Snöfall i augusti - till toppen på Lapplands Drottning

Ahkka, 2 016 m ö h, är en av den svenska fjällkedjans tretton toppar över 2015 m ö h. Fjällets höjd, läge och otillgänglighet vid Ahkkajaure gör Stortoppen ttraktiv för Svenska fjällalpinister. För att bestiga Lapplands Drottning krävs planering.

Av: aquila

Ahkka, 2016 m ö h, är en av den Svenska fjällkedjans tretton toppar över 2015 m ö h. Fjällets höjd, läge och otillgänglighet vid Ahkkajaure gör fjället attraktivt för fjällalpinister. För att bestiga Lapplands Drottning krävs ett basläger och för svenska förhållanden ingående planering.

När vi utmattade stod på Stortoppen den 3 augusti började det dala centimeterstora snöflingor omkring oss. Sommaren var plötsligt slut. Klipporna blev såphala och nedstigningen den avslutande biten tog längre tid än klättringen uppför. Synen vi hade drömt om, att få skåda flera mil rakt in i Sarek, uteblev. I toppboken var det vid vårt besök 14 namn inskrivna. De flesta tycktes höra hemma i en gemensam finländsk grupp. Ahkkas övriga toppar som på håll ser mer spektakulära ut än Stortoppen, torde ha haft ännu glesare mellan besöken.

Ahkka

Ahkkas Stortopp tur och retur

Lämplig övernattning första natten är STFs anläggning i Ritsem, därefter båt till Akkastugan, vandring eller båt igen till foten av Ahkka på den sida som vetter mot Ritsem. Där är det lämpligt att upprätta ett basläger. Det kan mycket väl hända att man kommer nedvinglandes från Stortoppen sent på kvällen. Då är det inte givet att man hinner eller orkar tillbaka till Akkastugan. 1500 höjdmeter t/r på en dag är det mesta som går att avklara på en och samma dag i Svenska fjällen. Det känns i knäna. Jag hade med mig teleskopstavar vilket blev underbar avlastning för knäna under stenskravellpartierna. Framför allt över morränryggen vid Hyllglaciären passerar man på skrå över hala stenbumlingar.

Från baslägret tar det ca 15 timmar upp och ned om man går över Hyllglaciären. De går naturligtvis att klara Stortoppen på mycket kortare tid, om konditionen tillåter. En annan möjlighet är att gå upp till Hyllglaciären och sedan söka sig över bergskammen som leder direkt mot toppen, men då passerar man strax innan toppen ett förädiskt krux med stup på vardera sida, vilket brukar få somliga att önska att de hade valt den andra normalvägen.

Utrustning

Stegjärn, glaciärrep, vandringsstavar och isyxa är att rekommendera. Hyllglaciären var hal och blöt vid vårt besök, och utan stegjärn hade vi inte kommit någonstans.

Boende

STF Fjällstuga Ritsem
STF Fjällstuga Akka
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2004-11-02 10:08   Kotten
Betyg: 5
Fin och informativ artikel. Kul att läsa om fjäll man inte läser om så ofta. Bra.b
 
2004-11-02 13:49   Vandrare
Kort och informativt. Berättelser som börjar med: "Dag 1" i fetstil brukar jag bara skumma. Precis så mycket som jag vill veta.
 
2004-11-05 16:59   CanMan
Betyg: 5
Kul och informativ, härlig bild !
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.