Tält, 2 personer för vandring.

Hej!

Kommer att börja vandra i sommar och letar efter ett tält.
Har mycket svårt att bestämma mig och söker lite tips!

Vad jag letar efter:

Ett tvåmanna-tält (Möjligtvis 3-manna om det funkar med vikten.
Vi kommer tälta på platser för tält, så inga krav på att det ska kunna sättas upp i svåra miljöer. Några dagar kommer vi stanna 2-3 nätter på samma plats.
Från början av Maj till slutet av September.
Vikt under 3 kilo.
Gärna lite rymligt och med lite extra funktioner om möjligt.
Hög kvalité och bra hållbarhet.
Priset är inte så viktigt, om möjligt under 10.000 kr

Jag har försökt att kolla efter vad som rekommenderas.
Har tittat på Big Agnes Copper Spur mtnGLO, Exped Orion Och MSR Hubba Hubba NX. Men det ser ut som att många recensioner hoppar över de dyrare tälten till förmån för de runt 5000 kr.

Uppskattar alla tips, väljer självklart inte bara i mellan de tälten jag nämnde!
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
(...) Vi kommer tälta på platser för tält, så inga krav på att det ska kunna sättas upp i svåra miljöer. Några dagar kommer vi stanna 2-3 nätter på samma plats.(...)
Rätta mig om jag har fel, men jag får bilden av relativt låglänta vandringar, kanske längs markerade leder och med en del "infrastruktur" längs vägen. Ni vill också kunna stanna några nätter på samma plats.

Några tankar, om bilden ovan stämmer:
  • Ni behöver inte någon idiot-stormsäker högfjällsvärsting till tält. Ni kan i stället - inom ramen för liknande vikt och pris - prioritera bekvämlighet, t ex hög takhöjd och två ingångar. Det senare ger även flexibilitet; det är lättare att få "huvudentrén" riktad efter lutnings- sol- och vindförhållanden, skyddad från ev. grannars insyn, m m.
  • Tarptent Stratospire förenar sådana bekvämligheter med mycket låg vikt, om ni vill betala vad det kostar. Det finns dock flera fullfjädrade tältmodeller med dubbla ingångar; detta även om ni vill välja bort Dyneemaväv och/eller uppsättning med vandringsstavar. Jfr nedan.
  • Dyneemaväven (som t ex Stratospire är gjort av) är fantastiskt lätt i förhållande till rivstyrkan (dock ej slitagetåligheten, se nedan), men den är i det närmaste genomskinlig. Hur bra sover ni under ljusa sommarnätter? Hur värderar ni ert "privatliv" i tältet? Ni tänker tälta på ordnade tältplatser, med (antar jag) nära grannar som en realistisk möjlighet :).
  • Dyneemaväven lär (fortfarande?) inte vara lika långlivad som silnylon; fr a slits den snabbare av upprepad hopskrynkling och "ryckiga" små rörelser, t ex vid infästningspunkter i vind. Hur värderar ni detta i förhållande till pris- och viktskillnaden?
  • Dyneemaväven är däremot mer beständig mot ultraviolett ljus, vilket är till (långsiktig) fördel just om ni tänker ha tältet stående över flera dagar.
  • Använder ni stavar vid vandring? Om inte, så är inte viktvinsten med tältmodeller som kräver stavar vid uppsättning särskilt stor - om någon.
  • "Stanna 2-3 nätter" antyder tankar på basläger med dagsturer. Då är tält med stavuppsättning till nackdel, om ni vill använda stavarna över dagen.
  • Kupoltält med korsande stänger, t ex de två ni tittat på, ger generellt mer vindstabilitet. De är också ofta självstagande, vilket kan vara praktiskt om man t ex vill kunna tälta på klipphällar. De ger också mer höjd längre ut i periferierna. Alla tre sakerna "kostar" mer vikt. Ni behöver troligen inte de två första, men uppskattar kanske den tredje och vill bära några hundra gram extra för det.
Några tankar mer generellt:
  • Välj inte innertält helt i nät, om ni vill kunna bredda användningsområdet till tidigt/sent på sommarsäsongen, och/eller till mer vindutsatta ställen (t ex vid havet eller ovan trädgränsen).
  • Välj dubbelvävstält, av samma anledning som ovan. Samt om ni värderar enklare kondenshantering högre än lite viktminskning.
  • Välj ett tält som går att sätta upp med yttertält först, dvs i praktiken med fasthängande innertält, som skyddas vid uppsättning/nedtagning i regn. Blött innertält är ett elände, oavsett var/hur ni vandrar. Här går t ex Big Agnes m fl andra amerikanska tält bort för min del. De brukar också ha lite väl låga vattenpelarvärden på sina vävar (gäller ej Dyneema).
  • Högt placerade ventilationsöppningar, helst längst upp i absiden och manövrerbara inifrån tältet, är guld om man vill få fart på ventlationen (skorstensverkan) eller laga mat i absiden vid regn.
  • Med allt ovan sagt: det är ofta teoretiskt svårupptäckta småsaker i detaljutförandet, som blir störiga "i fält". Be att få tältet uppsatt i affären, alt. köp med returrätt så ni kan sätta upp tältet på vardagsrumsgolvet (går med lite påhttighet). Kolla bekvämlighet, hanterlighet, kvalitet på detaljer etc.
Den här sidan tycker jag visar ett stort urval av vettiga tält, med mycket strukturerad och utförlig redovisning a deras resp. egenskaper. Även om ni inte väljer något av dem, så har ni en bra checklista. Kolla även (förslagsvis) Helsports, Expeds och Tarptents egna sidor.
Lycka till med sovrings- och utvärderingsproceduren :)
 
Om ni mäktar med vikten 3,27 kg såg jag att XXL i senaste reklamutskicket säljer tältet Bergans Romsdal 3-pers. för det låga priset 2399 kronor. Jag personligen tycker tältet ser mycket praktiskt ut.

