Våghalsig luftakrobatik med kajak

I lördags avgjordes det allra första svenska mästerskapet i Big Air med forskajak i samband med mässan Uteliv & Äventyr i Örnsköldsvik. Från en tio meter hög startramp, som liknar ett skidhopp ut från kajkanten, flög forspaddlare snurrandes fem meter upp i luften och landade ett tiotal meter ut i vattnet.

Av: admin

I lördags avgjordes det allra första svenska mästerskapet i Big Air med forskajak i samband med mässan Uteliv & Äventyr i Örnsköldsvik. Från en tio meter hög startramp, som liknar ett skidhopp ut från kajkanten, flög forspaddlare snurrandes fem meter upp i luften och landade ett tiotal meter ut i vattnet.

Det här var allra första gången en tävling av detta slag anordnades i Sverige och resultatet blev otroligt spektakulärt. Erik Westberg från Funäsdalen, men tävlande för Kanotklubben Ljusnan, tog hem segern i herrklassen.
- Det var mycket oväntat. Jag har aldrig tidigare hoppat i ramp med forskajaken. Men det gick riktigt bra, och tricken satt där de skulle. Vanligtvis så surfar vi vågor i forsar och studsar upp i luften och gör trick. Så det är bra träning att få lite mer luft under vingarna, även om det är väldigt olikt forspaddling, säger Westberg.
Arrangör av tävlingen var tidningarna Paddling och Outside som hämtat inspiration från liknande evenemang i andra länder. Big air brukar utomlands förekomma i samband med större forspaddlingsfestivaler som en extra krydda i evenemanget. Man använder små forskajaker som är gjorda för att göra trick med i forsen. Tricken handlar framförallt om olika typer av rotationer och volter .


Foto: David Sandberg
Erik Westberg blev svensk mästare i Big Air med kajak genom att sätta en
"Air screw"

Det var en utmaning att konstruera startrampen och hoppet eftersom ingenting liknande byggts tidigare för kajak i Sverige. Till sin hjälp hade arrangörerna och mässan det före detta snowboardproffset Jon Moraeus som ansvarade för bygget av rampen, som möjliggjordes genom huvudsponsorn Bergans of Norway.
Tävlingen blev lyckad men svårighetsgraden låg på gränsen för vad som är möjligt med kajak och därför hade bara sverigeeliten i freestylepaddling bjudits in att delta. Det höga uthoppet gjorde att risken för skador var hög vid en platt landning, trots att det blåstes ut luft underifrån i vattnet för att göra det mjukare. Tyvärr drabbades en åkare av en komprimering av en ryggkota efter att ha landat olyckligt och även vinnaren fick känna på de stora krafterna.
- Det var väldigt bra glid i rampen och det gick oerhört fort. Luftfärden blev lite väl stor i förhållande till att man ska landa platt på rumpan. Man var tvungen att landa på ett sådant sätt att man inte utsatte kroppen för fara, men trots det tappade jag andan rejält i varje hopp, säger Erik.
Lars Larsson, chefredaktör på tidningen Paddling och själv före detta landslagspaddlare, var initiativtagare till tävlingen och agerade också speaker. Han var nöjd med arrangemanget i stort.
- Tricken som åkarna lyckades göra var helt klart över förväntan och det var ett mycket stort intresse för tävlingen från publikens sida. Jag tror att det här är något vi kommer att få se mer av i framtiden och med de erfarenheter vi nu har i bagaget finns alla förutsättningar för att kunna konstruera ett ännu bättre hopp till åkarna, säger Larsson.


Foto: David Sandberg

Mats Wålstedt från Dala-Floda flög högt över vattnet utanför Swedbank Arena i Örnsköldsvik.

Resultat - Kayak Big Air, Örnsköldsvik, 16 maj

Herrar seniorer
1. Erik Westberg, Kanotklubben Ljusnan
2. Daniel Warberg, Floda forsfarare
3. Marcus Junkka, Årekanotisterna
4. David Sandberg, Kanotklubben Strömstararna
5. Mats Wålstedt, Floda forsfarare

Damer seniorer
1. Maria Lindgren, Åmsele forspaddlare

Herrar juniorer
1. Benjamin Ahlgren, Åmsele forspaddlare

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
En damgrupps färd med kajak från Pielavesi i mellersta Finland ner till Lahtis, det blev en långtur på 17 dagar och 398 km. 1 kommentar
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
Från Kalmar, Rafshagens Camping till Stockholm, Vaxholm. Ett alternativ till långtur med kajak. Men man slipper paddla! De touringkittar en gammal ... 11 kommentarer
Bengt Larsson har precis kommit ut med 4:e upplagan av sin bok Kusten är klar ! Om en kajakfärd runt hela Sveriges kust. Utsidan har fått ett utdrag ...

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.