helikopterupplägg.

Bilden visar stopp för att lägga på kicker skins på väg upp på Sälkatoppen.

Thure
 

Bilagor

Nu har jag inte gått så värst mycket på platten men jag har två rando-setups.
Den ena (min första) är ett par Salomon QST 120TR pjäxor och Salomon QST92 skidor med Salomon Shift-bindning. Med den setupen (och nylonskinn, inte att rekommendera för längre platta sträckor) har jag gått från Björkliden till Låktatjåkka bl a. Det var väl inte så värst njutbart men fungerade absolut.
Min andra setup (som jag skaffade i år) är ett par Dynafit TLT6 pjäxor och Rossingol Seek 7HD (86 i midjan har jag för mig) skidor med Dynafit ST Radical-bindning, och 70% mohair-skinn. Har i princip bara gått uppför på den setupen men med tanke på hur mycket lättare turen uppför var med det (ur alla avseenden) så hade jag inte dragit mig för att gå längre turer med det. Att ha mohair eller mohair-blandning i hudarna gör enorm skillnad för glidet, och lättare skidor och pjäxor (med bra gåläge) gör också en väldig skillnad.
Den förstnämnda setupen kör jag även i liftsystem och där tycker jag den presterar extremt bra. Jag testade några dagar i Åre på den lättare setupen. Inkörningskurvan är lite längre där men när man väl får in känslan går även det väldigt brai system. Såpass bra att jag faktiskt överväger att sälja den tyngre setupen.

Skulle jag ut på en riktig långtur med tält och så skulle jag nog överväga antingen Voiles fiskfjällsskidor eller att ha ett par nordiska turskidor med tech-tå, men jag hade inte tvekat på att ta mig t ex från Storulvån till Sylarna för att topptura där med min nuvarande lätta setup (något jag klurar på till nästa säsong).

Vill du komma ner mer i vikt så finns det ju lättare av allt. Tror inte att en lättare bindning (t ex Dynafit Speedturn 2.0) hade påverkat prestandan nämvärt. Lättare skidor blir nog mindre stabila utför men jag är otroligt positivt överaskad av hur bra Seek 7 går utför. De väger ca 1250 g per skida så det är absolut inte det lättaste du kan få tag på men bra mycket lättare än de många andra rando-skidor och för mig är det en grym kompromiss mellan lätt och stabilt. Pjäxorna går också att kapa gram på och med moderna prylar vet jag inte hur mycket prestande du tappar. Däremot går priset upp. Jag valde TLT6 pga priset för prestandan.

Det gav dig kanske inte jättemycket insikt om att gå på platten men kanske kan vara lite konkreta tips på rando-utrustning.
 
Åsnes har topptursskidor med kortfellesystemet. Funkar utmärkt att gå långturer med och har midja från 60-100mm. Har själv ett par storetind med voile 3pin och Scott excursion plastsko.
 

Logga in

Tips!