Isklättring på Nordkalotten

Dick Johansson beskriver fina isklätterturer efter nordkalottvägen.

Av: Dick Johansson

Isklättring efter Nordkalottvägen

Om du i vinter har vägarna förbi Kiruna och är intresserad av isklättring kommer här lite information om möjligheterna efter Nordkalottvägen (E10) mellan Kiruna och Riksgränsen.

Klättringen ligger oftast i direkt anslutning till vägen med 30 min till 1,5 tim anmarsch. Svårighetsgraden är oftast lätt till medelsvår och lämpar sig således för dig som har begränsad erfarenhet av isklättring. Du är beroende av bil, det går även att åka tåg - när och om du är snäll mot konduktören kanske de stannar där du vill!

Kartblad är fjällkartan BD 6 Abisko- Kebnekaise- Narvik.

Kaisepakte
Vi börjar vår resa vid Kaisepakte, ca 7 mil nordost om Kiruna. Det här är det största och svåraste av isfallen som jag kommer att räkna upp. Fallet är 75 till 90 m. Grad ca WI 4-5.

Du kommer att se fallet på din vänstra sida, parkera på en p-plats rakt under fallet. Nu vidtar en timmes anmarsch, bitvis ganska brant, järnvägen måste också passeras. Pass på lavinfaran!

Fallet är brantast i sin vänstra del. Utsteget är ofta lavinfarligt varför det är bäst att fira av från ablakovs.

Lillpakte 
Vi fortsätter nu ytterligare ca 5 km. Här ser du nästa isfall på din vänstra sida. Vi kallar det ”lillpakte” men det heter väl egentligen Vuoskoåiveh. Det här är ett litet fall, men med ett par enkla linjer på grad cirka WI 3. Det finns även möjlighet till ett par svårare linjer, beroende på förhållanden.

Parkera på p-plats rakt under fallet, följ en av bäckravinerna under järnvägen. Ca 45 min anmarsch.

Fallet är ca 30 m högt och den svåraste delen är till vänster. Nedstigning sker lämpligtvis till höger. Pass på lavinfaran!

Abisko Canyon
Nu har vi kommit till Abisko. Här finns två utmärkta områden för topprepsklättring. Det första ligger i Abisko canyon. Klättringen sker i en mycket spektakulär miljö med vackra isfall och forsande vatten.

Parkera vid Abisko turiststation och gå längs vägen till Abiskojokken, fallen ligger på din högra sida. Här finns fasta rep uppsatta till instegen. Höjden på fallen är mellan 6 och 15 m. Anmarsch ca 5 min.

Mellan Abisko och Björkliden 
Nästa anhalt får bli mellan Abisko och Björkliden. Här har vi ett bra nybörjarställe, som lämpar sig utmärkt för topprep och för dig som vill börja leda på is.

Här finns också ett par bultade mixade linjer. Höjd ca 6-8 m.

Isen ligger på din vänstra sida precis vid vägen. Parkera vid fallen eller p-plats ca 300 mot Björkliden. Anmarsch: ingen.

Om du nu tittar upp mot fjället Njulla ser du 4 mindre isfall. Fallen är mellan 20 och 30 m höga, grad ca WI 3-4. Du kan ha bilen parkerad på samma ställe. Följ till en början Rallarvägen innan du korsar järnvägen upp mot fallen. Pass på lavinfaran!

Nedstigning lämpligen till höger eller fira av.

Låktatjåkko
Vi fortsätter nu upp mot Riksgränsen i en underbar natur. Vi kommer nu på vår vänstra sida att ha ”nordväggen” på Låktatjåkko.

Här finns ett stort antal turer av blandad karaktär, det är bara att välja en linje. De flesta fallen är av typen mixat. Här kan routefinding vara det största problemet, lämpligt är nog att fira av det man klättrat. Grad ? Längd ca 2- 5 replängder. Anmarsch ca 20-30 min

Lämpligt är at parkera nedanför Björkstugans hållplats. Pass på lavinfaran!

Kärkevagge
Vi lämnar nu vägen och beger oss in i Kärkevagge. På fjällets västsida finns några mixade turer, ca 3 replängder långa. Grad ca WI 4-M 4. Nedstigning till höger nedifrån sett. Anmarsch ca 1 timme. Sker lämpligtvis på skidor.

Vi är nu snart i Riksgränsen och slutet på vår resa. Sedan kommer vi så klart till Norge och Narvik, Spansdalen (Söljefossen 450 m WI 4-5) med det är förstås en helt annan historia som jag återkommer till.

Vad gäller gradering har jag använt mig av Jeff Loves gradsystem som används över hela världen. Men som alltid när det gäller gradering är det en subjektiv bedömning, så använd dessa grader som ett riktmärke.

Utrustning
Utrustning för att leda på is, 6 - 8 isskruvar, ett litet kilset, några bult. Slingmatriel för ablakovs. Detta gäller inte för isfallen i Abisko, där kan man med fördel topprepsklättra.

Dubbelrep 50 m. I vissa fall skidor för anmarsch. Transciver, lavinsond, spade och god kunskap i att hantera dessa(gå en lavinkurs).

God tur!

Dick Johansson, auktoriserad bergsguide UIAGM/IVBV/IFMGA.

 

Texten publicerades ursprungligen på Vertikals hemsida.

 
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Vandring på Island. Lederna som vandrades var Laugavegur och Fimmervörduhls. Bergsklättring och glaciärvandring. 3 kommentarer
Lägret är ett samarbete mellan Matilda Söderlund och Haglöfs för att göra klättring mer jämställt.
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
Sommaren 2013 gjorde André tillsammans med en god vän ett försök att bestiga Pik Lenin i Pamirbergen. Dåligt väder tvingade dem att avbryta ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.