Nedan en länk till samma tält i 4-pers.utförande (samma stuk)

https://www.xxl.se/bergans-romsdal-4-pers-tent-solidltgrey-br-magma-gra/p/1163822_1_style

Bergans Romsdal 3 är ett bra tält, trångt för 3-vuxna men rymligt för två. Extra absid för förvaring av utrustningen och skandinavisk design dvs ytter- och innertält kopplade och reses tillsammans. För det bruk ni tänkt er är det ett utmärkt val dessutom prisvärt. Romsdal 3 funkar även på fjällvandringen.
 
DCF för genomskinligt?

Jag uppskattar verkligen ljuset och närmare-naturen-känslan i DCF-tält.

Jag hade kanske inte velat ha det så på en campingsplats men i skogen / fjället är det bara fördelar IMHO.
 
Jag uppskattar verkligen ljuset och närmare-naturen-känslan i DCF-tält.
Jag hade kanske inte velat ha det så på en campingsplats men i skogen / fjället är det bara fördelar IMHO.
Jag är som du. Tält är ett nödvändigt ont och jag sover helst utan. Genomskinlig väv skulle vara idealet på de platser där jag (och antagligen du) tältar. Men om nu TS mest vill sova på "platser för tält", så kändes det relevant att nämna detta. Dyneema är ju inte som en glasruta, men det syns helt klart vad man har för sig därinne, och ännu bättre om man är försedd med pannlampa :)
 
En nackdel med vissa ljust färgade tält är att det blir väl varmt och ljust när solen ligger på. Jag har inte sovit i DCF-tält. Hur upplever ni den aspekten?

En annan faktor är prassligheten i väven när det blåser. Kan störa nattsömnen en del?

Alla tält är kompromisser. Jag har många tält och alla tält jag har, har detaljer som stör mig en del. För vandring valde jag förra året ett begagnat Helsport Reinsfjell superlight. LIte trögt att få i tältbågarna vilket för föregående ägare resulterade i att en av bågkanalerna fått en reva något som jag lagat.

Glatt golv. Men trevligt tält som jag förhoppningsvis kommer att fortsätta använda många år.

Thure
 

Bilagor

  • ReinsfjellP8151753.jpg
    ReinsfjellP8151753.jpg
    42.7 KB · Visningar: 821
En nackdel med vissa ljust färgade tält är att det blir väl varmt och ljust när solen ligger på. (...)
Blir det verkligen varmare i ljust färgade tält? Både teorin och min egen erfarenhet säger snarare motsatsen; ju ljusare tyg, desto större andel av solinstrålningen reflekteras, i stället för absorberas och omvandlas till mer långvågig värmestrålning, som fortsätter in i tältet.

Men dubbelväggiga tält fungerar kanske som ökenfolkens vida, svarta ullkläder? Dvs att temperaturskillnaden driver konvektionen mellan inner- och yttertält? Det kanske inträffar under gynnsamma omständigheter, men min praktiska erfarenhet pekar som sagt snarare mot att effekten av yttertygets albedo (reflektionsförmåga) fäller utslaget, i varje fall i vårt klimat.

Det är i alla fall bra att även den aspekten av tältvalet blir belyst (ursäkta) för TS, särskilt om tältet ska stå uppe över dagen :)
 
Genomskinliga tält borde ha mera växthuseffekt än tält utan genomsyn. Dessutom blir skuggeffekten sämre.

Samtidigt så värms svarta ytor upp mera av solen men med rätt ventilation och skorstenseffekt så kan värmen resultera i bättre fart på ventilationen.

I familjen så har vi en tältkåta och där blir det en mkt påtaglig och bra skorstenseffekt med toppventilen helöppen samtidigt som bomullpolyesterväven skänker skugga, något som vi verkligen uppskattade när barnen var små och sov middag när UV-strålningen var starkast.

Thure
 
En nackdel med vissa ljust färgade tält är att det blir väl varmt och ljust när solen ligger på. Jag har inte sovit i DCF-tält. Hur upplever ni den aspekten?

En annan faktor är prassligheten i väven när det blåser. Kan störa nattsömnen en del?

Jag tycker det är svalare i de ljusa DCF-tälten. Dock är det ju lite äpplen och päron-jämförelse eftersom innertälten skiljer så mycket om man jämför med ett Hilleberg eller liknande.

Svårt att svara angående ljud eftersom olika konstruktioner gör att det rör sig olika mycket. Spontant har jag inte tänkt på att det väsnas mycket i mina DCF-tält men det kanske beror på att jag inte har haft så mycket vind.

Här ser man tydligt hur mycket mer ett tunneltält rör sig och i slutet får man ljud inifrån DCF-pyramiden. Jag skulle mycket hellre ligga i Ultamid:en där. Nackdelen som jag ser det är att det inte är lika snabbt / lätt att resa. Pyramiden kräver mer förankring eftersom den förlitar sig på statisk styrka och väven är dessutom helt stum.

https://www.youtube.com/watch?v=aPEIfs0sC-Y
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips