Nyheter > Vandringens dag - 10 september

Vandringens dag - 10 september

Foto: Oskar Faldt, Landskrona stad.

Den 10 september är dags för årets upplaga av Vandringens dag som Svenska Turistföreningen (STF) uppfann 2019 för att fånga upp det stora vandringsintresset, sätta fokus på vikten av tillgängliga vandringsleder och få ännu fler att finna glädjen i att vandra. Förra året var det över 3000 deltagare och massor av inspirerande vandringsbilder från hela Sverige på sociala medier under #vandringensdag. Vandringens dag infaller den andra lördagen i september varje år och den 10 september är det dags för årets upplaga. Just denna dag invigs även STFs nya vandringled – Signaturled Stockholm. En av 14 Signaturleder i Sverige.

Under Vandringens dag ordnas massor av gemensamma aktiviteter runt om i landet. Några exempel; asfaltsvandringar, familjevandringar, fjällrävssafari, björnspaning, pilgrimsvandringar, matvandringar, grottvandringar, klimatvandringar, historievandringar, yoga, naturvandringar och lärande vandringar. Här finns såväl enkla, korta turer som längre hajker med övernattning. Men man kan också ge sig ut att bara vandra på egen hand. Det viktiga är att ge sig ut på en vandring denna dag.

– Vandring är ett roligt och enkelt sätt att komma ut och röra på sig, samtidigt som man får upptäcka eller återupptäcka platser i Sverige. Alla ska kunna hitta den typ av vandring som passar en själv. Ingen är för ung och ingen för gammal, och man behöver inte massa dyr utrustning för att komma ut och upptäcka naturen. Ett par sköna skor räcker långt. Och att vandra behöver inte innebära att du måste ta dig långt, allt som behövs är faktiskt att du öppnar dörren och går ut, säger Jenny Engström, presschef Svenska Turistföreningen

Ny vandringsled – Signaturled Stockholm
- Det finns många fina leder i Stockholm. Med Signaturled Stockholm vill STF koppla dem samman för att det ska bli ännu enklare för vandrarna att upptäcka stadens fina grönområden som man enkelt kan ta sig till med kollektivtrafiken. Totalt är leden 6 mil mellan Kallhälls station och Skeppsholmen, uppdelad på 4 etapper. Vandringen går genom parker, skogar och öppna marker, men även genom tätbebyggda områden. Utmed vägen finns flertalet slott, gårdar och andra vackra byggnader, samt en mängd caféer, restauranger, badplatser och grillplatser. Leden är digital och finns på svenskaturistforeningen.se/signaturledstockholm samt på naturkartan.se

Svenska Turistföreningen, STF, har utsett 14 signaturleder i Sverige för att underlätta klimatsmarta naturupplevelser och för att fler ska kunna uppleva vandring. De spridda över hela landet och det gemensamma kännetecknet är den vackra naturen. Alla är de karaktäristiska för sin landsdel. Här finns det högfjäll, rapsfält, fäbodstigar, bokskogar, sandstränder, fjällbjörkar, sjöar, tallhedar, klapperfält, ädellövskogar och stenhällar. Vandringstakten och äventyrsgraden, om man vill vandra nära eller resa långt bort bestämmer man själv.

10 vandringstips

  1. Klä dig ”lager-på-lager”. Hellre en tunn skaljacka och varm tröja än en varm jacka. Då blir det lättare att anpassa sig efter vädrets skiftningar.
  2. Ha dubbla sockor. Tunn ullstrumpa närmast foten och strumpa över för att undvika skav.
  3. Välj ett par riktigt sköna, väl ingångna skor, efter årstid och terräng.
  4. Packa ned regnkläder, man vet ju aldrig hur vädret ändrar sig.
  5. Ta med en riktigt god matsäck och vatten.
  6. Glöm inte en påse att lägga ditt skräp i för att ta med hem.
  7. Kom ihåg första förband inklusive skavsårsplåster.
  8. Myggmedel, solskydd och toalettpapper är bra att ha med.
  9. Packa lätt i botten och tyngre högre upp. Då blir det skönare att bära.
  10. Packa mat och regnkläder överst så att du når det lätt.

Allt om Vandringens dag.

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!