Proffset anordnar klätterläger: ”Behövs ett dedikerat space bara för tjejer”

Matilda Söderlund vill att klättringen ska bli mer jämställd och arrangerar nu ett kostnadsfritt läger för tjejer. 

Av: Alicia Schumacher

Proffsklättraren Matilda Söderlund. Foto: Alicia Schumacher

På Matilda Söderlunds klättergym Moumo i Stockholm är de höga väggarna fyllda med boulderproblem i olika svårighetsgrader. Här ska hon tillsammans med Haglöfs anordna ett klätterläger för unga tjejer i åldrarna 16–25. Bergskultur Summer Camp startar i slutet på maj och förhoppningen är att fler tjejer ska börja klättra.

– Klättring har historiskt varit en mansdominerad sport och även om det är bättre idag så har vi en bit kvar. Många upplever fortfarande att det är killarna som tar upp mest plats på klättergymmet. Jag tror att det behövs ett dedikerat space bara för tjejer för att få en mer jämställd klätterkultur och klättercommunity, säger Matilda Söderlund.

Bergskultur Summer Camp sträcker sig över fem lördagar där tio deltagare får lära sig grunderna i klättring och utveckla sin teknik. De första fyra träffarna hålls på Matildas klättergym Moumo i Stockholm och det femte tillfället sker utomhus.

– När man klättrar tar man sig an en utmaning som i början känns helt omöjlig både mentalt och fysiskt. När man väl klarar det så är det en känsla som är nästan helt obeskrivlig och jag tror man växer väldigt mycket av det. Jag hoppas att deltagarna ska känna att det här är ett tryggt space där de kan vara sig själva, säger Matilda Söderlund.

Matilda Söderlund. Foto: Alicia Schumacher

Matilda Söderlund började klättra när hon var elva år och har till stor del klättrat med killar. På senare tid har hon dock gjort flera projekt med andra kvinnliga klättrare. Under 2022 var hon och amerikanskorna Sasha DiGulian och Brette Harrington det första helt kvinnliga teamet att klättra den 610 meter höga Rayu-leden i Spanien.

– Jag hade önskat att det hade funnits fler kvinnor att klättra med och fler kvinnliga förebilder när jag var liten. Det blir en annan stämning och en annan jargong när jag klättrar med kvinnor, på ett positivt sätt. Om man ser det ur ett bredare perspektiv så är det viktigt att man visar att tjejer också kan göra sådana här stora banbrytande projekt tillsammans.

Över hundra tjejer ansökte om en plats på lägret och Matilda hoppas att Bergskultur Summer Camp kan bli en återkommande aktivitet.

– Det visar på att det finns en väldigt stor efterfrågan för det här och i den bästa av världar hade man ju velat erbjuda en plats till alla som sökte. Därför hade det varit jättekul att arrangera det här igen.

Bergskultur Summer Camp

Lägret är ett samarbete mellan Matilda Söderlund och Haglöfs. Lägret har tio platser och inga förkunskaper krävs. Instruktörerna är Matilda Söderlund, Ingrid Ellmin, Julia Chew och Viann Magid. Två träffar sker i maj och tre i september. Lägret är helt kostnadsfritt och vid varje tillfälle ingår lunch och klätterutrustning. Deltagarna får också ett tre månaders medlemskap på klättergymmet Moumo under sommaren.

Mer info om Bergskultur Summer Camp

Matilda Söderlund

Matilda började klättra när hon var elva år. Från start utmärkte hon sig och blev snabbt en av de bästa juniora klättrarna i Europa. Som tjugoåring var hon första svensk att kvalificera till världsmästerskapet i klättring och året efter kom hon sexa på World games. Sedan har framgången fortsatt och 2019 blev hon den första nordiska kvinnan att klara en led med svårighetsgraden 9a. År 2022 slog hon världsrekord när hon tillsammans med amerikanskorna Sasha DiGulian och Brette Harrington var det första helt kvinnliga teamet att klättra den 610 meter höga Rayu-leden i Spanien. Leden är den svåraste storväggen som någonsin klättrats av ett kvinnligt team.

Matildas hemsida

Klättergymmet Moumo i Stockholm. Foto: Alicia Schumacher

Läs mer

Vandring på Island. Lederna som vandrades var Laugavegur och Fimmervörduhls. Bergsklättring och glaciärvandring. 3 kommentarer
Outdoor Festival Sthlm arrangeras i slutet på maj och erbjuder flera prova på aktiviteter, föreläsningar och skönt utehäng.
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
Sommaren 2013 gjorde André tillsammans med en god vän ett försök att bestiga Pik Lenin i Pamirbergen. Dåligt väder tvingade dem att avbryta ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.